Synonymer till sina

Vi känner till 10 synonymer till sina. Ordet sina är en synonym till tryta och avvika och kan bland annat beskrivas som ”slutar rinna”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sina samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sina

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet sina och kan ofta användas istället.

 1. avdunsta
 2. avta
 3. avvika
 4. falna
 5. försvinna
 6. mattas
 7. minska
 8. mojna
 9. torka
 10. tryta

Vilka ord betyder nästan samma sak som sina?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till sina. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. avtaga

Vad är motsatsen till sina?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sina.

Vad betyder sina?

 1. slutar rinna
 2. reflexivt possessivt pronomen som syftar tillbaka på och indikerar ägande av eller tillhörighet till subjektet om subjektet är i tredje person singular (han, hon, den, det) eller plural (de) och det ägda eller tillhörande är i flertal; reflexivt possessivt pronomen i tredje person singular eller plural med huvudordet i plural
 3. avta, vanligen om flöde, även metaforiska sådana som pengaflöde

Hur kan ordet sina användas?

Följande exempelmeningar visar hur sina kan användas.

 1. källan hade sinat

Hur används ordet sina i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sina används i vanlig text.

 1. Tintin finns med mig på dagens möte, likaså alla de berättelser från föräldrar som kämpar för att slippa tvinga sina barn till umgänge med föräldrar som de är rädda för.
 2. – Ivriga pappor ber ofta om styrkeprogram till sina söner.
 3. DN avslöjade häromveckan att Härstedt kallats hem med kort varsel och därefter sagt upp sig från sina uppdrag – som ambassadör i Singapore och särskilt sändebud för Nordkorea–frågan.
 4. Målet med Äldrelyftet är att ge de äldre möjlighet att själva öka sina möjligheter att må bra och att ta fram verktyg som äldre kan använda sig av.
 5. Och det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön på jobbet och måste se till att utbilda sina chefer i att hantera konflikter, det säger Ola Löfqvist på Handels.
 6. Enligt FBI använder Nordkorea de stulna pengarna för att finansiera sina vapenprogram.
 7. I den tillverkar Panasonic battericeller som Tesla sätter ihop till batteripack för sina bilar samt till hembatteriet Powerwall.
 8. Onsdagens plusgrader övergår på torsdagen i minusgrader över hela landet, vilket på sina håll kan medföra risk för halka.
 9. Dessutom gav man formellt klartecken till det 20–tal nationer som använder den tyskbyggda vagnen att exportera sina exemplar vidare.
 10. Kina har övergett sina covid–restriktioner tidigare än väntat, vilket fått ekonomin att ta fart.
 11. Jag vet ingen annan tidning eller annat företag som gör så här med sina följare.
 12. – Man har redan använt sina besparingar och precis börjat återhämta sig.
 13. Parallellt tog islänningen även Simon Pettersson och Fanny Roos under sina vingar och låg bakom att svensk idrottshistoria skrevs 2021.
 14. Nu har kommunen tröttnat på att invånarna spolar ner allt från kondomer till kalsonger och tops i sina toaletter.
 15. Tre skottskadade personer fördes från platsen med ambulans och senare meddelades att en man i 20–årsåldern dött av sina skador.
 16. Elbilstillverkaren Tesla har presenterat sina leverans– och produktionssiffror för 2022.
 17. ”I dag betalar cirka 95 procent av alla låntagare tillbaka på sina lån, och de 5 procent som inte betalas tillbaka täcks i stället av skattepengar”, skriver CSN på sin hemsida.
 18. En långvarig träta i en bostadsrättsförening på Östermalm i centrala Stockholm slutade med att en granne smetade avföring på sina grannars bil.
 19. Enligt polisen ska två personer ha lämnat den taxibil de färdats i och börjat promenera längs vägen med sina resväskor istället.
 20. För att optimera sin egen del i elsystemet så är Ellevio därför inne i ett jätteprojekt där man kopplar upp alla sina drygt 8 000 elnätstationer.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tryta en synonym till sina. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på sina

Bild till ordet sina

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet sina.

Bild med texten sina