sjöman

Sjöman är synonymt med styrman och båtsman och kan bland annat beskrivas som ”person som yrkesmässigt tjänstgör på fartyg”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sjöman och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till sjöman

båtsman, styrman

Motsatsord till sjöman

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sjöman.

Vad betyder sjöman?

 1. person som yrkesmässigt tjänstgör på fartyg
 2. (yrken) person som jobbar ombord på ett fartyg

Exempel på hur ordet sjöman kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet sjöman används i svenska tidningar

 1. Fem kinesiska sjömän har förts bort av pirater i nigerianska vatten och hålls nu gisslan, enligt utrikesdepartementet i Peking.
 2. Förutom att stängda hamnar komplicerar livspusslet, och att uteblivna besättningsbyten leder till utmattade sjömän, så finns nu inte längre något datum att räkna ned till.
 3. – Det är sjömännen som håller i gång de globala leveranserna.
 4. Andra hoppade i havet, där de antingen drunknade, fängslades eller sköts ihjäl av sjömän.
 5. Fler än 850 sjömän ombord på USS Theodore Roosevelt har bekräftats smittade av den nya coronaviruset, enligt Reuters, och en har avlidit, enligt CNN.
 6. Tidigare på dagen hittades en annan kropp, som tros vara en sjöman som tidigare på dagen fallit överbord från en oljetanker i samma område.
 7. Hon föreställer sig att hon är en sjöman på de stora valfångarnas tid och är ute på en lång resa till havs.
 8. En sjöman vid flottan vid den kombinerade flyg– och flottbasen Pearl Harbor–Hickam på Hawaii öppnade eld och dödade två civilanställda på basen, innan han sköt sig själv på onsdagen.
 9. Kritpipor, vinflaskor och husgeråd vittnar om hur sjömännen levde på ett handelsfartyg på 1700–talet.
 10. En gång på 1800–talet var det ett hospital för åldrade sjömän.
 11. I Ukraina går de under vinjetten “Rysslands attack på Azovska sjön”, och att grannlandet faktiskt öppet har beskjutit ukrainska fartyg och skadat ukrainska sjömän.
 12. Bland annat resulterade det i barnboken ”Snagg – en sjöman med krut i”.
 13. Funderat har Mattei således gjort även kring en av sina favoritsånger i DN–programmet, berättar han och stämmer upp i ”En positivvisa” av Wilhelm Stenhammar, där ”en flicka så skön/är en sjömans lön”.
 14. En sittande kvinna med det för Kristalova karakteristiska ankansiktet, en stående sjöman, en hund och andra med ord svårbeskrivliga figurer – samtliga för tankarna till att vi alla är olika.
 15. Före detta sjömannen och VVS–ingenjören Stefan Nordquist, Vällingby, har avlidit i en ålder av 87 år.
 16. Owe Thörnqvist landsteg som sjöman i Tampa, Florida, för första gången 1951.
 17. Den gode kamraten Göran, alltid med glimten i ögat, var en sann sjöman, sjöofficer och gentleman som alltid kommer att finnas kvar i vårt minne.
 18. Marklyftet om nästintill ett ton blev för mycket för kroppen på Shivlyakov en före detta sjöman i ryska flottan.
 19. Även sjömännens fackförbund lovar att agera efter uppropret.
 20. Lighthouse Winmore, som hade en besättning av 23 kinesiska sjömän och två burmeser, har tagits i beslag av de sydkoreanska myndigheter medan utredningen av händelsen pågår.
 21. På de bleknade och sköra dokumenten, som legat orörda i decennier, rullas snart en vittförgrenad berättelse upp, om konsulära aktiviteter, kungabesök, affärsuppgörelser och gripande historier om svenska sjömän (inte sällan med Göteborg som hemmahamn).
 22. Efter 76 år har 100 amerikanska sjömän och militärer identifierats som dog när USS Oklahoma sänktes under den japanska attacken på mot Pearl Harbor, meddelar myndigheter i USA.
 23. Man tror att den allra första bildades av sjömän som seglade österut på kung Salomos tid och då talar vi om ungefär 900 år före Kristus.
 24. Joseph Conrad var, konstaterar Böök, problematisk i det hänseendet, ”ty polackerna ha aldrig någonsin varit sjömän.
 25. Därför borde heltidsanställda soldater och sjömän (GSS/K) erbjudas en finansierad kandidatexamen efter sex års anställning i Försvarsmakten.
 26. Sedan 1716 har detta ljus från land guidat sjömän som annars hade riskerat skeppshaverier och navigeringsfel.
 27. I den berättar Donald S Johnson om öar som beskrivits av hemvändande sjömän och ritats in på kartor, och alltså i mångas medvetande varit lika verkliga som Teneriffa eller Madeira, men som i själva verket bara hade myter, misstag eller lögner som grund.
 28. Samtliga sovrum, eller kabiner som de kallas här, är individuellt inredda med inspiration av olika sjömän.
 29. Handlingen är ju att de tre sjömännen Hilding (Mats G Bengtsson), Janos (Jan Lööf) och Frasse (Krister Broberg) går i land och tar över ett bageri trots att de inte kan något om tårtor, bullar och degar.
 30. Från Amerika, med hälsning från en farbror som var sjöman och som senare tog för vana att skicka honom vykort från hela världen.

