själv

Används i vardagligt tal.

Själv är synonymt med solo och allena och kan bland annat beskrivas som ”utan hjälp”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Själv används i uttrycket ”av sig själv” som betyder ”på eget initiativ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av själv och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till själv

allena, ensam, jag, personligen, solo

Motsatsord till själv

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till själv.

Vad betyder själv?

 1. utan hjälp
 2. den egna personen
 3. ensam
 4. (oftast bestämf form) den egentliga delen, ingen mindre än
 5. ensam, på egen hand, ohjälpt
 6. pronomen som styr disjunktiv
 7. pronomen som styr reflexiv
 8. ens person, personlighet

Hur används själv i uttryck?

 1. av sig själv = på eget initiativ
 2. det säger sig självt = det är självklart
 3. i själva verket = i verkligheten, faktiskt
 4. självaste (kungen) = en så viktig person som (kungen)
 5. överträffar sig själv = gör en bättre prestation än vad som egentligen var möjligt

Exempel på hur ordet själv kan användas

 1. hon bakar själv sitt bröd
 2. barnen leker för sig själva
 3. han får skylla sig själv som inte hade bilen försäkrad
 4. de frågade om han ville vara med och spela kort, men han ville helst vara själv

Exempel på hur ordet själv används i svenska tidningar

 1. De som påstår att klimathotet är en abstraktionen i motsats till viruset, att det förklarar inaktiviteten, ljuger för sig själv.
 2. Jag och Patrik kommer lära känna varandra bättre under tiden och vi kommer att bjuda på oss själva och vårt Sverige ur våra olika perspektiv, säger Aleyna Kaya.
 3. Marc de Cacqueray själv har varit frivillig i den högerextrema ­paramilitära gruppen Azov i Ukraina och straffats för upplopp på Champs Elysees, under en av de gula västarnas första aktioner.
 4. Sverige är ett land som inte ser sig själv som rasistiskt.
 5. Jag har själv inte läst så många av dem, men en del och det har varit mer än tillräckligt.
 6. Ja! Nicci French är tillbaka! Brittiska författarparet Nicci Gerrard och Sean French har länge skrivit deckare där själva mordgåtan ofta är mindre viktig än de brittiska miljöerna och relationerna mellan huvudpersonerna.
 7. För trots att socialdemokrater är mästare på att gå i opposition mot sig själva, är frågan vad S är när partiet ägnar sig åt att försvara och förvalta i stället för att förädla och förändra.
 8. Prinsen själv har sagt att han besökt Epstein för att berätta att han tänkte bryta förbindelserna med honom.
 9. I stället är det i stor utsträckning upp till patienterna som konstaterats smittade att själva kontakta personer som riskerat att ha fått viruset.
 10. Innan dess var han en, som han själv beskriver, ”omogen snorunge”.
 11. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.
 12. Ur bilen som just parkerats intill den lilla hamnen kliver inte bara seglaren själv.
 13. – Kanske inte från de aktiva själva, i alla fall inte som jag har stött på.
 14. Där glimmar solen blank och trind, där syns blåa Nämdöfjärden, där låter man sina maskrosor finnas och där bränner man sitt brännvin själv och kryddar med johannesört.
 15. Därför tror forskarna att de med långvariga symtom lider av komplikationer som orsakats av viruset snarare än av viruset självt, enligt Soo Aleman.
 16. Det tredje och sista steget innebär att användaren fotograferar sig själv med mobilkameran ur olika vinklar.
 17. Många företagsinkubatorer – alltså organisationer som stöttar nystartade bolag – fokuserar på själva idén och vägen framåt.
 18. Dessutom ger ordet ”bynka” sken av något lockande och enkelt – när det i själva verket handlar om att ta lån.
 19. Hans parti DPP krävde på fredagen att även detta val skulle ogiltigförklaras och att ett tredje val skulle hållas, men så långt vill Mutharika själv inte gå utan manar till lugn inför valkommissionens besked.
 20. Men innan dagens örtvandring inleds ombeds vi att sluta ögonen och landa i oss själva.
 21. – Flera har ordnat boende själva.
 22. Wilson studerade själv vid Princeton och blev även dess rektor.
 23. Det är dock inte alla försäkringsbolag som har den tjänsten, så bäst är att själv kontrollera vad som gäller hos det egna försäkringsbolaget.
 24. Tekniken kring labbutvecklade diamanter som faktiskt ska kunna användas som smycken och inte bara i andra sammanhang tog fart under finanskrisen då branschen tvingade ompröva sig själv.
 25. Vilken teknikutveckling är du själv mest intresserad av att följa?.
 26. Fler och fler länder tittar på detta, men tyvärr är det inget land som satt ner foten ännu, varför vi själva börjat titta på det nu, säger Anders Tegnell till TT 4 juni.
 27. Eller säg det högt till dig själv.
