Synonymer till sen

Se även sedan

Vi känner till 3 synonymer till sen. Ordet sen är en synonym till sedan och försenad och kan bland annat beskrivas som ”som inträffar efter förväntad tidpunkt, försenad”. Ordet används i uttrycket ”i senaste laget” som betyder ”lite för sent”. Sen är motsatsen till tidig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sen samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sen

 1. försenad
 2. sedan
 3. särla

Vad är motsatsen till sen?

 1. tidig

Vad betyder sen?

 1. som inträffar efter förväntad tidpunkt, försenad
 2. mot slutet (t.ex. av en dag)
 3. som anländer efter väntad eller önskad tidpunkt
 4. som har att göra med en tidpunkt långt fram i tiden
 5. kortform för sedan

Hur används ordet sen i uttryck?

 1. i senaste laget = lite för sent
 2. sent omsider = efter lång väntan

Hur böjs sen?

 1. sen
 2. sena
 3. senare
 4. senast
 5. senaste
 6. sene
 7. sent

Hur kan ordet sen användas?

Följande exempelmeningar visar hur sen kan användas.

 1. våren är sen i år
 2. hon kom för sent till lektionen
 3. han läste till sent på kvällen

Hur används ordet sen i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sen används i vanlig text.

 1. Men just nu är åtminstone intresset för nyanlända afghaner marginellt högre i USA än i Europa, dit betydligt fler har kommit de senaste åren.
 2. Undantag görs dock för de som med ett godkänt certifikat kan bevisa att de vaccinerats eller genomgått en covid–19–infektion det senaste halvåret.
 3. Istället indikerar vår senaste studie (Asplund Pyddoke, 2021) att det är högre prissättning av bilanvändning som har potential att trycka över bilisterna till kollektivtrafik i svenska städer.
 4. – Vi ser en uppgång under pandemin, framför allt under senare delen, säger Lotta Mauritzson, nationell samordnare på polisens Nationellt bedrägericenter.
 5. Resande från EU och Schengeländerna till Norge som är fullvaccinerade (två vaccinsprutor eller mer) eller som har dokument som bevisar att de haft covid–19 under det senaste halvåret, behöver varken testa sig eller sitta i karantän.
 6. Skulle 2020 också bli året då virtual reality fick sitt stora genombrott i konstvärlden? VR–konst hade blivit allt mer omskrivet under de senaste åren men fenomenet var fortfarande långt ifrån mainstream.
 7. Två dagar senare var det återigen lagkaptenen som visade vägen till en ny seger för Gävlelaget när Skellefteå besegrades med 3–1 på hemmais.
 8. Det har den senaste tiden uttryckts stor oro bland västländer för att uppgifterna om att Mali är på väg att anlita legosoldater från det ryska säkerhetsföretaget Wagner Group stämmer.
 9. På varje svamppromenad jag gjort de senaste tio åren, oavsett om jag letat kantareller, karljohansvampar eller trattisar, har jag också alltid haft en speciell brunspräcklig svamp i bakhuvudet.
 10. Drygt 1 000 dagar senare släpps alla tre, inom loppet av några timmar.
 11. Örebroanfallaren lyckades ta sig tillbaka och höll kort senare på att ge bortalaget ledningen efter fint förarbete från Hamad, men Johan Dahlin i MFF–målet stod pall.
 12. Tre dagar senare avfyrades två ballistiska kortdistansrobotar – för första gången från ett tåg.
 13. Nadja vilar lite under middagen, sen gör vi oss i ordning för en konsert på Midgårdsskolan.
 14. Några år senare reste de båda tillsammans till Iran för hans behandlingar.
 15. Från den stökigare prosa som präglade genombrottet ”Drömfakulteten” från 2006 till det strama och skarpt utmejslade i senare romaner.
 16. Den amerikanska imperialismen, dess militära och ekonomisk makt och – under senaste decennierna – dess enorma digitala makt, kan därför aldrig utmanas, det finns inte utrymme för ett EU som går en annan väg eller ett Japan som gör tvärtom.
 17. Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor.
 18. Till slut lyckades de ändå driva igenom arbetstidsförkortning och avskaffande av agan (precis som i Sverige senare skulle det dock dröja innan den helt avskaffades).
 19. Förslaget har föregåtts av en statlig utredning som landade i att dagens system med att polisen utfärdar förordnanden och sen dirigerar inom vilka områden de ska verka ska ersättas med en tillståndsprövning.
 20. De senaste åren har Bella Linde lagt spaden på hyllan.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sedan en synonym till sen. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är tidig motsatsen till sen.