Synonymer till skurk

Vi känner till 15 synonymer till skurk. Ordet skurk är en synonym till tjuv och usling och kan bland annat beskrivas som ”kriminell person, bov”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skurk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad betyder skurk?

 1. kriminell person, bov
 2. kriminell person, bedragare

Hur kan ordet skurk användas?

Det saknas exempel på hur skurk kan användas.

Hur används ordet skurk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet skurk används i vanlig text.

 1. Under tiden han är borta har hans bror Johan (prins John) tagit tronen i anspråk – en person som i filmen målas upp som en maktälskande skurk.
 2. I ”Livvakten” från 1921 kliver nämligen Buster Keaton över skalet som skurken kastat samtidigt som han gör en gest för att signalera till publiken att han minsann vet att han har lurat dem.
 3. Så låt oss ta reda på hur vi kan hindra skurkarna från att använda informationssamhället för att driva sina nationer och oss alla in i den mörka medeltiden.
 4. Matt Reeves hanterar också skurkarna med ett annorlunda handlag.
 5. Låttexterna i fråga handlar bland annat om att gå in i det spanska slottet med ett skjutvapen, att kungafamiljen är skurkar, att en lokalpolitiker på Mallorca borde bombas, samt referenser till de nu nedlagda spanska terrorgrupperna ETA och Grapo.
 6. Jag tycker man som svensk är skyldig att inte "förräda" landet genom att köpa från utländska butiker där pengarna hamnar i några skurkars fickor på andra sidan jorden och för miljöns skull.
 7. Inom delar av miljörörelsen utmålas ofta ”för mycket marknadsekonomi” som skurken bakom klimatkrisen.
 8. Hos de yngre är världen ofta svartvit, mördaren är ond och offren hjälplösa små lamm, hjältarna har rätt att gå över lagens gränser för att få skurkarna på fall.
 9. Andra ekonomiska kriser har orsakats av politiska missgrepp och därför gett anledning till politisk omprövning, men coronakrisens stora skurkar är såvitt vi vet ideologiskt likgiltiga kinesiska fladdermöss.
 10. I Trumps ögon är raden av skurkar lång.
 11. I science fictionlitteraturen, naturligtvis, men även många av James Bonds skurkar är bleka kopior av till exempel greve d’Artigas i ”Det yttersta vapnet” från 1896, som ser möjligheterna i en galen vetenskapsmans uppfinning.
 12. Det är underhållning – rörande romantisk kärlek, en perfekt vidrig skurk, mycket blod – från början till slut, inte en tråkig sekund.
 13. Snarare vill han prata om en ”skadlig marknad” och använder filosofen Debra Satz tanke om att både de stora plattformarna och de så kallade skurkarna deltar i samma spel.
 14. Nu är det just det fallet högst sannolikt att det var Ryssland som låg bakom, bevisen är helt enkelt överväldigande, men tekniskt sett skulle Ukraina ganska enkelt kunnat flagga falskt och attackerat sig själva för att få Ryssland att framstå som skurkar.
 15. M–styrda kommuner som Täby, Vellinge, Danderyd brukar utmålas som skurkar av just av den anledningen.
 16. Men egentligen saknar den både skurkar och hjältar, det vill säga spänningsromanens grundelement.
 17. Har ni fokuserat lite väl mycket på fienden här?
– Vem skulle fienden vara? Det här inte en fråga som handlar om vem som är skurk och vem som är hjälte.
 18. Frömel har även kontaktat tysk polis, vilket förhoppningsvis kan leda till att skurkarna så småningom hamnar bakom lås och bom.
 19. Det är skurkar, säger Ann Persson som är pressekreterare på företaget.
 20. – Jag blev plötsligt den största skurken i världshistorien, berättar Linus Larsson.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tjuv en synonym till skurk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på skurk

Bild till ordet skurk

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet skurk.

Bild med texten skurk