 28. – Men vi behöver också själva vara försiktiga och ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar för att resurserna till vården ska räcka så långt som möjlig.
 29. Men i slutet av säsongen får vi sätta oss ner och utvärdera situationen, inklusive hur han själv ser på det, säger Milans klubbdirektör Frederic Massara till Sky Sport Italia, enligt Football Italia.
 30. Tre gånger så många av personer i utsatta områden har själv eller känner någon som blivit utsatt för en skjutning (17 procent), dubbelt så många för religiös radikalisering (13 procent) och för hedersvåld (6 procent), jämfört med allmänheten i stort.
 31. För tio minuter senare kontrade Mjällby efter bollvinst på högerkanten och den här gången avslutade David Löfquist själv, upp i nättaket bakom Ioannis Anestis.
 32. Det innebär att han ljuger, och anledningen till att han ljuger är att han i själva verket var mördaren.
 33. Lättade restriktioner kommer leda till ökad användning av elsparkcyklar, tror företagen själva.
 34. Den som är ressugen i sommar bör dock vara medveten om att vissa typer av resor innebär en ökad risk för smittspridning, och att det därför är viktigt att planera sina resor på ett sätt som minskar risken att smitta andra eller att själv bli smittad.
 35. Det gäller att hålla koll på varandra, det är ganska vanligt att föräldrar själva går ner och tar ett dopp, det råder vi inte till, säger hon.
 36. Donald Trump och hans kampanjstab höjde själva förväntningarna i flera veckor inför inomhusmötet i Tulsa i Oklahoma.
 37. Enligt de första uppgifterna skadades dessutom tre personer svårt, men enligt BBC rörde det sig i själva verket om två personer som fördes till sjukhus.
 38. Mannen kunde själv ta sig till strandkanten där han hämtades av räddningspersonal.
 39. Nidal Darwish pratar hellre om andra än om sig själv.
 40. Katarina Wennstam själv låter den nya berättelsens huvudperson Julian Gross ta sitt sista andetag inte långt härifrån.
 41. I det aktuella fallet i Kalmar tingsrätt, som meddelar sin dom i dag, har den åtalade 45–åringen själv uppskattat att 90 procent av materialet på de beslagtagna enheterna består av övergreppsmaterial.
 42. "Som en kontrast, så verkar Bolton värdera sig själv högt och erkänner få misstag", i sina memoarer.
 43. – Lite grann tröttnar man på sig själv och sin egen roll, sa han till TT då.
 44. Kommer du själv kunna spela nästa match?.
 45. – Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv.
 46. Här får jag vara mig själv, på något sätt.
 47. Miljöpartisterna själva verkar inte ha dragit några lärdomar av händelsen.
 48. Jämfört med andra vet jag inte men i alla fall mot en tidigare version av mig själv.
 49. Peter Englund försjunker i sig själv och vi sitter tysta en stund.
 50. – Första gången vi gick i parterapi var för fyra år sedan, det är märkligt att många tror att en relation bara ska fungera av sig självt, säger Marcus Qviberg.
 51. Det är därför fackförbundet Handels ordförande under åren själv lagat kaffeautomaten och dörrstängaren på kontoret.
 52. På utställningen visas flera serier i sin helhet, med tyngdpunkt på ”Målningarna till templet” som konstnären själv satte högst.
 53. Förvånansvärt många saknar också själva pendlingsresan – en tredjedel av de som nu inte pendlar lika mycket.
 54. Stockholms stadshus har varit stängt för besökare i flera månader, men nu öppnas huset igen för visningar – och inte bara själva huset.
 55. – Vi vill göra graden av försäljningsbara spelare högre och då känns det väldigt bra att vi har en stor del av de spelarna själva, vi slipper rekrytera dem utifrån, säger Wesström.
 56. – Jag kände att jag skulle klara mig själv och sköta mitt hus och ta hand om min dotter.
 57. Om det är jag själv eller någon annan spelare, det är någonting du ska omfamna och tycka är roligt för det betyder att på varje träning måste du vara bäst och visa att du ska spela.
 58. Det har varit en väldigt nyttig erfarenhet och jag har lärt mig mycket om mig själv.
 59. Istället kommer verksamhetsansvariga själva uppmanas att skanna in underlag som visar att utrustningen är godkänd.
 60. Om själva eventet uppmanar Sony tittare att använda sig av hörlurar, för att man har ”gjort några riktigt coola ljudjobb”, vilka kan vara svårare att uppfatta med högtalarna i till exempel en pc.
 61. Men hans berättelse ändrades med tiden och har innehållit stora oklarheter, varför en del i stället hävdat att han var själva mördaren.
 62. De senaste 18 åren har skyddsmaskerna sanerats av ett externt företag, men från och med den 1 juni ska Försvarsmakten själv göra det.
 63. – Jag tror att vi kommer att tillverka fler spelkonsoler som kommer att ge en härlig upplevelse, säger Spencer, efter en utläggning om att han själv uppskattar att spela spel via sin tv.
