Synonymer till sanktion

Vi känner till 3 synonymer till sanktion. Ordet sanktion är en synonym till straff och påföljd och kan bland annat beskrivas som ”bifall, godtagande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sanktion samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sanktion

 1. bestraffning
 2. påföljd
 3. straff

Vad är motsatsen till sanktion?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sanktion.

Vad betyder sanktion?

 1. bifall, godtagande
 2. åtgärder som vidtas som straff (ofta riktade mot ett land)
 3. straffåtgärd (mot land); förbud
 4. (statsrätt) stadfästelse, att sanktionera en lag

Hur böjs sanktion?

 1. sanktion
 2. sanktionen
 3. sanktionens
 4. sanktioner
 5. sanktionerna
 6. sanktionernas
 7. sanktioners
 8. sanktions

Hur kan ordet sanktion användas?

Följande exempelmeningar visar hur sanktion kan användas.

 1. ekonomiska sanktioner mot Iran

Hur används ordet sanktion i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sanktion används i vanlig text.

 1. Regeringen lade innan årsskiftet fram ett antal förslag för att mota arbetslivskriminaliteten, bland annat gällande bindande anställningsavtal och tuffare sanktioner för arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft.
 2. Redan för ett år sedan utfärdade USA sanktioner mot det kinesiska drönarföretaget DJI och nu går svartlistningen ytterligare ett steg som ska stoppa amerikanska investeringar i företaget.
 3. – Det skulle vara ett enormt risktagande eftersom sanktionerna mot Ryssland skulle öka kraftigt, säger han.
 4. Hans alltmer auktoritära styre har gett honom öknamnet "Europas siste diktator" och lett till omfattande sanktioner från bland annat EU – inte minst efter landets hårda nedtryckande av demonstrationer efter det senaste presidentvalet, i augusti 2020.
 5. USA och Storbritannien straffar Nicaraguas styre med sanktioner efter det tvivelaktiga presidentvalet förrförra veckan.
 6. Enligt försvarsministern agerar svenska regeringen genom EU, som han menar bör utöka sanktionerna mot Belarus.
 7. Migrantströmmarna beskrivs som en hämnd från Lukasjenkos sida, efter att EU i somras införde nya sanktioner mot hans regim.
 8. Men de amerikanska sanktionerna har drabbat bolaget hårt.
 9. I en motion föreslår Socialdemokraterna i Växjö att kommunen nu skyndsamt tar fram ett regelverk med möjlighet att besluta om sanktioner mot företag som inte respekterar kommunens linje.
 10. I en motion föreslår Socialdemokraterna i Växjö att kommunen nu skyndsamt tar fram ett regelverk för de här typen av verksamhet – med möjlighet att att besluta om sanktioner för företag som inte följer dem.
 11. De här snedstegen leder till upptrappning, som kommer att leda till nya sanktioner och så vidare.
 12. Riksrätt är den allvarligaste sanktion som det danska parlamentet folketinget kan använda mot en minister eller en regering.
 13. Regeringssidan har bland annat krävt att sanktioner mot landet ska lättas, medan oppositionen vill ha garantier på att man får delta i regionala val, samt att humanitär hjälp ska släppas in i landet.
 14. Människorättsorganisationer anklagar landets regeringen för att fabricera bevis mot oppositionella, USA har infört sanktioner mot ett antal nicaraguaner och kallar landets ledare för ”en diktator”.
 15. Enligt ett uttalande från sydkoreanska parlamentariker, som kommer efter nya samtal mellan Nord och Syd, kräver Kim att de internationella sanktionerna mot Nordkoreas metallexport samt import på bränsle och andra förnödenheter lyfts.
 16. Ökningen följer på att EU förra månaden införde breda ekonomiska sanktioner mot Belarus främsta exportindustrier, som ett sätt att försvaga landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko.
 17. Nordkorea är mycket fattigt och har utsatts för flera omgångar sanktioner från omvärlden, eftersom man misstänks försöka utveckla kärnvapen.
 18. Redaktionschefen Ryan Law och ekonomichefen Cheung Kim–Hung misstänks för att ha samarbetat med utländska krafter och underminerat Kinas nationella säkerhet, i samband med en serie artiklar som polisen anser har uppmanat till internationella sanktioner.
 19. Belarus agerande har fördömts närmast unison av världssamfundet och EU har enats om att belarusiska plan ska stoppas från unionens flygplatser och luftrum, men också om att nya sanktioner ska införas mot landet.
 20. En svensk avdelningschef belades med sanktioner av Ryssland på grund av Navalnyj–affären.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är straff en synonym till sanktion. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?