Synonymer till smart

Vi känner till 32 synonymer till smart. Ordet smart är en synonym till högt IQ och snille och kan bland annat beskrivas som ”intelligent, slipad”. Ordet är motsatsen till dum.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av smart samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till smart

 1. begåvad
 2. bildad
 3. briljant
 4. fiffig
 5. finurlig
 6. förfaren
 7. geni
 8. genial
 9. genialisk
 10. högt iq
 11. högt IQ
 12. intellektuell
 13. intelligent
 14. klipsk
 15. klok
 16. klyftig
 17. kunnig
 18. listig
 19. lysande
 20. professionell
 21. sinnrik
 22. skarp
 23. skärpt
 24. slipad
 25. slug
 26. snille
 27. snillrik
 28. snitsig
 29. upplyst
 30. vass
 31. vetande
 32. vis

Vilka ord betyder nästan samma sak som smart?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till smart. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. durkdriven
 2. lurig
 3. lärd
 4. yrkesmässig
 5. proffs
 6. van
 7. utstuderad

Vad är motsatsen till smart?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. dum

Vad betyder smart?

 1. intelligent, slipad
 2. intelligent /på ett innovativt sätt/; listig
 3. avledning till adjektivet smart

Hur kan ordet smart användas?

Följande exempelmeningar visar hur smart kan användas.

 1. en smart affärsman

Hur används ordet smart i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet smart används i vanlig text.

 1. Syftet med kampanjen är att med humor och glimten i ögat visa hur Tibber med sin app och  teknik kan hjälpa elkunder att använda el på ett smartare sätt.
 2. – Det här kommer att ske på ett så smidigt och smart sätt som bara är möjligt, säger Anna Tenje.
 3. För det tredje? Ja, enligt Kuo sägs Apple internt sikta på att deras smarta glasögon helt ska ersätta Iphone inom tio år.
 4. Vi blir inte beroende av bara ett segment eller en kund, och vi kan samtidigt dra nytta av kunnande inom olika sektorer för att sprida smarta tekniker.
 5. Enligt Reuters planerar teknikjätten att skrota utvecklingen av Portal, en smart skärm som är gjord bland annat för videosamtal.
 6. En opinionsundersökning från Demoskop talar för att det även vore strategiskt smart i en tid när väljare flyr Centerpartiet.
 7. Hennes persona passar för sådana här grejer, det är smart att skicka fram henne och inte Tobbe Lundell, presschef på SJ.
 8. Tillbakadragandet från Cherson beskrivs i den kontexten som ett sätt för Ryssland att skona civilbefolkningen och rädda ryska soldaters liv med en smart taktisk manöver.
 9. Företagen integrerar matematisk analys i sina redovisningar och låter utveckla instrumentpaneler som visar smarta visualiseringar för att man snabbt ska uppfatta vad som är på gång.
 10. Han har levt med oss genom skärmen och alltid varit populär, respekterad och smart, sa Trump enligt NPR i samband med att han gick ut och meddelade sitt stöd till kandidaten i april.
 11. I dag spelar vi smart och effektivt, säger Wennberg.
 12. Det vi ser att om man laddar batteriet smart förlänger man snarare livslängden på batteriet jämfört med att bara koppla in batteriet när man kommer hem.
 13. Nu ska vi försöka använda dem på ett smart sätt.
 14. Med smarta tekniska lösningar och hög innovationsförmåga har uppstickarna försökt utmana nationella fraktbjässar sprungna ur det forna postväsendet – tänk Postnord.
 15. Kulturnytts recensent konstaterar att romanen är både smart, otroligt rolig och stundtals rätt utmattande – och att den inre monologen bryts upp av passager om en puma som rör sig i trakterna.
 16. Då brände hon allt, i dag investerar hon smart.
 17. – Brassestolen! Den är så smart och går att variera i både färg och material.
 18. Men på en tjänsteresa i Krakow träffade Fredrik Lindell Alexander Wheeler, som utvecklat en luftkvalitetsmätare, och de började bolla förslag på hur man på ett smart sätt kunde arbeta mot vattenskador i kök.
 19. Det gör mig lycklig och jag hoppas att det här kanske är början på nåt nytt där inte bara de gulligaste djuren får uppmärksamhet utan även dessa starka, coola, smarta, kraftfulla och vackra djur som ormar faktiskt är.
 20. – Steg för steg har vi byggt upp ett ekosystem, som påminner mycket om det som man bygger kring en plattform för smarta hem, säger Xavier Leon.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är högt IQ en synonym till smart. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är dum motsatsen till smart.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på smart

Bild till ordet smart

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet smart.

Bild med texten smart