Synonymer till semester

Vi känner till 6 synonymer till semester. Ordet semester är en synonym till ferier och ledighet och kan bland annat beskrivas som ”betald ledighet från arbetet ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av semester samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till semester

 1. ferier
 2. fridag
 3. fritid
 4. ledighet
 5. permission
 6. vilohem

Vad är motsatsen till semester?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till semester.

Vad betyder semester?

 1. betald ledighet från arbetet 
 2. avtalad ledighet
 3. resa under ledighet

Hur böjs semester?

 1. semester
 2. semestern
 3. semesterns
 4. semesters
 5. semestrar
 6. semestrarna
 7. semestrarnas
 8. semestrars

Hur kan ordet semester användas?

Följande exempelmeningar visar hur semester kan användas.

 1. hon tog en veckas semester
 2. han ska ha semester i juli
 3. hon är på semester

Hur används ordet semester i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet semester används i vanlig text.

 1. Det innebär både korta pauser i vardagen och längre sammanhållen vila, som semester.
 2. Vi känner nog alla igen känslan av att jobba samtidigt som sommarens många aktiviteter pågår och kollegor fortfarande njuter av semester.
 3. Sovjetunionens öde avgjordes slutgiltigt den 19–22 augusti 1991, då konservativa kommunister sökte avsätta Gorbatjov, som vid tillfället befann sig på semester i Foros på Krim, där han sattes i husarrest.
 4. Den som ändå kunde ha semester jämt! Tanken blir så stark hos den färglösa nörden Tom Ripley, när han sugs in i rikemansgossen Dickie Greenleafs glamorösa liv nere på den italienska rivieran tillsammans med (den lika glamorösa) flickvännen Marge.
 5. Många svenskar har nu gått på semester och får inleda veckan med strålande sol och högsommarvärme.
 6. Ordinarie Bingolottoprogramledaren Lotta Engberg tar semester från programmet i sommar, däremot kommer hennes sambo Mikael ”Soldoktorn” Sandström att gästa Bingolotto vid upprepade tillfällen i sommar.
 7. – Det känns skönt att kunna gå på semester efter att ha uppnått ytterligare en milstolpe.
 8. Det är en arbetskrävande process, särskilt under sommaren när många ska ha semester.
 9. Vem är mest lycklig, vem är mest lyckad? Vem ger sina barn det roligaste lovet och den bästa semestern med flest aktiviteter?.
 10. – Världen måste ju öppna upp, säger 56–åriga Maria Wells från Stockholm, som har rest till Rhodos för att ha semester och hälsa på sin son.
 11. Vårdcentralen Bra Liv i Vetlanda är en av flera vårdcentraler i Sverige som dagligen får in flertal samtal från de som vill boka om andra vaccinationstillfället mot covid–19, tills efter semestern.
 12. Modest alkohol förhöjer drickbarheten, särskilt då den serveras en varm eftermiddag i en vinbar då semestern precis börjat.
 13. Personal DN talat med vittnar om att det efter sommaren var många fall av ”öppna–stäng”, det vill säga att när patienter väl fick sin försenade operation efter semestern så hade cancern spridit sig.
 14. De reser på semester, shoppar, ställer till med bröllop och middagar mitt under pandemin, trots att de kräver av alla andra att de ska avstå.
 15. Efter 115 dagar i rampljuset tog Anders Tegnell semester i slutet av juni.
 16. Då Malmö FF enligt regelverket och spelarnas rättigheter till semester måste gå på ledighet direkt efter allsvenskans avslutning på söndag (6 december) kunde matchen inte spelas efter att Lund kvalat klart.
 17. Enligt åklagaren sade kvinnan att hon skulle ta med barnet på semester i Turkiet, men förde i stället barnet till Mellanöstern.
 18. Assadi greps då han var på semester i Tyskland och utlämnades därefter till Belgien, där två av de andra misstänkta gripits med innehav av ett halvt kilo sprängmedel.
 19. Det andra är om personer inte vill provta sig för att de är på semester, säger hon.
 20. Alice (Ane Dahl Torp) tar olovligen med sig sina barn på semester mitt under brinnande vårdnadstvist i "Charter".


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ferier en synonym till semester. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.