Synonymer till separera

Vi känner till 8 synonymer till separera. Ordet separera är en synonym till skilja och skiljas och kan bland annat beskrivas som ”delar upp i beståndsdelar, särskiljer”. Ordet är motsatsen till blanda.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av separera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till separera

 1. avskild
 2. avskilja
 3. dela
 4. skilja
 5. skiljas
 6. sära
 7. särskilja
 8. åtskilja

Vad är motsatsen till separera?

 1. blanda
 2. kombinera
 3. mixa

Vad betyder separera?

 1. delar upp i beståndsdelar, särskiljer
 2. flyttar isär i samband med skilsmässa
 3. avskilja; dela upp en mängd i enheter, vilka fungerar var för sig, oberoende av varandra; i tekniska sammanhang även särskilja i beståndsdelar
 4. (om gift person/par eller sambo/sambor) göra slut och flytta ifrån (varandra)
 5. behandla mjölk med separator för att avskilja grädde eller skummjölk

Hur böjs separera?

 1. separera
 2. separerad
 3. separerade
 4. separerades
 5. separerar
 6. separeras
 7. separerat
 8. separerats

Hur kan ordet separera användas?

Följande exempelmeningar visar hur separera kan användas.

 1. separerad mjölk
 2. Erik och Ida ska separera

Hur används ordet separera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet separera används i vanlig text.

 1. Under en 12 timmar lång operation har man separerat ett par siamesiska tvillingar.
 2. Där har man slagit fast att domstolen inte ska väga in vad det betyder för barnet att separeras från sitt familjehem, det är bara föräldrarnas lämplighet som ska prövas.
 3. Frågan har dock hettat till i sommar, sedan miljö– och klimatminister Per Bolund (MP) presenterat ett förslag om att separera beslutet om en utbyggnad av mellanlagret Clab från beslutet om ett långsiktigt svenskt slutförvar.
 4. Tong Ying–Kit körde den 1 juli förra året in i tre poliser med en flagga med slagorden "Befria Hongkong – vår tids revolution", vilket innebär att han enligt myndigheterna uppmanade till secession, alltså att separera Hongkong från Kina.
 5. Tanken är att använda vätgas som reduktionsmedel för att separera syret från järnmalmen, i en process som kallas direktreduktion.
 6. Hans föräldrar, som är separerade och bor i olika städer, behövde hjälp från kommunen.
 7. Ägget fungerar som emulgator och förhindrar att linoljan och vattnet separerar.
 8. Går det verkligen att separera jaget från kroppen? Frågan väcks både av pandemins digitala tillvaro och debatten om könsidentitet.
 9. Här separeras de från sina familjer, de får inte fortsätta sina utbildningar eller jobba.
 10. – Det var en annan tid när man ville att bostäder skulle vara separerade från centrum, trafik och arbetsplatser, för att skapa en lugn miljö.
 11. Vi går den korta sträckan mellan Rinkebytorget och längs vägen där Izzy under pistolhot släpades till skogen som separerar de välbärgade villakomplexen från de slitna höghusen.
 12. LTF är kritiska och menar att tidigare etablerade föreningar har separerat hyresgäster och privatägda lägenheter med separata hissar, dörrar och specifika kvarter för hyresgäster med låg inkomst.
 13. Livsöde efter livsöde vecklas ut, romans efter romans, svek efter svek, och under kvällen går historierna in i och blir svåra att separera från varandra.
 14. Tekniken skulle därmed kunna användas för att blanda annat stjäla känslig information från system som tidigare ansetts varit helt separerade och slutna.
 15. Det är svårt att separera den ganska teoretiska diskussionen som pågår från det som är så himla, himla nära och personligt.
 16. I stället så uppmanades rösträknarna att fortsätta sitt arbete, men att hålla de sent anlända rösterna separerade, rapporterar AFP.
 17. Plexiglas kommer att separera kombattanterna när sittande vicepresidenten Mike Pence och vicepresidentkandidaten Kamala Harris gör upp i en tv–debatt natt mot torsdag, rapporterar Politico.
 18. De civilrättsliga domarna är separerade från de anklagelser om spioneri enligt en lag från 1917 som USA riktar mot Snowden.
 19. Det har levererat snabb och precis frekvensreglering och hjälpt till att stabilisera frekvensen vid två övriga tillfällen, dock betydligt kortare, när South Australia har separerats från det nationella elsystemet.
 20. Han har separerat från sambon Linda Dagh.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är skilja en synonym till separera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är blanda motsatsen till separera.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på separera