Synonymer till slott

Vi känner till en synonym till slott. Ordet slott är synonymt med palats och kan bland annat beskrivas som ”pampigt bostadshus för kungliga eller adliga personer”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av slott samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till slott

 1. palats

Vad är motsatsen till slott?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till slott.

Vad betyder slott?

 1. pampigt bostadshus för kungliga eller adliga personer
 2. påkostad stor och praktfull byggnad, ofta av sten och ägd av kungligheter eller staten, numera även större privatägd herrgårdsbyggnad

Hur böjs slott?

 1. slott
 2. slotten
 3. slottens
 4. slottet
 5. slottets
 6. slotts

Hur kan ordet slott användas?

Det saknas exempel på hur slott kan användas.

Hur används ordet slott i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet slott används i vanlig text.

 1. Det så kallade andravinet från slottet Suduiraut som hör till en av de bästa producenterna i området.
 2. Julmässa med svenskt hantverk och matprodukter på Drottningholms slott 4–5 december.
 3. Låttexterna i fråga handlar bland annat om att gå in i det spanska slottet med ett skjutvapen, att kungafamiljen är skurkar, att en lokalpolitiker på Mallorca borde bombas, samt referenser till de nu nedlagda spanska terrorgrupperna ETA och Grapo.
 4. – Det har alltid varit populärt att ha hovpoeter hos härskaren i slottet för att skriva om honom och hans makt, säger Welsapar.
 5. Då hade kung Harald i det kungliga slottet i den norska huvudstaden tagit emot först den tillträdande Jonas Gahr Støre, och sedan den avgående statsministern Erna Solberg, för att godkänna att landet byter ledning på slaget klockan 12.
 6. Det ökade i sin tur efterfrågan på arkitekter, som tidigare mest ritat slott och herresäten eller kyrkor.
 7. Högtidstalare i år är tidigare EU–kommissionär Cecilia Malmström och även kungen som kommer att tala till nationen från kungliga slottet.
 8. – Jag ska sätta mig utanför Folketinget på Christiansborgs slott och protestera, varje dag i två veckor.
 9. En helt okontroversiell sådan som kan värma oss alla oavsett om vi bor i slott eller koja.
 10. Ett skott från Linus Lindström motades av Luleåmålvakten Joel Lassinantti, tillbaka igen efter att ha stått över senast, men returen damp ner framför näsan på Hugg som mitt i slottet inte gjorde något misstag.
 11. På annandag jul besökte han garnisonen i Skövde och på nyårsafton högvakten på Drottningholms och Stockholm slott.
 12. Som kungens högra hand ansvarar han bland annat för slotten och alla de hundratusentals föremål som ingår i det kungliga kulturarvet.
 13. Vid denna överenskommelse bestämdes att äganderätten samt skyldigheten att underhålla slotten skulle tillfalla staten medan den kungliga familjen ”under evärdlig tid” skulle få bo och nyttja slotten.
 14. Innan Diana flyttade in på slottet fick hon gå och handla nya kläder med sin mamma, hon hade bara en finklänning och en kappa osv.
 15. Man gräver i slottets källare, på Riddarholmen och Klara kyrkogård, längs kajerna, i gamla trädgårdar och vanliga stadskvarter.
 16. Jag märkte då att slotten var hyfsat mörka, men alla kyrkor runt omkring lyste väldigt mycket.
 17. När kungen ordnar sin traditionsenliga middag på slottet för årets Nobelpristagare, är det Stefano Catenacci som står vid grytorna.
 18. Symptomatiskt nog framträder dock grevskapet Kent som den allra starkast lysande stjärnan här med sina hedar, slott och rasande vita klippor som störtar ner i havet.
 19. Händelsen under konferensen på Örenäs slott i september utreds av en advokatfirma.
 20. Vi får vi veta hur hon som 19–åring kom i kontakt med en internationell jetsetvärld efter att oinbjuden ha tagit sig in på en exklusiv fest på Häringe slott.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är palats en synonym till slott. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på slott