Synonymer till smeka

Vi känner till 5 synonymer till smeka. Ordet smeka är en synonym till slicka och karessera och kan bland annat beskrivas som ”stryka lätt med handen; klappa”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av smeka samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till smeka

 1. gulla
 2. karessera
 3. kela
 4. röra
 5. slicka

Vad är motsatsen till smeka?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till smeka.

Vad betyder smeka?

 1. stryka lätt med handen; klappa
 2. (dataspel, slang) vara överlägsen motståndet; besegra, döda

Hur kan ordet smeka användas?

Det saknas exempel på hur smeka kan användas.

Hur används ordet smeka i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet smeka används i vanlig text.

 1. Knappa tio minuter in i den andra halvleken smekte Jaheem Burke läckert in 1–0 för Norrby.
 2. Hon smeker honom lugnt men svarar inget.
 3. Man berättar om en oönskad hand någonstans på sin kropp, ibland innanför kläderna, och ursäkten ”du har lite smulor här” för att kunna smeka en anställds bröst.
 4. Och i den drygt 25 minuter långa ”Oddly Ikea”, bäddar någon en säng, river på tyg, smeker vardagsföremål ur sortimentet och berättar kärleksfullt om dem med lugn mjuk röst.
 5. Flera av soldaterna har hundar vid sin sida, och det är tradition att passagerarna smeker deras nosar när de passerar.
 6. Eskil Erlandsson åtalades för tre fall av sexuellt ofredande, då han enligt stämningsansökan skulle ha strukit eller smekt tre kvinnor på låren.
 7. Ändå verkar det ofta uppfattas som ett misslyckande och lite skämmigt för män att smeka eller slicka klitoris för att kvinnan ska uppnå maximal njutning, säger Anna Dahlbäck.
 8. I tofflor och klarblå morgonrock står Zlobina mitt på grusvägen som delar byn och smeker en svartvit kattunge, som hon har döpt till Roza.
 9. Hon förberedde ett anförande på Centerstämman när Eskil Erlandsson satte sig bredvid och började smeka henne på låret.
 10. Erlandsson har åtalats för tre fall av sexuellt ofredande, efter att han enligt stämningsansökan ska ha lagt sin hand på tre kvinnors lår och strukit eller smekt dem, eller pillat på kjolkanten.
 11. Tre kvinnor har berättat hur de vid olika tillställningar mellan 2016 och 2018 suttit bredvid Erlandsson och hur de plötsligt känt hur han lagt sin hand på deras lår och strukit eller smekt dem, eller pillat på kjolkanten.
 12. Hon smeker honom omsorgsfullt på huvudet.
 13. Mot slutet satte Gustaf Nilsson en boll i ribban innan Alexander Faltsetas smekte utsidan av stolpen med ett lågt skott i situationen efter.
 14. Det är stor dramatik, stråkarna smeker sångerna och jag inser att detta verkligen speglar en sångare och låtskrivare som snart fyller 72 och inte för ett ögonblick försöker vara något annat.
 15. Låt din partner smeka dig utan att känna att det måste leda till sex.
 16. Det är fascinerande att se henne läsa, eller vad man ska kalla det – hon gör det i takt med att hon låter fingrarna löpa utmed raderna, det ser ut som att hon smeker sig fram genom sidorna.
 17. Beslutet att gå ut offentligt togs tillsammans med sambon som kommer och smeker henne över huvudet medan vi pratar.
 18. Och medan han talade alltmer övertygande började han liksom tankspritt massera eller smeka sin äldste sons huvud, ja, som om han ville knåda in en viktig lärdom i hans huvud, arvtagaren skulle in i hjärnan veta vad som gällde.
 19. Göthe fingrar på rottingmöbelns armstöd, mjukt, dröjande, som om han smekte en arm.
 20. När vi kom tillbaka till hotellet tryckte min kollega in mig i mitt hotellrum och började smeka mig och slita i mina kläder.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är slicka en synonym till smeka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på smeka

Bild till ordet smeka

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet smeka.

Bild med texten smeka