skriva

Skriva är synonymt med uppge och dikta och kan bland annat beskrivas som ”teckna (genom att skapa) skrivtecken”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skriva och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till skriva

anteckna, berätta, dikta, författa, notera, plita, pränta, redogöra, skriva ned, säga, underteckna, uppge

Motsatsord till skriva

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till skriva.

Vad betyder skriva?

 1. teckna (genom att skapa) skrivtecken
 2. skapa ((en) text, exempelvis en artikel, uppsats, roman, novell, krönika, dikt et c.) för hand, med skrivmaskin eller ordbehandlare et c., exempelvis för publikation som en bok, tidning et c.
 3. (intransitivt) skicka brev, textmeddelande, e-brev eller dylikt
 4. (intransitivt) kommunicera via brev
 5. stava
 6. (om skriftlig tentamen) genomföra
 7. registrera skriftligen

Böjningar av skriva

 1. skrev
 2. skrevs
 3. skriva
 4. skrivas
 5. skriven
 6. skriver
 7. skrivit
 8. skrivits

Exempel på hur ordet skriva kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet skriva används i svenska tidningar

 1. Naturskyddsföreningen skriver i en replik till vår debattartikel att busstrafiken har svårt för att köra på drivmedel fritt från palmoljeprodukter, men faktum är att 2019 kördes cirka 50 procent av region– och stadstrafiken på biogas, el, etanol och RME.
 2. År 1986 skrev SJ på en beställning hos dåvarande Asea i Västerås på 20 snabbtåg.
 3. Nordea kommer att se över situationen under fjärde kvartalet 2020 med hänsyn till eventuell ytterligare kommunikation från Europeiska centralbanken”, skriver banken i en rapport för årets tredje kvartal.
 4. Det skriver Ola Larsmo, som har läst filosofen Susan Neimans nya bok ”Learning from the Germans – Confronting race and the memory of evil”.
 5. ”Med testsvaren till hands så kändes besluten nödvändiga för att undvika ytterligare smittspridning”, skriver sportchefen Joakim Eriksson på klubbens hemsida.
 6. Sandra Regina Machado skrev boken A Filha que o Rei não Quis (Dottern som kungen inte ville ha), men det hjälpte inte.
 7. Liveinspelningen av Richard Strauss ”Kvinnan utan skugga” med Nina Stemme är  fullkomligt fabulös, skriver Martin Nyström.
 8. De får lära sig om den svenska arbetsmarknaden och lagstiftningen, hur man skriver ett cv och hur man har en arbetsintervju.
 9. ”Andra sidan” visar att de har tekniken och ambitionerna, nästa gång kanske de också har en mer djuplodande historia att komma med, skriver Helena Lindblad.
 10. Jag hade absolut inte tänkt skriva om vårens erfarenhet, men kan nu inte låta bli.
 11. Ett var en robot som skrev essäer åt mig till skolan.
 12. Han skriver ”Rösta på Trump” och ”Jag bryr mig inte om Trump inte gillar svarta personer”.
 13. ”Det är viktigt att vi anställda inom polisen i alla sammanhang uppträder på ett sätt som inger förtroende”, skriver Anders Thornberg i ett mejl till DN.
 14. Enligt den katolske skribenten Austen Ivereigh, som bland annat skrivit två böcker om påven, är det som Franciskus säger i filmen något av det tydligaste språk han använt i ämnet sedan han valdes till påve 2013.
 15. Men, skriver Washington Post i en artikel, när alla röster är räknade kan det mycket väl vara så att antalet röstande är lika många som vid förra presidentvalet.
 16. Europarådets mänskliga rättighetskommissionär Dunja Mijatovic skriver på Twitter att det bland annat ”betyder aborter i hemlighet eller utomlands för de som har råd och ännu större prövningar för alla andra”.
 17. ”Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent” utkom 2007 och var det ditintills mest radikala som skrivits om klimatfrågan i detta land.
 18. En internationell tidning skrev att Mas kunde få åtta procent och alla opinionsmätningar visade tre eller fyra procent.
 19. Kvinnan skrev tillbaka, tackade så hjärtligt och sa att Graciela har funnits i hennes tankar nästan dagligen sedan hon såg filmen som barn.
 20. "Vi får inte vara naiva gentemot dessa republikens fiender" skrev inrikesministern på Twitter.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till skriva är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uppge en synonym till skriva. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.