samtidig

Samtidig är synonymt med simultan och medan och kan bland annat beskrivas som ”som händer på samma gång”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av samtidig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till samtidig

medan, simultan, simultan-

Motsatsord till samtidig

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till samtidig.

Vad betyder samtidig?

 1. som händer på samma gång
 2. som händer på samma gång eller är aktuell vid ungefär samma tillfälle

Exempel på hur ordet samtidig kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet samtidig används i svenska tidningar

 1. I ett uttalande citerar den kinesiska regeringen samtidigt utrikesminister Wang Yi om att Peking kommer att "effektivt försvara sin territoriella suveränitet" men också "upprätthålla fred i gränsområdena".
 2. Premiärminister Shinzo Abe uppmanar samtidigt boende i de drabbade områdena att "agera för att skydda sina liv".
 3. Det hela utspelade sig dock framför pojkens föräldrar, som tog upp jakten samtidigt som de larmar polisen.
 4. Svenska kommuner förbereder sommarens värmevåg med mer luftkonditionering och fönsterparasoll samtidigt som swimmingpooler slår försäljningsrekord i svenska villaområden.
 5. Avsaknaden av infrastruktur för tankning av vätgas samtidigt som elbilsbatterier är billigare och ger mindre effektförluster har fått Teslakungen Elon Musk att kalla bränsleceller (på engelska ”fuel cells”) för idiotceller (”fool cells”).
 6. Vi kan inte tro att medel– och överklassen kan vara skyddad samtidigt som pandemin härjar i fattiga och utsatta grupper, säger Henry Ascher.
 7. Kan vi bli av med smittan på det sättet, och samtidigt minska arbetslösheten, vore det fantastiskt.
 8. Svenska elever tycks ha klarat sig – men på en skola i Kåge utanför Skellefteå insjuknade hälften av lärarkåren samtidigt.
 9. – Vi har en resa framför oss där – i exempelvis chassiutveckling – men vi kommer samtidigt att fortsätta nyttja gemensamma resurser.
 10. Enligt djurrättsgruppen Animal Place tvingas aporna att arbeta samtidigt som de är bundna med ett rep för att inte smita.
 11. – Vi vet att det finns individuella skillnader och att en del kan ha svårare att svara på vissa infektioner samtidigt som de svarar bra på andra.
 12. Efter det startar en låtsasinstallering som slutar i ett 404–felmeddelande samtidigt som användarens uppgifter stjäls.
 13. Detta samtidigt som ny statistik nu visar att färre än hälften av de större svenska bolagen utbildar sina sommarvikarier i grundläggande cybersäkerhet.
 14. I norra Sverige når elpriset under torsdagen samtidigt bara omkring 15 öre som högst.
 15. – Cirka 20 forskare arbetar inom CLIP, samtidigt utbildar de högskolans studenter.
 16. Detta samtidigt som en nöjespark som har digitala kösystem och där människor visats utomhus inte kan ha öppet.
 17. Mjällby tappade lite av initiativet efter den första, starka kvarten, samtidigt som IFK Göteborg kunde lyfta upp laget.
 18. – Göteborg för ju spelet, men samtidigt skapar de knappt målchanser.
 19. Vittnet AH hukade vid Palmes ena sida och gjorde hjärtmassage samtidigt som vittnet SG hukade på andra sidan och försökte med mun–mot–mun–metoden.
 20. – Det är viktigt att vi på kliniken bekämpar smittspridningen men vi har samtidigt också en pandemi när det kommer till alkohol och droger.
 21. Skjutningen har spätt på ilskan över ordningsmakternas övervåld mot svarta i USA och kom samtidigt som debatten om den strukturella rasismen i USA är i världens blickfång efter att George Floyd dödats under ett polisingripande den 25 maj.
 22. Melder tycker samtidigt att pandemin visat att det finns en stor omtanke i samhället när människor exempelvis satt upp lappar i trapphus för att handla åt sin äldre granne.
 23. Tillsammans måste vi ställa om gamla system till nya, samtidigt som vi investerar i grön teknik och rena lösningar.
 24. Han fick nämligen också en smäll samtidigt som han varnades för tacklingen på Hildeman.
 25. Vi önskar alla varmt välkomna till slott, parker och kaféer samtidigt som vi fortsätter att följa utvecklingen nogsamt, säger ståthållare Staffan Larsson i ett pressmeddelande.
 26. För att bygga upp sina prisbelönta muskler tvingades förstås Coleman lyfta sin beskärda del skrot under några år – samtidigt som han proppade i sig mat.
 27. Vi måste ta vårt ansvar för att inte bidra till ökad smittspridning, samtidigt som vi måste ta ansvar för vår egen hälsa.
 28. Men samtidigt blir det annorlunda, arenan klassas som en arbetsplats och jag måste hålla mig till Folkhälsomyndighetens protokoll, säger Wallén.
 29. – Men jag jobbar ju med fyra fem andra fall samtidigt nu också så det är inget ovanligt att jag jobbar med mord och sådana saker.
