Synonymer till skalv

Se även skälver

Vi känner till en synonym till skalv. Ordet skalv är synonymt med jordbävning och kan bland annat beskrivas som ”skakning i jordytan, jordbävning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skalv samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till skalv

 1. jordbävning

Vad är motsatsen till skalv?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till skalv.

Vad betyder skalv?

 1. skakning i jordytan, jordbävning
 2. det att skälva; skälvning, skakning

Hur kan ordet skalv användas?

Följande exempelmeningar visar hur skalv kan användas.

 1. två kraftiga skalv i Kina registrerades vid seismologiska institutionen i Uppsala

Hur används ordet skalv i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet skalv används i vanlig text.

 1. Räddningsarbetare fortsätter att söka igenom åtta byggnader i den turkiska kuststaden Izmir, i jakt efter överlevande efter det kraftiga skalvet i fredags.
 2. Innan det kraftiga skalvet i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland fick Jenny Birgersdotter ett sms i mobiltelefonen.
 3. Med hjälp av motorsågar, hundar och sina bara händer letar räddningsarbetare febrilt efter överlevande bland rasmassorna efter skalvet i Egeiska havet på fredagen.
 4. Men när hon nu stirrar in i det likbleka ansiktet känner hon inte ”ett skalv av kärlek”, som hon en gång gjorde.
 5. Samtidigt har tusentals småskalv och tre skalv med en magnitud över 5,0 uppmätts norr om Island under de senaste dagarna.
 6. Det pågår dock ingen produktion i gruvan, de 300 ska undersöka hur stora skadorna är efter skalvet.
 7. Det har skett fler skalv i gruvan i Malmberget i år jämfört med samma tid i fjol, enligt en sammanställning från LKAB som bryter järnmalm i gruvan.
 8. Över 500 vulkaniska skalv har registrerats vid Taal sedan den 12 januari.
 9. Landets president Rodrigo Duterte är från Davao och var där under skalvet, men han och hans familj uppges vara oskadda.
 10. Den här höga precisionen, på några miljarddelar av en meter, innebär att kabeln kan registrera även mycket små skalv.
 11. Enligt landets hälsominister Ogerta Manastirliu skadades runt 2 000 personer i skalvet, som hade en magnitud på 6,4.
 12. Enligt Googles varningssystem kan skalvet även ha fått effekter i grannländer som Italien, Nordmakedonien och Bulgarien.
 13. Skalvet har sedan följts av ett mindre skalv med en magnitud på 4,8, enligt det amerikanska geologiska institutet USGS.
 14. I augusti i fjol inträffade ett skalv med magnituden 2,9 nära den enda aktiva brittiska  fracking–anläggningen i Lancashire.
 15. På tv–bilder efter söndagens skalv syns hur hus på nytt skadats i staden, som på måndagsmorgonen också drabbats av två svagare efterskalv.
 16. Jordskalvet följde på ett mindre kraftigt skalv, som ledde till att en person omkom och minst tio skadades, enligt myndigheterna.
 17. Det första skalvet på söndagen, som inträffade strax före lunch lokal tid, hade magnituden 6,3 och orsakade flera jordskred som tvingade många att söka skydd.
 18. Enligt kända experter noterades inget skalv och den mexikanska myndighet som följer seismologisk aktivitet, SSN, märkte inget speciellt.
 19. Landets bergiga inland skakades av ett skalv med magnituden 7,5 den 26 februari.
 20. Ännu ett kraftigt skalv har skakat Papua Nya Guinea.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är jordbävning en synonym till skalv. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på skalv

Bild till ordet skalv

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet skalv.

Bild med texten skalv