snäll

Snäll är synonymt med välmenande och välvillig och kan bland annat beskrivas som ”hygglig, vänlig”. Ordet är motsatsen till stygg.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av snäll och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till snäll

beskedlig, blid, bussig, foglig, god, godhjärtad, godsint, hygglig, hyvens, hänsynsfull, just, lydig, medgörlig, omtänksam, rar, reko, schyst, sjyst, trevlig, välmenande, väluppfostrad, välvillig, vän, vänlig, älskvärd

Motsatsord till snäll

stygg, elak, perfid

Vad betyder snäll?

 1. hygglig, vänlig
 2. vänlig, godmodig
 3. lydig
 4. (matematik, om något studerat objekt) som har egenskaper som gör det lätt att studera objektet; som inte innebär extra komplikationer i ett avseende som egentligen inte är av intresse i den föreliggande studien
 5. (ålderdomligt, utom i vissa sammansättningar) snabb

Böjningar av snäll

 1. snäll
 2. snälla
 3. snällare
 4. snällast
 5. snällaste
 6. snälle
 7. snällt

Exempel på hur ordet snäll kan användas

 1. en snäll flicka
 2. världens snällaste pappa
 3. grannarna var väldigt snälla mot barnen
 4. hon är snäll mot djur
 5. "Finns här några snälla barn?" frågade tomten

Exempel på hur ordet snäll används i svenska tidningar

 1. Sitt stora folkliga genombrott fick Caroline af Ugglas 2009, då hon medverkade i Melodifestivalen med sin låt ”Snälla, snälla”, som slutade på en andraplats, utslagen av Malena Ernmans ”La Voix”, i finalduellen.
 2. Forskarna drar slutsatsen att personer som tidigare haft vanliga förkylningar, orsakade av snällare coronavirus, kan ha T–celler som känner igen liknande drag hos det nya sars–cov–2.
 3. Walts och tecknaren Ub Iwerks figur Oswald the Lucky Rabbit (en snällare version av den råa men populära Felix the Cat) blev så framgångsrik att en distributör lurade av bröderna Disney rättigheterna och merparten av deras animatörer.
 4. Karin Holmström låter listorna bli en del av att bli lite snällare mot sig själv.
 5. Johan Rabaeus gör den bullrande men snälle demonproducenten Florenz Siegfeld.
 6. – Ta ingen bild på mig snälla.
 7. där försöker jag – på ett snällt sätt – få över honom på Modohållet.
 8. Samtidigt beskriver brodern Daniel Nyqvist som övergripande omtänksam och snäll.
 9. I Jan Guillous böcker har tonen mot Olof Palme blivit betydligt snällare, själv förklarar han det med att eftersom många av hans huvudpersoner i böckerna är social­demokrater så är det av nödvändighet att Palme blir mer positivt behandlad.
 10. Han var snäll, vänlig och pratglad.
 11. – Jag var inte snäll, jag har åkt dit 21 gånger och blev dömd för misshandel bland annat.
 12. Det är inte bara att vi ska ”vara snälla mot de stackarna” utan om ifall vi ska få till en effektiv information, eller få till en förändring som verkligen funkar, så måste vi göra det tillsammans med dem de berör, säger Henry Ascher.
 13. Händelsen filmades och på inspelningen hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.
 14. – Man försöker vara en snäll granne när de är så duktiga och tränar, ler han.
 15. Man blir liksom snäll inombords av att dricka mjölk.
 16. Oftast är människor bara glada och snälla mot en”, berättar Carolina.
 17. ” Mamman vädjar om att få 10 dagar, eller färre, och avslutar med orden ”snälla ta inte ifrån mig denna möjlighet att få se min dotter i liv för sista gången”.
 18. Snälla, snälla”, skriver Binay Kumar Sarkar.
 19. ”Det är en rolig pjäs, snälla skriv det!”, skrattar Jens Ohlin, med får medhåll av Nina.
 20. Trots den blygsamma tiden 24,14 var hon snäll mot sig själv när hon recenserade sin egen insats.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till snäll är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är välmenande en synonym till snäll. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är stygg motsatsen till snäll.