 64. Många upplever en oro, inte bara mässarrangörerna själva som tvingas ställa om eller ställa in stora evenemang, utan även alla människor vars jobb existerar kring mässorna.
 65. Sedan har de ju moduler som gör att mycket redan finns på plats, även om vi har byggt mycket själva i vår lösning.
 66. I själva verket beror hela – hela – vårdkrisen på att vi sänkt de totala skatterna i Sverige, från runt 49 procent till drygt 42 procent (som andel av BNP).
 67. Boken handlar om hur själva traditionen med hungerspelen uppfanns och huvudpersonen i berättelsen är en ung Coriolanus Snow – mannen som senare blir en fruktad diktator.
 68. Det tillåter vare sig Omar själv eller hennes fiender.
 69. Det måste vi själva göra, med alla våra fel och brister.
 70. Vissa pr–byråer ägnar sig mest åt vad de själva kallar public affairs, vilket inbegriper lobbyism (som ofta används synonymt), men också rådgivning och strategiarbete.
 71. Alla tänker på sig själva, men det går, förklarar Hussein.
 72. Hans Forsberg har själv inte velat kommentera sexköpet.
 73. Verkstaden är inhyst i en fristående byggnad som ligger 30–40 meter från själva anstalten, så det har varit lugnt i den aspekten.
 74. Det säger sig självt att det frestar på, sade hon.
 75. Än så länge går det inte att säga så mycket mer om själva parasiten än att den var tubformad, för de spår som finns är inte tillräckligt detaljerade.
 76. Emmanuel Marin i Paris har själv varit ute och cyklat på de nya, ofta gulmarkerade, cykelvägarna.
 77. Den här oron har vi själva märkt av, på vår cancerlinje.
 78. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att 1 600 amerikanska soldater har gjort sig redo på militärbaser i regionen, men inte befinner sig inne i själva Washington DC.
 79. För test som dessa bör man hålla ett extra öga på specificiteten, eftersom denna riskerar att få störst konsekvenser, både för dig själv och dina anhöriga.
 80. Gästerna slipper visserligen betala för sitt boende – men deras måltider lämnas i en papperspåse utanför dörren och de måste sköta städandet själva.
 81. Utredningens förslag ska genomföras om inte fack och arbetsgivare själva i höst lyckas göra upp om ändringar i lagen om anställningsskydd.
 82. Alla 12 rum på Weinbergs Hotel är unikt och tematiskt inredda av ägarna själva.
 83. Google själva har inte kommenterat det hela.
 84. I det andra laget var det jag och vår eventchef Jennie Backman, säger Magnus Sallbring som själv var i det vinnande laget.
 85. Microsoft har tweakat sin sökmotor så att den ska förbruka mindre batteri, men du kan även själv påverka detta.
 86. Något som Zoom själva medgett och lovat förbättring.
 87. Vi är föräldralösa och måste ta ansvar själva.
 88. Vi vet inte så mycket om oss själva.
 89. Nu har vi själva ”suttit av tid”, i husarrest, och kan kanske börja förstå vad han menade.
 90. Den tidigare kunskapsminister och näringsministern, som suttit i regeringen sedan 2013, blev själv smittad av det nya coronaviruset och isolerades i ett par veckor.
 91. Fyra storstjärnor spelade 18 hål golf och roade både sig själva och en miljonpublik via tv.
 92. Även om jag själv aldrig gick dit – de halvnakna männen i omfamning som jag kunde ana genom fönstret avslöjade att jag inte tillhörde målgruppen – förstod också jag att det var något symboliskt som skedde, när de satte upp skyltarna om stängning.
 93. Han fick mig att tro på mig själv, och inte låta medier och åklagaren bryta ner mig.
 94. Cyrus Swire har själv en flygradar installerad på sin telefon som meddelar när ett plan kommer och han berättar att det bara går ett par affärsflygplan om dagen.
 95. Detta kan i själva verket vara vår tids största händelse, på sikt långt mer avgörande för planetens framtid än den pågående pandemin.
 96. Men sorgen handlar inte bara om den person hon själv står nära utan också om andra som drabbats och den oro det finns all anledning att känna i pandemitid.
 97. Om det används på rätt sätt kan det vara effektivt om man själv är sjuk och vill undvika att smitta andra, men det skyddar inte den som bär det mot smitta.
 98. Rutinen ändrades för ett år sedan, från att kommunen tidigare haft fasta avtal med boendeplatser, nödboenden, till att de hemlösa nu får en fast summa i handen och själva får lösa tak över huvudet.
 99. Länderna beslutar själva när de lyfter på eventuella gränshinder eller karantänsregler, men EU–kommissionen är tydlig med att samma regler måste gälla för alla.
 100. När hon själv fick symptom och testade positivt för covid–19 trodde hon att det var en dödsdom.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till själv är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är solo en synonym till själv. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.