 30. Men samtidigt kan friktionen öka när vardagen plötsligt blandas med arbetsliv.
 31. Man ville att graviditeten skulle bli fullgången men samtidigt inte riskera barnets liv.
 32. Det blir samtidigt ett tillfälle att fånga upp de som har fått problem för att kunna hjälpa dem vidare.
 33. Det gjorde jag och kom in, men den var i Umeå och jag hade samtidigt blivit kär.
 34. – Jag ska försöka hjälpa till på mitt sätt och det är genom att vara lojal och ha mina spetskompetenser samtidigt som jag hjälper de unga spelarna.
 35. Därmed kommer också vår kostnad för att mura att fortsätta sjunka – samtidigt som marknaden för maskinerna kommer att växa avsevärt, säger bolagets vd Mike Pivac till New Atlas.
 36. Det är både viktiga och nödvändiga områden, men vi vill lyfta fram att stor effekt också kan åstadkommas genom att satsa på undanröjning av onödiga och kostnadsdrivande hinder för omställning, som samtidigt stimulerar efterfrågan på arbetskraft.
 37. Det skulle samtidigt gynna omställningen till ett hållbarare samhälle och ett förnybart energisystem.
 38. Utöver detta ska Microsoft samtidigt utveckla två konsolvarianter som är fokuserade på molnbaserat spelande.
 39. I slutet av behandlingen, däremot, andades en majoritet av patienterna vanlig rumsluft, samtidigt som halterna av två inflammatoriska proteiner hade minskat.
 40. Hur ett 5g–uppkopplat transportsystem kan bidra till en effektiv och väl utbyggd kollektivtrafik som samtidigt minskar miljöpåverkan, säger Magnus Leonhardt, innovations– och affärsutvecklingschef på Telia.
 41. Men samtidigt har den pågående coronakrisen påverkat deras sätt att betala, det uppger lite över hälften.
 42. Falcon 9–raketens operativsystem är en avskalad Linux–variant som körs på tre dual–core x86–processorer där flygprogammet körs separat på alla tre processorer samtidigt och är skrivet i C/C++.
 43. Det är viktigt att värna integriteten men samtidigt så måste vi också tänka på säkerhet och brottsbekämpning och då kan detta vara ett verktyg, sa hon då.
 44. Men samtidigt som 5g håller på att bli den nya standarden har flera länder redan börjat titta på att utveckla 6g.
 45. Coronakrisen visar samtidigt hur sjuk de rikas värld är.
 46. Men jag garvade samtidigt åt rubrikerna i tidningarna om hur farligt det var i Farsta, ryktena jag hörde om Farsta och Stockholm, att knarkarna rekryterade nya kompisar genom att sätta en spruta i rumpan på turistande landsortsbor när dom åkte tunnelbana.
 47. Båda har fått arbeta samtidigt med skolan.
 48. Beskedet kommer samtidigt som det hårt drabbade landet har inlett en försiktig avveckling av den nedstängning som infördes i mars.
 49. Kabinfaktorn, ett mått på hur välfyllda flygplanen är föll samtidigt med 15,6 procentenheter till 55,7 procent.
 50. – Det kommer precis samtidigt som planen var att fortsätta öppna upp ekonomin och dra i gång olika verksamheter.
 51. När GP pratar med Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger han att den psykiska hälsan hos personer över 70 år är jätteviktig, men påpekar samtidigt att det finns sätt att umgås även med restriktionerna.
 52. Men i det polariserade USA enas samtidigt många demokrater i kritiken mot den republikanske presidenten Trump, som använder sin maktställning för att främst fokusera på plundrare "så att han slipper tala om George Floyds död", enligt Cuomo.
 53. Storbritannien säger samtidigt att man ger motsvarande 1,9 miljarder kronor i stöd.
 54. Bolagets totala försäljning uppgick samtidigt till 1 644 miljoner kronor att jämföras med 1 742 miljoner kronor fjärde kvartalet föregående år.
 55. Bland annat genom att screening för både bröst– och livmoderhalscancer, pausats i flera regioner, samtidigt som besöken inom primärvården minskat kraftigt, framför allt bland äldre.
 56. – I reella tal har vi sett en jämn minskning över åren, och samtidigt har antalet motorcyklar i trafiken gått upp.
 57. Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.
 58. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.
 59. Det har varit svårt att sköta både ett heltidsjobb från hemmet och samtidigt vara lärare.
 60. HUR? Tryck på Windows–tangenten och Tab samtidigt så dyker dina virtuella skrivbord upp i toppen av skärmen.
 61. Men samtidigt känner vi redan nu att det kanske aldrig blir som förr.
 62. Han var byråkrat men samtidigt en barrikadernas man.
 63. Ungefär samtidigt och i rask takt därefter gick flera stater i en klart totalitär riktning.
 64. Tyvärr innebar maktbalansen mellan grupper, som alltid är samtidigt materiell och ideologisk, att denna riktning inte utforskades.
 65. Men vårt uppdrag är att samtidigt tänka på hur vi vill positionera oss.
