självbelåten

Självbelåten är synonymt med kaxig och egenkär och kan beskrivas som ”(alltför) nöjd med sig själv, inbilsk, fåfäng”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av självbelåten och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till självbelåten

egenkär, kaxig, mallig, självgod

Motsatsord till självbelåten

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till självbelåten.

Vad betyder självbelåten?

 1. (alltför) nöjd med sig själv, inbilsk, fåfäng

Böjningar av självbelåten

 1. självbelåten
 2. självbelåtet
 3. självbelåtna

Exempel på hur ordet självbelåten kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet självbelåten används i svenska tidningar

 1. Den brittiske utrikesministern Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för "självbelåten sarkasm och förnekelse" samt "elakt, störande beteende" och säger att världssamfundet står på Storbritanniens sida.
 2. Den brittiske utrikesminister Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för "självbelåten sarkasm och förnekelse" samt "elakt, störande beteende" och säger att världssamfundet står på Storbritanniens sida.
 3. De kastade ut självbelåtna direktörer och lyfte in hungriga ingenjörer, ibland till trotjänarnas stora förtrytelse.
 4. Svenskar är inte omoraliska, var hans bedömning i samband med ett framträdande på Stockholms stadion, men väl ”självbelåtna och högmodiga”.
 5. Med risk för att låta självbelåten så har jag hittat mitt sätt att berätta och känner mig trygg i det.
 6. Svek, synder och oförrätter ligger och pyr under den självbelåtna ytan av framgång och trivsel med livet.
 7. – Det är en verklig indikator på dåliga saker som kommer, och förhoppningsvis kan den väcka folk som just nu är alltför självbelåtna.
 8. Det är viktigt att inte bli självbelåten och stanna upp.
 9. Regissören måste ha satt sin egen lön på undantag för att få loss Robert Downey jr, och nu är det svårt att föreställa sig Marvel utan Tony Starks självbelåtna humor.
 10. Boken inleds med en självbelåten skildring av hur han lyckas få exklusiv tillgång till Musk, men efter det skjuter han föredömligt sin egen person helt i bakgrunden.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till självbelåten är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kaxig en synonym till självbelåten. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.