självbehärskning

Självbehärskning är synonymt med kontenans och fattning och kan beskrivas som ”kontroll av egna känslor”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av självbehärskning och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till självbehärskning

fattning, kontenans

Motsatsord till självbehärskning

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till självbehärskning.

Vad betyder självbehärskning?

  1. kontroll av egna känslor

Böjningar av självbehärskning

  1. självbehärskning
  2. självbehärskningen
  3. självbehärskningens
  4. självbehärsknings

Exempel på hur ordet självbehärskning kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet självbehärskning används i svenska tidningar

  1. Utvärderingarna mätte bland annat aspekter som förmågan att skaffa vänner och upprätthålla vänskapen, självbehärskning – exempelvis avseende humöret, och förmågan att komma överens med människor som på något sätt avviker från normen.
  2. Det kan lugna ­eller hetsa, stimulera eskapism eller självbehärskning, vara ytligt och likväl ge sensuell och estetisk njutning.
  3. De hårdkokta hjältarna i flygplanen utstrålar självbehärskning och mod och snart blir det möjligt för civila att se lika coola ut som piloterna.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till självbehärskning är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kontenans en synonym till självbehärskning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.