Synonymer till skarp

Vi känner till 16 synonymer till skarp. Ordet skarp är en synonym till smart och snygg och kan bland annat beskrivas som ”vass, spetsig”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Skarp används i uttrycket ”skarp ammunition” som betyder ”riktig ammunition”. Ordet är motsatsen till trubbig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skarp samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till skarp

 1. begåvad
 2. bitande
 3. bjärt
 4. distinkt
 5. frän
 6. klipsk
 7. klyftig
 8. markant
 9. otvetydig
 10. smart
 11. snygg
 12. tvär
 13. tydlig
 14. utpräglad
 15. vass
 16. vässad

Vilka ord betyder nästan samma sak som skarp?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till skarp. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. intelligent
 2. definitiv
 3. påtaglig

Vad är motsatsen till skarp?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. trubbig
 2. pixlig

Vad betyder skarp?

 1. vass, spetsig
 2. skärpt, intelligent
 3. (om egg eller eggliknande (del av) föremål) vass; som lätt kan skära igenom eller göra hål i
 4. (om ljud, ljus, lukt eller smak) kraftig, som ger en stickande känsla (i näsan, ögonen)
 5. (om kurva) tvär
 6. (orsamål) hård

Hur används ordet skarp i uttryck?

 1. skarp ammunition = riktig ammunition

Hur kan ordet skarp användas?

Följande exempelmeningar visar hur skarp kan användas.

 1. en skarp kniv
 2. en skarp analys

Hur används ordet skarp i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet skarp används i vanlig text.

 1. Många andra förebyggande åtgärder är inte kopplade till mer resurser överhuvudtaget, utan till ny skarp lagstiftning, som införandet av mellantvång inom socialtjänsten.
 2. Vilken var i skarp kontrast från vad Liverpool gjorde, att släppa fansen ”ut i det vilda” – vilket gjorde en stor skillnad”, sa Oudea–Castera enligt Reuters.
 3. – Vi tycker, tillsammans med de nordiska länderna, att man även borde innefatta individuella spelare för att skapa en så skarp opinion som möjligt, invänder Åsa Hedin.
 4. Alla lärdomar till trots fick Folkhälsomyndigheten och dess dåvarande generaldirektör Johan Carlson skarp kritik av Coronakommissionen som konstaterade att myndigheten och dess generaldirektör haft för mycket ansvar under pandemin.
 5. Det finns internationella bestämmelser som ska skydda miljön i krig – inom ramarna för krigets lagar – men de har aldrig prövats i skarpt läge.
 6. Den amerikanske presidenten höll ett linjetal om kriget i Ukraina som innehöll en rad skarpa varningar riktade mot Kreml.
 7. Efter ungefär en timmes färd och på närmare 9 000 meters höjd började det plötsligt dyka skarpt, enligt information på trafiksajten Flightradar 24.
 8. Om det skulle vara möjligt att hålla liv i det ukrainska skolväsendet här på något sätt kanske det skulle vara ett sätt att underlätta, säger Aspling och betonar att det inte är ett skarpt förslag.
 9. – Han anses vara något mer beläst och skarpare än sin far.
 10. Ett beslut som både S och M stod bakom och som mitt parti kritiserade skarpt.
 11. Det är den ”skarpaste möjliga åtgärden”, skriver den internationella paralympiska kommittén, IPK, i ett pressmeddelande.
 12. Svensk Miljömärkning Sverige AB, som står bakom Svanen, har dock fått skarp kritik av bland andra Säkerhets– och försvarsföretagen (SOFF).
 13. Ju skarpare Putin–regimen ställer krav på Sveriges säkerhetspolitik, desto allvarligare är regeringens iver att utesluta Nato–medlemskap.
 14. Uttalandena från generalsekreteraren, som bland annat kallar erkännandet av utbrytarregionerna för ett brott mot Ukrainas suveränitet, var några av Guterres skarpaste mot ett medlemsland sedan han tillträdde posten.
 15. Det blev skarp ordväxling när måndagen bjöd på årets första partiledardebatt.
 16. Just nu utsätts EU–landet Litauen för skarpa kinesiska påtryckningar, som hämnd för landets diplomatiska öppning gentemot Taiwan.
 17. SMHI har utfärdat en orange varning, den näst skarpaste på en tregradig skala, för Norrbottens läns fjälltrakter för lördag kväll och söndag morgon.
 18. Den utfästelsen står i skarp kontrast till den kravlista Ryssland presenterade före jul, där Kreml bland annat begär att USA och Nato ska ge löfte om att inte tillåta fler länder, däribland Sverige, att ansluta sig till försvarsalliansen.
 19. Av dummyn i Unbox Therapy–videon att döma ser Galaxy S22 Ultra dessutom ut att få en rekatangulär form med skarpa kanter, vilket för tankarna till tidigare Galaxy Note–modeller.
 20. Den tematiska flätningen med sina större motiv – musiken, matematiken, samhället, vattnet – varieras uppmärksamt med skarpa precisioner.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är smart en synonym till skarp. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är trubbig motsatsen till skarp.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på skarp

Bild till ordet skarp

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet skarp.

Bild med texten skarp