Synonymer till soldat

Vi känner till 7 synonymer till soldat. Ordet soldat är en synonym till stridsman och knekt och kan bland annat beskrivas som ”person som tjänstgör i krigsmakt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av soldat samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till soldat

 1. basse
 2. knekt
 3. krigare
 4. krigsman
 5. menig
 6. militär
 7. stridsman

Vad är motsatsen till soldat?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till soldat.

Vad betyder soldat?

 1. person som tjänstgör i krigsmakt
 2. person som ingår i en armé och aktivt och under systematisk ledning av överordnade kan deltaga i krig eller andra militära insatser

Hur böjs soldat?

 1. soldat
 2. soldaten
 3. soldatens
 4. soldater
 5. soldaterna
 6. soldaternas
 7. soldaters
 8. soldats

Hur kan ordet soldat användas?

Följande exempelmeningar visar hur soldat kan användas.

 1. tre soldater stupade i striden

Hur används ordet soldat i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet soldat används i vanlig text.

 1. PODD | Ryska soldater mobiliserar vid Ukrainas gräns, och Putin anklagas för att ha varit involverad i vad som händer i Belarus.
 2. Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.
 3. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade förra veckan att upp emot 100 000 ryska soldater hade mobiliserats i områden nära gränsen.
 4. Ålänningarna såg de svenska soldaterna som räddare i nöden.
 5. Polen skickar tusentals soldater till gränsen, Belarus varnar grannlandet för ”provokationer” och EU–kommissionen pratar om ”hybridkrig”.
 6. Skogen är tät och full av soldater och på natten kryper temperaturen under nollstrecket.
 7. Det är personer som bistod svenska soldater och Sveriges insats i landet fram till 2014, efter det har försvaret inte haft några lokalt anställda afghaner.
 8. En amerikansk soldat hjälper en afghansk familj efter ankomsten till USA.
 9. Även i Sverige, som sedan flera år deltar i en insats med svenska soldater i Mali, är oron stor.
 10. – 2016, när konflikten på Gazaremsan mellan Israel och Hamas eskalerade, marscherade massor av organiserade palestinier mot gräns–stängslen för att kasta stenar på de israeliska soldaterna.
 11. Under söndagen släpptes en video där president Alpha Conde sitter i en soffa omgiven av soldater.
 12. ”Sápmi erövrades inte av soldater utan av byråkrater”, det vill säga, dagens renskötsel ser ut som den gör med ett splittrat samiskt folk på grund av politiska beslut som svenska staten fattat genom seklerna.
 13. Nu har talibanerna kommit över utrustning och därigenom delar av de databaser som de amerikanska soldaterna använde.
 14. Kolffs system kom bland annat att användas på sårade soldater under Koreakriget i början av 1950–talet, medan Alwalls metod framförallt spreds inom den civila sjukvården.
 15. Varje dag på plats ökar risken för våra soldater, säger Joe Biden.
 16. På pappret var den afghanska armén med 300 000 soldater starkare än talibanerna.
 17. – Mitt val var att fullfölja avtalet eller att späda på konflikten och skicka tusentals nya amerikanska soldater i ett nytt krig mot talibanerna, sade han.
 18. I delstaten Oregon, där drygt 56 procent av invånarna är fullvaccinerade, ska uppemot 1 500 soldater från nationalgardet kallas in för att stötta sjukhusen.
 19. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon godkände under söndagen att ytterligare 1 000 soldater placeras i Afghanistan för att säkerställa evakueringen av ambassadanställda, rapporterar Reuters.
 20. Senast den 11 september – 20 år efter al–Qaidas terrorattack mot tvillingtornen i New York – ska de sista soldaterna lämna landet.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stridsman en synonym till soldat. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på soldat