sekelskifte

Synonymer till sekelskifte

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till sekelskifte.

Motsatsord till sekelskifte

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sekelskifte.

Vad betyder sekelskifte?

 1. tidpunkt då ett nytt sekel börjar
 2. övergång från ett sekel (i den mer avgränsade betydelsen av ordet - inte vilken hundraårsperiod som helst utan en sådan som ligger mellan två "jämna" årtal), såsom från artonhundratal till nittonhundratal eller från det senare till tjugohundratal (där det sista exemplet också är ett millenieskifte)

Exempel på hur sekelskifte kan användas

 1. sekelskiftet 2000
 2. sekelskiftet 1900

Exempel på hur sekelskifte används i svenska tidningar

 1. Runt sekelskiftet 1900 verkade starka krafter i Finland för att förena alla folk som talade finska och samtidigt hårdnade Rysslands grepp om Finland.
 2. Polioepidemierna svepte genom de stora städerna i Europa och i USA om somrarna från sekelskiftet 1900 och framåt.
 3. De första polarstationerna på Antarktis upprättades runt sekelskiftet 1900, men det var först efter andra världskriget byggandet tog fart på allvar.
 4. Hur kommer framtiden att etikettera 10–talet? Kanske på ungefär samma sätt som vi lärt oss att se på sekelskiftet 1900, la belle époque.
 5. Runt förra sekelskiftet diskuterades hygienen kring försäljningen vid Feskekörka, men 1919 var det begränsning av bodarnas öppettider som var på tapeten i Göteborgs politiska rum.
 6. Fredrik Ljungberg spelade i klubben i nio år och var där under Wengers mest framgångsrika period kring sekelskiftet.
 7. Det är svårt att tänka sig den magnetiska dragningskraft som Paris hade kring sekelskiftet om det inte vore för den nya urbana och borgerliga medelklasskultur som blomstrade i Haussmanns huvudstad.
 8. Staden blev kring sekelskiftet 1900 känd som turistmål främst genom konstnärskolonin Skagenmålarna.
 9. Gunnel Karlsson, lektor vid Örebro universitet inleder Kvinnofolkhögskolans föreläsningsserie om prostitution och porr med en föreläsning om vad som skedde i Göteborg runt förra sekelskiftet.
 10. De levde i norditalienska Mantua runt sekelskiftet 1600, var hyllade konstnärer men ändå utsatta för fördomar och diskriminering på grund av sin judiska börd.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av sekelskifte

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.