sober

Sober är synonymt med måttfull och måttlig och kan bland annat beskrivas som ”smakfull; diskret”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sober och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till sober

enkel, måttfull, måttlig, ren, sansad, smakfull

Motsatsord till sober

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sober.

Vad betyder sober?

 1. smakfull; diskret
 2. som noggrant har övervägts, som med säker bedömning är av det rätta måttet, ofta i fråga om stil och estetik

Exempel på hur ordet sober kan användas

 1. en sober möblering

Exempel på hur ordet sober används i svenska tidningar

 1. Snyggt och sobert gränssnitt som håller sig ur vägen.
 2. Den förhållandevis väl upplysta lokalen är sobert inredd i ljusa färger och neutralt trä – något som förstärker en viss känsla av lunchrestaurang och kafé.
 3. I dörröppningen mellan hallen och sitt och makens sobra sovrum i gråskala har Nina Persson monterat en chinsstång, och hon tränar akrobatik ett par gånger i veckan.
 4. Redan Tim Yips sobert intelligenta scenografi och legendariske Michael Hulls lika läckert smarta som sofistikerat sensuella ljussättning vore värda egna recensioner.
 5. Ingrid Bergman i sobert beige ensemble i filmen ”Höstsonaten” är ett bra exempel.
 6. Inredningen är sobert läcker med mjuka träterrasser och det är alltid nära till det turkosblå havet med orörda koraller, säger Andersson.
 7. Trots att Riley är sobert designad kan tjuvar säkert ta den för en leksak.
 8. Det är lätt att bli betagen av en sprillans ny telefon, men så här i efterhand har vi sett på den med lite mer sobra ögon.
 9. Therese Bohman sträcker sig efter boken som ligger på soffbordet mellan oss, med sobert, dunkelt omslag och en poetisk titel norpad från Pär Lagerkvists sista diktsamling.
 10. Det är en väldigt sobert avskalad design som mest påminner om förra årets Huawei Mate S, med slimmade avfasade kanter, Gorilla Glass i upphöjd 2,5D–stil och infällda plastränder i metallen för att släppa fram antennsignalen.
 11. Belysningen är dämpad och inredningen sober med svarta mockafåtöljer, rustika tegelväggar och gigantiska fönster som täcks av svarta persienner.
 12. Målarfärgen har bara just torkat och inredningen inger en sober känsla.
Ordet sober uppdaterades 2020-01-17.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till sober är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är måttfull en synonym till sober. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.