Sjöman

Sjöman kan beskrivas som ”(yrken) person som jobbar ombord på ett fartyg”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av Sjöman och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till Sjöman

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till Sjöman.

Motsatsord till Sjöman

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till Sjöman.

Vad betyder Sjöman?

 1. (yrken) person som jobbar ombord på ett fartyg

Exempel på hur ordet Sjöman kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet Sjöman används i svenska tidningar

 1. Fem kinesiska sjömän har förts bort av pirater i nigerianska vatten och hålls nu gisslan, enligt utrikesdepartementet i Peking.
 2. Förutom att stängda hamnar komplicerar livspusslet, och att uteblivna besättningsbyten leder till utmattade sjömän, så finns nu inte längre något datum att räkna ned till.
 3. – Det är sjömännen som håller i gång de globala leveranserna.
 4. Andra hoppade i havet, där de antingen drunknade, fängslades eller sköts ihjäl av sjömän.
 5. Fler än 850 sjömän ombord på USS Theodore Roosevelt har bekräftats smittade av den nya coronaviruset, enligt Reuters, och en har avlidit, enligt CNN.
 6. Botanikern Henrik Sjöman berättar hur växterna påverkas av den rekordvarma vintern.
 7. Kritpipor, vinflaskor och husgeråd vittnar om hur sjömännen levde på ett handelsfartyg på 1700–talet.
 8. En gång på 1800–talet var det ett hospital för åldrade sjömän.
 9. I Ukraina går de under vinjetten “Rysslands attack på Azovska sjön”, och att grannlandet faktiskt öppet har beskjutit ukrainska fartyg och skadat ukrainska sjömän.
 10. Funderat har Mattei således gjort även kring en av sina favoritsånger i DN–programmet, berättar han och stämmer upp i ”En positivvisa” av Wilhelm Stenhammar, där ”en flicka så skön/är en sjömans lön”.
 11. Före detta sjömannen och VVS–ingenjören Stefan Nordquist, Vällingby, har avlidit i en ålder av 87 år.
 12. Det är mycket folk på akuten, säger Sofia Sjöman Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, till TT.
 13. Sofia Sjöman Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, menar att det är "ett extremt läge".
 14. Sofia Sjöman Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, säger till tidningen att det är "ett extremt läge".
 15. "Vaccinationen har genomförts etappvis sedan våren 2017 och beräknas vara klar i början av 2018", skriver sjukhusets presschef Sofia Sjöman Waas i en kommentar till TT.
 16. ”Vaccinationen har genomförts etappvis sedan våren 2017 och beräknas vara klar i början av 2018”, skriver sjukhusets presschef Sofia Sjöman Waas i en kommentar till TT.
 17. Lighthouse Winmore, som hade en besättning av 23 kinesiska sjömän och två burmeser, har tagits i beslag av de sydkoreanska myndigheter medan utredningen av händelsen pågår.
 18. På de bleknade och sköra dokumenten, som legat orörda i decennier, rullas snart en vittförgrenad berättelse upp, om konsulära aktiviteter, kungabesök, affärsuppgörelser och gripande historier om svenska sjömän (inte sällan med Göteborg som hemmahamn).
 19. Efter 76 år har 100 amerikanska sjömän och militärer identifierats som dog när USS Oklahoma sänktes under den japanska attacken på mot Pearl Harbor, meddelar myndigheter i USA.
 20. Man tror att den allra första bildades av sjömän som seglade österut på kung Salomos tid och då talar vi om ungefär 900 år före Kristus.
 21. Joseph Conrad var, konstaterar Böök, problematisk i det hänseendet, ”ty polackerna ha aldrig någonsin varit sjömän.
 22. Därför borde heltidsanställda soldater och sjömän (GSS/K) erbjudas en finansierad kandidatexamen efter sex års anställning i Försvarsmakten.
 23. Sedan 1716 har detta ljus från land guidat sjömän som annars hade riskerat skeppshaverier och navigeringsfel.
 24. I den berättar Donald S Johnson om öar som beskrivits av hemvändande sjömän och ritats in på kartor, och alltså i mångas medvetande varit lika verkliga som Teneriffa eller Madeira, men som i själva verket bara hade myter, misstag eller lögner som grund.
 25. Samtliga sovrum, eller kabiner som de kallas här, är individuellt inredda med inspiration av olika sjömän.
 26. Handlingen är ju att de tre sjömännen Hilding (Mats G Bengtsson), Janos (Jan Lööf) och Frasse (Krister Broberg) går i land och tar över ett bageri trots att de inte kan något om tårtor, bullar och degar.
 27. Det vill vi ändra på, säger Johanna Deak Sjöman, doktorand vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
 28. Det är många fler minderåriga som varit berusade än tidigare år, säger Helena Sjöman, chef på sociala resursförvaltningen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till sjöman är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.



Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är styrman en synonym till sjöman. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.