Synonymer till skydda

Vi känner till 21 synonymer till skydda. Ordet skydda är en synonym till täcka och vakta och kan beskrivas som ”bevarar från fara eller skada, försvarar”. Ordet används i uttrycket ”skyddad verkstad” som betyder ”skyddat arbete i verkstad”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skydda samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till skydda

 1. beskydda
 2. bevaka
 3. bevara
 4. dölja
 5. freda
 6. fridlysa
 7. försvara
 8. försäkra
 9. gardera
 10. hölja
 11. innefatta
 12. konservera
 13. omfatta
 14. spara
 15. täcka
 16. vakta
 17. vakthålla
 18. värja
 19. värna
 20. vårda
 21. övervaka

Vilka ord betyder nästan samma sak som skydda?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till skydda. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. sköta
 2. behålla
 3. behandla
 4. innehålla
 5. rymma
 6. insvepa

Vad är motsatsen till skydda?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till skydda.

Vad betyder skydda?

 1. bevarar från fara eller skada, försvarar

Hur används ordet skydda i uttryck?

 1. skyddad verkstad = skyddat arbete i verkstad

Hur kan ordet skydda användas?

Följande exempelmeningar visar hur skydda kan användas.

 1. ett bra lås skyddar lägenheten mot inbrott
 2. ett vaccin som skyddar mot influensa

Hur används ordet skydda i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet skydda används i vanlig text.

 1. De bästa sätten att skydda sig mot den brännande solen är att hålla sig i skuggan, ha täckande kläder, solglasögon och huvudbonad, säger Julia Fougelberg.
 2. I den debatten ingår även nödvändigheten – eller inte – av materiel och landningsbanor på plats för att skydda Sverige, gärna utanför räckvidden för vissa ryska missiler.
 3. Se till att vara med i A–kassa för att skydda din ekonomi ifall det skulle bli nödvändigt med uppsägningar på din arbetsplats.
 4. Landet har tidigare också skänkt bland annat pansarvärnsrobotar och luftvärnssystem, dessutom är flera särskilt anpassade jeepar på väg till östra Ukraina där de ska hjälpa till att skydda civila tjänstemän och evakuera civila, enligt Johnsons stab.
 5. I fredags var sista dagen för partierna att anmäla kandidater till Valmyndigheten för att ”skydda” listorna så att väljare inte kan skriva dit namn som partierna inte vill.
 6. En annan invånare som nyhetsbyrån Reuters pratat med berättar att hon vara tvungen att använda en inhalator med luftrörsvidgande medicin för att skydda sig från effekterna av skummet.
 7. Ryska flottan använder dresserade delfiner för att skydda flottbasen i Sevastopol på Krimhalvön visar en analys av satellitbilder från US Naval Institute, publicerade tidigare i veckan.
 8. Johnny Depp visar hur han skyddade sig från en attack som han hävdar kom från ex–frun Amber Heard.
 9. Det andra är att vaccinen inte skyddar särskilt bra mot smittspridning även om de skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död.
 10. – Under den perioden är vi inte skyddade av Natos artikel 5, så det är mycket viktigt att om vi väljer den vägen, att medlemsländerna då också förstår att en snabb process är viktigt ur en säkerhetssynpunkt, säger Haavisto.
 11. Slakterierna, som för att skydda sig ekonomiskt drog ned på inköpen av ren med 35 procent inför 2021 års säsong, har nu svårt att möta efterfrågan.
 12. Det handlar om att ta tillvara och skydda våra spelare så gott det går i det förebyggande läget.
 13. Efter matchens slut tog sig publik in i plan och Liverpoolstjärnan Mohamed Salah skyddades medan han tog sig ut från plan.
 14. – Det är mycket betong och vi är väl skyddade här under, så det är möjligt att jag sover här under om det skulle bli krig.
 15. Enligt den ryske presidenten Vladimir Putin är ett av skälen till invasionen av Ukraina att ”skydda” befolkningen och stoppa ett folkmord på ryssar, framförallt i östra Ukraina.
 16. Det finns internationella bestämmelser som ska skydda miljön i krig – inom ramarna för krigets lagar – men de har aldrig prövats i skarpt läge.
 17. – Men vi kan inte göra oss av med ett system som skyddar vårt luftrum om vi inte får något som ersätter det, sade försvarsdepartementets talesperson Martina Koval Kakascikova, enligt flera medier.
 18. Putin är en mycket väl skyddad man och har sedan han kom till makten år 2000 beskrivits vara besatt av sin hälsa och sin säkerhet.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är täcka en synonym till skydda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på skydda

Bild till ordet skydda

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet skydda.

Bild med texten skydda