Synonymer till sinnebild

Vi känner till 2 synonymer till sinnebild. Ordet sinnebild är en synonym till allegori och symbol och kan bland annat beskrivas som ”symbol”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sinnebild samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sinnebild

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet sinnebild och kan ofta användas istället.

 1. allegori
 2. symbol

Vad är motsatsen till sinnebild?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sinnebild.

Vad betyder sinnebild?

 1. symbol
 2. mental föreställning om hur något är eller ska vara; en kärnfull, ofta oavsiktlig illustration eller symbol

Hur kan ordet sinnebild användas?

Det saknas exempel på hur sinnebild kan användas.

Hur används ordet sinnebild i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sinnebild används i vanlig text.

 1. Anu Komsi i rosa dräkt utgör sinnebilden av en typisk svärmor, medan svärfar, basbarytonen Tuomas Pursio, spelar ut hela känsloregistret vokalt.
 2. Och efter att Isabella Löwen­grip, själva sinnebilden för idén om det per­sonliga varumärket, för ett par år kom ut med sina självmordstankar och berättelsen om det kraschade företags­imperiet har hon varit så gott som tyst.
 3. Naturen har alltid legat nära sinnebilden av Madeira.
 4. På så sätt blir de amerikanska tv–jättarna – för somliga själva sinnebilden för kulturimperialism – paradoxalt nog i stället leverantörer av kulturell mångfald.
 5. I ”The crown” har hon gått från att vara sinnebilden av en oskuldsfull varelse i det första avsnittet till att vara redo att slåss i något mördande snyggt.
 6. Stadiga män med hjälm och kolsvarta ansikten är för många sinnebilden för en gruvarbetare, men inget kan vara mer felaktigt – åtminstone vad gäller svensk gruvindustri som sedan länge fokuserar både på säkerhets– och miljöaspekterna.
 7. Originalserien, som bygger på det militära fordonet Humvee, var själva sinnebilden av en för stor och för bensinslukande bil.
 8. Egentligen föddes hon i Nyköping 1929, men växte upp i Malmö och kom som författare att närapå bli en sinnebild för staden.
 9. Så från att ha varit sinnebilden för Das Auto och en självklar global folkbil är modellen numera ett steg i avgiftningen från fossildrivna bilar i väst.
 10. Det hör till, har man sagt mig, det är själva sinnebilden och själen i slutspelshockey.
 11. Det ger sinnebilden av en man som är väldigt kontrollerad men samtidigt tokig nog att tappa impulskontrollen.
 12. Präglade av en pappa som för många är sinnebilden av en jordnära och sparsam smålänning så har sönerna aldrig levt någon playboytillvaro i sus och dus.
 13. I extremhögerkretsar är Sverige sinnebilden av ett förlorat paradis.
 14. I dag är regionen själva sinnebilden av ett fredligt, enat Europa, med Strasbourg som säte för Europaparlamentet och en öppen gräns mellan de forna fiendestaterna.
 15. Enligt Lennart Forsberg har sinnebilden för en hemlös förändrats jämfört med tidigare.
 16. Fossiler är sinnebilden för tiden när forskarna började inse att evolutionen inte riktigt stämde med Bibelns skapelseberättelse.
 17. För mig är han en idol som är sinnebilden av en småföretagare.
 18. Som enda nationella tidning med en vänsterlutande ledarsida står tidningen ofta i centrum och är själva sinnebilden för de mediekritiker som menar att journalister och tyckare är av sådant slag att de aldrig sätter en fot utanför Södermalm.
 19. Eftersom Soros är högerpopulisternas hatobjekt nummer ett och sinnebilden för ”den globala maktstrukturen”, kan det bli ett laddat möte.
 20. Svenskfavoriten Berlin kniper tredjeplatsen, strax bakom historiska kulturcentret Wien – knappast en samtida sinnebild för ungdomskultur.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är allegori en synonym till sinnebild. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet sinnebild

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet sinnebild.

Bild med texten sinnebild