Synonymer till samvete

Samvete kan bland annat beskrivas som ”känsla för vad som är rätt och orätt”. Ordet används i uttrycket ”har dåligt samvete” som betyder ”är skuldmedveten”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av samvete samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till samvete

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till samvete.

Vad är motsatsen till samvete?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till samvete.

Vad betyder samvete?

 1. känsla för vad som är rätt och orätt
 2. en persons känsla av rätt och fel

Hur används ordet samvete i uttryck?

 1. har dåligt samvete = är skuldmedveten
 2. (lovar) på heder och samvete = (lovar) säkert, på ett moraliskt bindande sätt

Hur böjs samvete?

 1. samvete
 2. samveten
 3. samvetena
 4. samvetenas
 5. samvetens
 6. samvetes
 7. samvetet
 8. samvetets

Hur kan ordet samvete användas?

Det saknas exempel på hur samvete kan användas.

Hur används ordet samvete i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet samvete används i vanlig text.

 1. Den börjar med att hon med dåligt samvete mördar mördar­sniglar i den egna trädgården men slutar med att hon gett läsaren en inblick i de kristna traditioner och synsätt i öst och väst som kan ge klimat– och miljökampen mod och insikter.
 2. Samtidigt som Adam Gaudette hade riktigt dåligt samvete.
 3. – Bokar man en skidresa måste man också ha samvetet nog att känna efter, och provta sig vid minsta symptom.
 4. De brittiska krigsbarnens öden kommer förmodligen alltid vara en del av det kollektiva samvetet.
 5. Ju fler klockor Apple släpper, desto fler anledningar ger de mig att ha dåligt samvete med ständiga notiser om att jag borde göra si eller så.
 6. Varje sak de köper har de dåligt samvete för, för de kanske borde spara till nästa månad när de inte får nån lön.
 7. Ingen kan med gott samvete påstå motsatsen.
 8. Det var inget storslaget beslut och jag ska inte låtsas som att det var motiverat av någon form av ekologiskt samvete, men jag undviker nu rött kött.
 9. Jag skulle gärna ha beklagat mig för dem, och jag har dåligt samvete för det, säger han.
 10. Att anstränga sig kring petitesser medan hela ens livsvillkor är direkt klimatdestruktiva är att leva i stor villfarelse, som inte minst blir farlig då den riskerar ge en massa människor gott samvete som egentligen inte borde ha det.
 11. Sedan ungefär ett år tillbaka har man även infört att alla provdeltagare före provet på heder och samvete ska intyga att de inte ska använda otillåtna hjälpmedel.
 12. Schillers pjäs om makt, samvete och hat, har två drottningar, släkt och bittra rivaler om den engelska kronan i huvudrollerna.
 13. – Också ett dåligt samvete.
 14. Han gillar inte att festa och hade nästan dåligt samvete.
 15. Sverige är med i den internationella allians som bekämpar IS och till TT säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) att al–Bagdadi har lett en ”fruktansvärt brutal organisation med mängder av brott på på sitt samvete”.
 16. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till TT att IS under ledning av al–Baghdadi varit en fruktansvärt brutal organisation med mängder av brott på sitt samvete.
 17. Att känna dåligt samvete för vad man konsumerar med pressen att kunna argumentera för sitt köp tar allt mer plats i ungas liv och i deras konversationer.
 18. – Det är lättare att slänga eftersom det blir ”cirkulärt”, men det är fortfarande inte okej att lätta sitt samvete på det viset, sammanfattar Ulrika.
 19. Från barndomen i Marylands pastorala förorter till de topphemliga positionerna på CIA och NSA spänner denna fängslande, intelligenta och fyndiga berättelse – skriven i exil – om människan, spionen och visselblåsaren som blev vår tids samvete.
 20. Att Sverige och omvärlden behandlat Rwanda så försiktigt beror på dåligt samvete över att man inte gjorde mer för att stoppa folkmordet.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?