 66. – Det handlar om att hitta balansen, där vi tar sjukdomen på största allvar men samtidigt öppnar upp så snabbt vi kan, säger borgerliga Venstres partiledare Jakob Ellemann–Jensen.
 67. Däremot behöver inte alla gränser öppnas samtidigt.
 68. – Teamet på Dyson Automotive har utvecklat en fantastisk bil, de har varit smarta i hur de tagit sig an projektet samtidigt som de varit trogna vår filosofi.
 69. "Vi kommer att göra allt vi kan för att leverera dessa doser ideellt samtidigt som vi arbetar med parallella leveranskedjor för att förse resten av världen", säger en talesperson för det brittisk–svenska läkemedelsbolaget.
 70. Hur förhåller du dig till den inneboende konflikten i det? Ni vill ju sälja många lastbilar som möjligt för att öka omsättningen, men samtidigt innebär det ökade utsläpp i absoluta mått mätt?.
 71. Diyari Mahmoud förklarade, och samtidigt väcktes en tanke i honom.
 72. Till exempel används samodling, vilket innebär att flera grödor odlas samtidigt på samma yta för att till fullo utnyttja växtsäsongen.
 73. En sådan process tar tid och kostar pengar, samtidigt som utgången är oviss.
 74. Den framstående epidemiologen Marc Lipsitch vid Harvard University i USA lovordar de två studierna på Twitter, men höjer samtidigt ett varningens finger.
 75. Du behöver vara bosatt i Sverige och inte ha någon i ditt hushåll som är med i studien samtidigt.
 76. Vid försvarsbeslutet 2015 hyllade Peter Hultqvist (S) breda uppgörelser – men lyckades samtidigt splittra allianspartierna.
 77. Förövare ser situationen som en möjlighet att komma i kontakt med barn och unga, samtidigt som kontaktytan med trygga vuxna, utanför den egna familjen, blir mindre tillgänglig.
 78. När hash–hastigheten minskar så blir det samtidigt enklare att hitta block.
 79. Jan Fager välkomnar beskedet, men betonar samtidigt att man i dagsläget vet lite kring detaljerna.
 80. Under samma period kan mellan 83 000 och 190 000 människor dö om begränsande åtgärder inte får effekt, beräknar man samtidigt.
 81. På grund av 90–talskrisen blev offentlig sektor nedrustad och omorganiserad samtidigt som systemförändringar inom bostads– och skolmarknaderna blev genomförda.
 82. Den största utmaningen var att vara bra på sju grenar – samtidigt.
 83. Formellt är både Sverige och Finland militärt alliansfria, samtidigt två av Natos närmaste partnerländer.
 84. Landet genomgår en svår ekonomisk kris på grund av det kraschade oljepriset, samtidigt som coronaviruset sprids.
 85. Därför kommer restauranger, kaféer, museer och teatrar att endast tillåtas att ta emot max 30 personer samtidigt och regeln om minst en och en halv meters distans mellan gästerna att fortsatt gälla.
 86. Han tycker sig se ökad förståelse för den linjen men anser samtidigt att det var rätt att stänga gymnasier, universitet och högskolor för undervisning på plats.
 87. – Vi är glada och samtidigt tacksamma att vi trots dessa oroliga tider har förmånen att få växa vidare, och att vi dessutom glädjande nog fått skapa ytterligare jobbplatser, säger Datanovas vice vd Wahid Raziullah.
 88. Runt sekelskiftet 1900 verkade starka krafter i Finland för att förena alla folk som talade finska och samtidigt hårdnade Rysslands grepp om Finland.
 89. VM–guldmedaljören Jhonas Enroth har skrivit på ett treårskontrakt, samtidigt som tjecken Dominik Furch lämnar.
 90. Klubben har begränsat antalet spelare som kan träna samtidigt till sex stycken och använder tre planer för ändamålet.
 91. Men samtidigt syns en ljusning, säger han.
 92. Kvartalsrapporten släpps samtidigt som bolaget har sin årsstämma i Omaha, Nebraska.
 93. Ofta skoningslösa i blicken på sina människor – och samtidigt så ömsinta.
 94. Coronakrisen har inneburit att många människor söker sig ut i naturen för att aktivera sig samtidigt som man håller social distansering.
 95. I region Halland konstaterades samtidigt tre nya dödsfall, i region Jönköping två nya dödsfall och i region Värmland två nya dödsfall.
 96. – Han var väldigt positiv till det sätt som Sverige arbetar på för att förhindra spridning, samtidigt som man minskar konsekvenserna för ekonomin, företagen och arbetslösheten, säger Ann Linde.
 97. En videolänk, som delas i meddelandet, visar hur svart rök stiger från ett område samtidigt polis– och räddningssirener hörs i bakgrunden.
 98. Jag tror samtidigt att alla förstår att det är väldigt svårt i dag att se att flyget kan komma igen i närtid.
 99. Men jag var samtidigt väldigt utelämnad, jag var inte helt förberedd.
 100. Riksbanken erbjuder samtidigt banker obegränsade mängder pengar mot säkerhet med tre månaders löptid, till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till samtidig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är simultan en synonym till samtidig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.