Synonymer till sinnrik

Vi känner till 7 synonymer till sinnrik. Ordet sinnrik är en synonym till utstuderad och utspekulerad och kan beskrivas som ”fyndig och skarpsinnig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sinnrik samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sinnrik

 1. genial
 2. lysande
 3. raffinerad
 4. slug
 5. smart
 6. utspekulerad
 7. utstuderad

Vilka ord betyder nästan samma sak som sinnrik?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till sinnrik. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. briljant
 2. framstående
 3. intellektuell
 4. fiffig
 5. slipad
 6. listig
 7. finurlig
 8. klipsk
 9. klyftig

Vad är motsatsen till sinnrik?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sinnrik.

Vad betyder sinnrik?

 1. fyndig och skarpsinnig

Hur kan ordet sinnrik användas?

Följande exempelmeningar visar hur sinnrik kan användas.

 1. en sinnrik uppfinning

Hur används ordet sinnrik i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sinnrik används i vanlig text.

 1. Kulturnyheternas kritiker Fredrik Sahlin gav filmen 4 av 5 i betyg och beskrev filmen som en episk, vacker och sinnrik berättelse om manliga normer och ensamhet.
 2. Maskinerna som används är gamla, järnvägen har man plockat bort och en sinnrik gammal slussanordning i en kanal får mannen att erkänna att hans samtid inte skulle kunna komma på något liknande.
 3. Området stod färdigt 1952 och betraktas som ett synnerligen lyckat exempel på folkhemsarkitektur – ingen själsdödande monotoni, i stället sinnrika variationer i allt från fasaddetaljer till takfall.
 4. Det är en sinnrik berättelse om människor som inte ger upp, varken mot yttre eller inre fiender.
 5. En stor del av annonsintäkterna i Sverige och många andra länder går nämligen genom ett sinnrikt kryphål på Irland vidare till Kajmanöarna, där bolagsskatten är – noll.
 6. Här befinner sig betraktaren både i kontrollrummet och mitt i bilden, rollen som betraktare och betraktad dubbelexponeras och flyter ihop i en sinnrik iscensättning av den bildberoende samtiden.
 7. – Kroppen är både så sinnrik och så väldigt sårbar och det fascinerar utanför det rent vetenskapliga, säger utställningskommissarie Karin Sidén.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är utstuderad en synonym till sinnrik. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet sinnrik

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet sinnrik.

Bild med texten sinnrik