skildra

Skildra är synonymt med utmåla och återberätta och kan bland annat beskrivas som ”beskriver ett händelseförlopp, berättar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skildra och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till skildra

avbilda, beskriva, karakterisera, objektiv, porträttera, skildring, utmåla, uttrycka, återberätta, återge, återgiva

Motsatsord till skildra

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till skildra.

Vad betyder skildra?

 1. beskriver ett händelseförlopp, berättar
 2. avbilda, framställa, beskriva

Böjningar av skildra

 1. skildra
 2. skildrad
 3. skildrade
 4. skildrades
 5. skildrar
 6. skildras
 7. skildrat
 8. skildrats

Exempel på hur ordet skildra kan användas

 1. han skildrade resan i fängslande ordalag

Exempel på hur ordet skildra används i svenska tidningar

 1. Hon hoppas att protesterna kan vara början på den långa färden mot ett annat, lite mer tolerant USA, som hon skildrar i ”Rodham”.
 2. Ännu en mäktig folkförflyttning mellan öst– och väst, just det som statsvetaren Krastev specialiserat sig på att skildra.
 3. Högar med sprängsten intill den nästan 900 år gamla kyrkan i Botkyrka skildrar en intressekonflikt mellan kulturhistoriska arv och behovet av nybyggnation i Stockholm.
 4. Inspelningarna av det efterföljande albumet ”Taking the long way” som filmen skildrar präglas av revanschlust och ilska, men också av möjligheten i att hitta trygghet hos medlemmarnas partners och barn.
 5. Ett Storbritannien som annars ofta inte skildras på det här sättet.
 6. Jag vill skildra att saker har blivit bättre.
 7. I turbinhallen hänger nu de vidunderligt vackra nyckelverken ”De tio största” från 1907, som skildrar människans andliga utvecklingsstadier, uttryckt med biomorfa och geometriska former i läckra pastellfärger.
 8. Circus of Books skildrar relationer människor emellan, respekt och mod med en sådan empati och medkänsla, att den passar för alla tittare.
 9. – Media skildrar gärna problem i förorterna, mörka historier om bilbränder och kriminalitet, snarare än all den utveckling, gräsrotsrörelser och otroliga krafter som gör fantastiska saker här.
 10. Så blir de intima erfarenheter dikten skildras – av förlust, ändlighet, kärlek, familjeband – till existentiella mysterier fodrade med det större sammanhangets arkaiska tyngd.
 11. Diktsamlingen skildrar poetens våldsamma uppväxt.
 12. I "Sekonden" (1971) skildrade han en fuskande släggkastare men också brustna ideal inom den svenska vänstern.
 13. Det andra och av kläder täckta bröstet skildrades dessutom ofta som närapå platt, och det nakna bröstet blev därmed till ett slags abstrakt bihang på den avbildade kvinnans kropp.
 14. En delutställning skildrar landets konsthistoria efter 1947, genom dess konstskolor och lärare.
 15. Det är i New York Times–artikeln ”Who’s hacking your Spotify?” som den här dragkampen mellan användare av samma konto skildras.
 16. Enligt musiksajten ska filmen heta ”Faithfull” och skildra artistens tumultartade liv under 1960– och 70–talen – från tonårig popstjärna till åren av drogmissbruk och hemlöshet till hennes uppmärksammade comeback.
 17. President Trumps irrationella sätt att styra – och låta sig styras – har skildrats i många böcker, med olika nivåer av tillgång till de innersta kretsarna.
 18. Gården levererar varje vecka tiotusentals liter mjölk till Arla, men liknar inte alls de ”Bregottfabriker” som brukar skildras i reklamen för den svenska mjölkjätten.
 19. Under 1960–talet blev brasiliansk film världskänd på grund av den så kallade filmvågen cinema novo som skapade intellektuella filmer som skildrade Brasiliens sociala orättvisor.
 20. ”The Wolf of Wall Street” är baserad på Jordan Belforts självbiografiska bok med samma namn och skildrar hans uppgång och fall på den amerikanska börsen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till skildra är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är utmåla en synonym till skildra. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.