Synonymer till samtidig

Vi känner till 3 synonymer till samtidig. Ordet samtidig är en synonym till simultan och medan och kan bland annat beskrivas som ”som händer på samma gång”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av samtidig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till samtidig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet samtidig och kan ofta användas istället.

 1. medan
 2. simultan
 3. simultan-

Vad är motsatsen till samtidig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till samtidig.

Vad betyder samtidig?

 1. som händer på samma gång
 2. som händer på samma gång eller är aktuell vid ungefär samma tillfälle

Hur kan ordet samtidig användas?

Det saknas exempel på hur samtidig kan användas.

Hur används ordet samtidig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet samtidig används i vanlig text.

 1. Tiobe index som följer sökresultat för sökfrågor om olika språk placerade Ruby på sextonde plats senast vi kollade – mellan Matlab and Object Pascal, samtidigt som Java låg på en respektingivande fjärdeplats.
 2. Finland och Sverige har hela tiden siktat på att bli medlemmar samtidigt.
 3. Asien har legat i framkant inom området, samtidigt som trenden spås öka än mer även i Europa.
 4. En ny tjänst, som samtidigt refererar till klimatkompensation (som ju anammats av resebranschen) som till och med verkar fungera.
 5. Gahr Støre räknar med ett svenskt och ett finsk medlemskap i Nato och säger att det är ”rimligt” att länderna ansluter till försvarsalliansen samtidigt.
 6. Likabehandlingsspecialister och strategiska miljösamordnare får exempelvis ofta dubbla funktioner när de ska uppfylla externa politiska krav på återrapportering och samtidigt synliggöra forskning och värderingsfrågor.
 7. – Det har varit ett så roligt projekt och samtidigt väldigt komplicerat, jag är 23 år och just gymnasievalet minns jag som ett väldigt ångestfyllt beslut.
 8. Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement, säger att Kina nu undersöker vad som har hänt, och hon manar samtidigt till lugn.
 9. Nej – det är inte bara möjligt att bevara muskelmassa, det går också att utvecklas på båda områdena samtidigt, enligt experter.
 10. Jag kan samtidigt konstatera att det är en person som har kommit in med ett tips under de här fem dagarna som har förflutit, säger han till DN.
 11. Ett exempel hon pekar på är kritiken mot att anställda har upptagit ersättning för vård av barn från Försäkringskassan samtidigt som de har arbetat.
 12. Att tona ned betydelsen kan samtidigt bidra till att lugna hemmapubliken, till vilken budskapet ju är att allt förstås går enligt plan.
 13. Hittills har 14 avfyrats samtidigt, vilket skedde i november, rapporterar Ars Technica.
 14. Vi vill båda lösa ett problem och samtidigt göra det vackrare och mer hållbart, säger möbeldesigner Nils Ahrenberg.
 15. Därför är nu min största utmaning nu att finna balansen mellan att förvalta det vi har byggt upp, utan att tappa tempo, och samtidigt fortsätta accelerera affärsdriven teknikinnovation och digitalisering.
 16. Den uppdaterade Polestar 2 är en än mer lekfull och smidig bil, med behållen känsla för kontroll samtidigt som den känns mer mogen med bättre komfort, säger Joakim Rydholm.
 17. Riksbankens ”extremt expansiva penningpolitik” har samtidigt gröpt ur kronans värde, vilket gör att inflationen nu troligen kommer att vara lite högre och mer besvärlig i Sverige än i andra länder, enligt Winsth.
 18. Svenska hushåll tar samtidigt betydligt mer stryk än de i resten av Europa och USA, konstaterar Persson.
 19. Dessutom i ett läge där Sverige formellt avsagt sig alliansfriheten, men samtidigt står utan Natos säkerhetsgarantier.
 20. På ena sidan står Tyskland och Frankrike som skickar vapen till Ukraina men samtidigt behåller en dialog med Moskva.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är simultan en synonym till samtidig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på samtidig

Bild till ordet samtidig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet samtidig.

Bild med texten samtidig