Synonymer till sanktion

Vi känner till 5 synonymer till sanktion. Ordet sanktion är en synonym till straff och straffåtgärd och kan bland annat beskrivas som ”bifall, godtagande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sanktion samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sanktion

 1. bestraffning
 2. förbud
 3. påföljd
 4. straff
 5. straffåtgärd

Vad är motsatsen till sanktion?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sanktion.

Vad betyder sanktion?

 1. bifall, godtagande
 2. åtgärder som vidtas som straff (ofta riktade mot ett land)
 3. straffåtgärd (mot land); förbud
 4. (statsrätt) stadfästelse, att sanktionera en lag

Hur kan ordet sanktion användas?

Följande exempelmeningar visar hur sanktion kan användas.

 1. ekonomiska sanktioner mot Iran

Hur används ordet sanktion i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sanktion används i vanlig text.

 1. Med på listan över de som omfattas av de brittiska sanktionerna är också den ryska politikern och barnrättskommissionären Maria Lvova–Belova "för tvångsadoptioner av ukrainska barn" från Luhansk–regionen till Ryssland.
 2. Ett förbud mot att erbjuda molntjänster till Ryssland var inkluderade i ett första utkast till de sanktioner som utfärdades av ministerrrådet 3 juni men togs sedan bort.
 3. Cybersäkerhetsföretaget Mandiant uppmärksammar att den ryska hackargruppen Evil Corp tycks ha börjat använda sig av en ransomware–som–tjänst–modell för att komma runt sanktioner som USA infört mot gruppen.
 4. Det finns inga sanktioner mot Yasins musik efter att rapparen dömts för att tillsammans med Vårbynätverket planerat en kidnappning av en känd svensk artist.
 5. Eftersom ATP och WTA är självständiga så kan tourerna införa sanktioner mot Wimbledon och vägra ge rankningspoäng för tävlingen.
 6. Anledningen var att USA hade genomfört sanktioner mot den ryska oligarken Oleg Deripaska som stått den ryske presidenten Vladimir Putin nära.
 7. Med anledning av de allt hårdare sanktionerna mot Ryssland hotar nu landet att dra sig ur samarbetet kring den Internationella rymdstationen som befunnit sig i omloppsbana runt jorden sedan 1998.
 8. Vucic har sedan Rysslands invasion av Ukraina balanserat mellan att uttala sitt stöd för fred samtidigt som han undvikit att dras in i direkta sanktioner mot Ryssland och Putin – ett land och en ledare han stått nära en längre tid.
 9. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att det är en "avsiktlig massaker" och uppmanar G7–länderna att omedelbart införa kraftiga sanktioner.
 10. – Sannolikt kommer kriget tillsammans med sanktionerna från väst leda till en negativ utbudschock, säger Daan Struyven, senior global economist på Goldman Sachs.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är straff en synonym till sanktion. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet sanktion

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet sanktion.

Bild med texten sanktion