samtycka

Samtycka är synonymt med sympatisera och hålla med och kan beskrivas som ”ge sitt samtycke (till något), gå med (på något)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av samtycka och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till samtycka

enas, erkännande, hålla med, instämma, medgiva, medgivande, sympatisera, tillåtelse

Motsatsord till samtycka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till samtycka.

Vad betyder samtycka?

 1. ge sitt samtycke (till något), gå med (på något)

Exempel på hur ordet samtycka kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet samtycka används i svenska tidningar

 1. – Att det skulle tolkas som att de har samtyckt till våld skulle vara samma sak som att säga att en kvinna som stannar i en relation där hon blir misshandlad samtycker till våld, säger åklagaren Liselott Herschend under sitt slutanförande.
 2. Att det skulle tolkas som att de har samtyckt till våld skulle vara samma sak som att säga att en kvinna som stannar i en relation där hon blir misshandlad samtycker till våld, sade åklagaren Liselott Herschend under sitt slutanförande.
 3. Man kan inte samtycka till sitt eget mord.
 4. Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC–företagen hanterar dina personuppgifter.
 5. Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC–företagen hanterar dina personuppgifter.
 6. Johanna Möller hade inte gett något sådant samtyckte.
 7. Genom att klicka på Skapa konto–knappen, som är kopplad till en mycket omfattande datapolicy, samtycker vi till att de personuppgifter vi själva lägger på Facebook kan komma att spridas till en mängd olika aktörer, för en mängd olika ändamål.
 8. Hon betonar att endast 8 av 20 ungdomar samtyckte till att ingå i studien varav tre aldrig slutförde insatsen.
 9. På sistone har liknande fall skapat debatt i Frankrike, och president Emmanuel Macron har föreslagit en ny lag som skulle innebära att en person under 15 år inte kan samtycka till sex i lagens mening.
 10. Mannen, som hyrde ut en del av sin lägenhet till kvinnan, har hävdat att hon samtyckt till att bli filmad i duschen, men domstolen tror honom inte.
 11. Problemet är förslagen i utredningen har visat sig krocka med grundlagen, där rätten för enskilda att samtycka till vård garanteras.
 12. Till sitt försvar uppgav mannen att kvinnan samtyckt till att ha våldsamt sex.
 13. Om vi åter ska jämföra med misshandel så är det väldigt ovanligt att någon som misshandlat frikänns med hänvisning till att hen trodde att det var en ömsesidigt samtyckt boxningsmatch.
 14. Och när folk undrar hur man ska veta att den andra samtycker – är du osäker så låter du bli.
 15. Genom en lagändring tillåts sexuellt umgänge med barn mellan tolv och femton år om de "samtycker".
 16. Enligt lagen kan et bli lagligt att ha sex med barn som blott är tolv år gamla, om de samtycker.
 17. Domstolen har inte varit säker på att mannen inte förstått att kvinnan inte samtyckte till sex – och därför måste han frias, skriver Larsson.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till samtycka är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sympatisera en synonym till samtycka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.