Synonymer till sanktion

Vi känner till 5 synonymer till sanktion. Ordet sanktion är en synonym till straff och straffåtgärd och kan bland annat beskrivas som ”bifall, godtagande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sanktion samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sanktion

 1. bestraffning
 2. förbud
 3. påföljd
 4. straff
 5. straffåtgärd

Vad är motsatsen till sanktion?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sanktion.

Vad betyder sanktion?

 1. bifall, godtagande
 2. åtgärder som vidtas som straff (ofta riktade mot ett land)
 3. straffåtgärd (mot land); förbud
 4. (statsrätt) stadfästelse, att sanktionera en lag

Hur kan ordet sanktion användas?

Följande exempelmeningar visar hur sanktion kan användas.

 1. ekonomiska sanktioner mot Iran

Hur används ordet sanktion i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sanktion används i vanlig text.

 1. De sino–kanadensiska relationerna frös till is redan 2018, då kanadensiska myndigheter grep telekomjätten Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou, anklagad av USA för bedrägeri och för att ha brutit mot sanktioner mot Iran.
 2. Nuvarande statsminister Ulf Kristersson (M) nämnde iraniernas frihetskamp i sin regeringsförklaring, och EU införde sanktioner mot landet efter att det framkommit uppgifter om att iranska drönare använts av Ryssland i kriget i Ukraina.
 3. Ryssland står exempelvis för en betydande del av den raffinerade fossila dieseln till EU, men i början av nästa år träder sanktioner i kraft som innebär ett importförbud av den varan.
 4. Han har lett flera av Rysslands populäraste prat– och debattprogram de senaste decennierna och belades med sanktioner av EU redan innan den ryska markinvasionen inleddes i februari 2022.
 5. Nedrustningsavtalet Nya Start är ett av få områden där USA och Ryssland har sagt sig vara öppna för samarbete trots kriget i Ukraina och sanktioner från väst.
 6. Jevgenij Prigozjin har kopplingar till Kreml och president Vladimir Putin och omfattas av sanktioner från både USA och europeiska länder.
 7. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Kina kritiserat västländernas sanktioner mot Ryssland, men valt att inte uppmana eller assistera i landets militära kampanjer.
 8. Det finns inte sanktioner mot livsmedelsexport, men länder och företag är försiktiga med vilka avtal man ingår med Ryssland nu, enligt Vendil Pallin.
 9. Nu råder det så pass höga spänningar mellan västvärlden, Kina och Ryssland att det troligtvis skulle bli svårt att få fram några nya sanktioner, menar Benjamin Katzeff Silberstein.
 10. Ett annat alternativ är att Ryssland fortsätter leverera gas genom gasledningarna för att försvaga Europas gemensamma sanktioner mot Ryssland.
 11. Men redan före lördagens besked om att man lämnar avtalet har det från ryskt håll kommit signaler om att man inte vill förlänga det om inte sanktioner mot rysk gödselexport lyfts.
 12. – I takt med att sanktionerna biter så kommer fler människor att dödas, säger han till SVT Nyheter.
 13. Men från ryskt håll kommer signaler om att man inte vill förlänga avtalet om inte sanktioner lyfts från rysk gödselexport.
 14. Med på listan över de som omfattas av de brittiska sanktionerna är också den ryska politikern och barnrättskommissionären Maria Lvova–Belova "för tvångsadoptioner av ukrainska barn" från Luhansk–regionen till Ryssland.
 15. Ett förbud mot att erbjuda molntjänster till Ryssland var inkluderade i ett första utkast till de sanktioner som utfärdades av ministerrrådet 3 juni men togs sedan bort.
 16. Cybersäkerhetsföretaget Mandiant uppmärksammar att den ryska hackargruppen Evil Corp tycks ha börjat använda sig av en ransomware–som–tjänst–modell för att komma runt sanktioner som USA infört mot gruppen.
 17. Det finns inga sanktioner mot Yasins musik efter att rapparen dömts för att tillsammans med Vårbynätverket planerat en kidnappning av en känd svensk artist.
 18. Eftersom ATP och WTA är självständiga så kan tourerna införa sanktioner mot Wimbledon och vägra ge rankningspoäng för tävlingen.
 19. Anledningen var att USA hade genomfört sanktioner mot den ryska oligarken Oleg Deripaska som stått den ryske presidenten Vladimir Putin nära.
 20. Med anledning av de allt hårdare sanktionerna mot Ryssland hotar nu landet att dra sig ur samarbetet kring den Internationella rymdstationen som befunnit sig i omloppsbana runt jorden sedan 1998.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är straff en synonym till sanktion. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet sanktion

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet sanktion.

Bild med texten sanktion