skänka

Skänka är synonymt med överlåta och lämna och kan beskrivas som ”ge bort något utan att ta emot ersättning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skänka och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till skänka

distribuera, donera, förunna, förära, ge, ge bort, giva, lämna, överlåta

Motsatsord till skänka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till skänka.

Vad betyder skänka?

 1. ge bort något utan att ta emot ersättning

Böjningar av skänka

 1. skänk
 2. skänka
 3. skänkas
 4. skänker
 5. skänkt
 6. skänkte
 7. skänktes
 8. skänkts

Exempel på hur ordet skänka kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet skänka används i svenska tidningar

 1. Men efter söndagens val, där han skänkte sig själv segern med 80 procent av de avlagda rösterna, står det klart att han må vara bosatt i ett presidentpalats, men att han inte längre leder landet.
 2. Om sjukvården saknade vårdplatser kunde Försvarsmakten bidra med fältsjukhus (som sedermera skänktes bort när den eviga freden tycktes vara i sikte).
 3. Av de förhållanden som skänker tröst är årstiden och fysisk aktivitet de svarsalternativ som rankas högst med 33 procent vardera.
 4. Därför har Misericordian ställt ut kundvagnar vid utgången i byns alla mataffärer, så att vi kan skänka mat där som de sedan fördelar till behövande.
 5. Buffet har lovat att skänka bort 99 procent av sina tillgångar innan han dör och stora summor har redan skänkts till familjen Gates välgörenhetsstiftelser.
 6. Den ska skänkas till Human Bridge, som vi samarbetar med över hela landet.
 7. Johan Gottberg berättar att initiativet ”Call for Action – Matstöd” startades för att privatpersoner och företag skulle ha möjlighet att skänka pengar som går till en matlåda till sjukhus i Stockholmsområdet.
 8. Ingen kunde skänka människor hopp som han, och lindra deras ångest.
 9. Det var Åhléns Odenplan som hade vunnit pralinerna i en säljtävling, och gemensamt kommit överens om att skänka större delen av chokladen till välgörande ändamål.
 10. Skulle något bli kvar kommer vi att skänka det till Stadsmissionen, som även får frukost och fika levererad till sina verksamheter under dagen.
 11. Sjukhuset bönade och bad om att donationen skulle offentliggöras eftersom de trodde att det skulle innebära att fler skulle skänka pengar.
 12. Regnbågens seniorboende har därför en fortsatt en viktig roll att spela för att skänka trygghet på ålderns höst.
 13. Hon är aktiv i en nationell förening som heter Omställningsnätverket och skänker ett par procent av inkomsterna från sitt företag dit.
 14. Den förmögne Bloomberg har skänkt stora summor till organisationer och politiker som jobbar för skärpta vapenlagar och för klimatåtgärder.
 15. Några dagar före matchen lovade Kyrgios att skänka 200 dollar för varje ess han slår in under samtliga turneringar under den australiska sommaren.
 16. Då delar jag ut en jättefin bronshäst som svensk travsport skänker.
 17. För Joe Biden och Pete Buttigieg kommer riksrätten däremot som en skänk från ovan.
 18. Barty får rubriker när hon skänker sina pokaler till den lokala tennisklubben så att de kan ha dem som priser i sina tävlingar.
 19. Alexander Abdallah, som gjort den skimrande kortfilmen ”Jag skiner inte utan er mina bröder” på närliggande tema, skänker nerv och närvaro till rollen.
 20. Efter masskjutningen i Las Vegas år 2017, där 58 människor dog och hundratals skadades, skänkte Britney en tavla hon målat till välgörenhet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till skänka är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är överlåta en synonym till skänka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.