skarp

Skarp är synonymt med smart och snygg och kan bland annat beskrivas som ”vass, spetsig”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Skarp används i uttrycket ”skarp ammunition” som betyder ”riktig ammunition”. Ordet är motsatsen till trubbig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skarp och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till skarp

begåvad, bitande, bjärt, distinkt, frän, klipsk, klyftig, markant, otvetydig, smart, snygg, tvär, tydlig, utpräglad, vass, vässad

Motsatsord till skarp

trubbig, pixlig

Vad betyder skarp?

 1. vass, spetsig
 2. skärpt, intelligent
 3. (om egg eller eggliknande (del av) föremål) vass; som lätt kan skära igenom eller göra hål i
 4. (om ljud, ljus, lukt eller smak) kraftig, som ger en stickande känsla (i näsan, ögonen)
 5. (om kurva) tvär
 6. (orsamål) hård

Hur används skarp i uttryck?

 1. skarp ammunition = riktig ammunition

Böjningar av skarp

 1. skarp
 2. skarpa
 3. skarpare
 4. skarpast
 5. skarpaste
 6. skarpe
 7. skarpt

Exempel på hur ordet skarp kan användas

 1. en skarp kniv
 2. en skarp analys

Exempel på hur ordet skarp används i svenska tidningar

 1. Familjeläkarna hade fått skarpa direktiv från Region Stockholm att inte skicka några äldre med covid–19 till sjukhus, fick jag veta, säger dotterdottern Jenny Lunnerfeldt.
 2. Den italienska premiärministern Giuseppe Conte riktade även skarp kritik mot de sparsamma länderna efter att förhandlingarna pausats.
 3. Förra veckan gällde det 89 procent av fallen – en skarp kontrast mot läget i början av pandemin då det var svårt både att testas och att få vård.
 4. Skatter eller avgifter på EU–nivå ogillas skarpt av många länder, inte minst Sverige.
 5. Nu blir det första gången det görs kommersiellt i skarpt läge.
 6. – Det här ska vara en öppen miljö, långt från skarpt läge.
 7. "Jag fördömer skarpt detta brutala våldsutbrott, detta agerande mot människor och egendom är kriminella handlingar som måste beivras och fördömas", säger delstaten Baden–Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann i ett uttalande.
 8. Både Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har riktat skarp kritik mot regeringens hantering av coronakrisen.
 9. I artikeln stod att ”ansiktsigenkänningsteknik fått skarp kritik för att den är bra på att skilja på vita män, men har i vissa uppmärksammade fall buntat ihop människor som tillhör etniska minoriteter.
 10. Utifrån det ska sedan mjukvaran utvecklas för att i nästa fas användas skarpt enligt en utredning som rättsavdelningen vid Polisens nationella operativa avdelning gjort med anledning av det planerade testet och som Computer Sweden tidigare tagit del av.
 11. Hur svarar du på det? säger hon skarpt.
 12. I vissa fall har skarp ammunition använts, som i Louisville, Kentucky, där polischefen fick sparken sedan en restaurangägare dödades i skottlossning i samband med ett upplopp.
 13. Men han var skarpt kritiserad – bland annat för att ha prisat mordet på Farkhunda Malikzada, kvinnan som 2015 felaktigt beskylldes för att ha eldat upp Koranen och därefter under utdragna former dödades av en upphetsad folkmassa i huvudstaden.
 14. Men borgmästaren, som är demokrat, får skarp kritik av guvernören och partikamraten Andrew Cuomo.
 15. Vissa detaljer kan därför se lite annorlunda ut i den skarpa versionen.
 16. Ändå finns en skarp kritik mot idén med basinkomst och i Sverige kommer den inte minst ifrån vänsterhåll.
 17. För även om den skärskådning verkligheten där underkastas är skarp, så är den inte hjärtlös – det är inte för inte som Glücks poetkollega Dan Chiasson har kallat henne för ”en känslornas objektivist”.
 18. – Det är inga skarpa regler, som exakt hur långt man ska vara från varandra eller avståndet mellan borden.
 19. Fast vi gäspar när politiker med egenintresse varnar för klimatförändringar, lyssnar vi alltså när Attenborough pratar – även när hans budskap är skarpt.
 20. Man borde ha tillsatt en central funktion som kunde ha gått ut med skarpa riktlinjer för att skydda sköra äldre från smitta, säger han.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till skarp är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är smart en synonym till skarp. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är trubbig motsatsen till skarp.