Synonymer till soldat

Vi känner till 7 synonymer till soldat. Ordet soldat är en synonym till stridsman och knekt och kan bland annat beskrivas som ”person som tjänstgör i krigsmakt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av soldat samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till soldat

 1. basse
 2. knekt
 3. krigare
 4. krigsman
 5. menig
 6. militär
 7. stridsman

Vad är motsatsen till soldat?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till soldat.

Vad betyder soldat?

 1. person som tjänstgör i krigsmakt
 2. person som ingår i en armé och aktivt och under systematisk ledning av överordnade kan deltaga i krig eller andra militära insatser

Hur kan ordet soldat användas?

Följande exempelmeningar visar hur soldat kan användas.

 1. tre soldater stupade i striden

Hur används ordet soldat i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet soldat används i vanlig text.

 1. Ryssland har enligt uppgifter svårt att försörja striderna med nya soldater.
 2. Inom en snar framtid så är det varken ologiskt eller orimligt att svenska soldater i stället positioneras vid den ryska gränsen i Norge eller i Finland och därmed får ta den första stöten vid ett eventuellt anfallskrig mot Norden.
 3. Ryska soldater sägs vara dåligt ledda, sakna stridsmoral och återigen drabbas av bristande logistik, gör det amerikanska försvarsdepartementet gällande.
 4. En ukrainsk soldat rör sig i Charkiv som på nytt attackerats av Ryssland.
 5. Upploppet började som ett typiskt krogslagsmål mellan en soldat och några båtsmän, men det spred sig i kvarteren kring Lilla Glasbruksgatan, och snart härskade pöbeln i grannskapet.
 6. Ukrainska myndigheter har uppgett att ryska soldater kan ha exponerats för strålning, efter att ha grävt på området och yrt upp damm med sina stridsfordon.
 7. I Oslo, nära Holmenkollen, står ett monument av en sovjetisk soldat.
 8. Ryssland har omkring 1 500 soldater stationerade i Transnistrien.
 9. Stålverket i Mariupol, där ukrainska soldater har förskansat sig och civila tagit sin tillflykt, uppges vara byggt för att stå emot bombangrepp och har ett nätverk av tunnlar som sträcker sig 24 kilometer under jorden.
 10. IS uppger i ett uttalande att ”kalifatets soldater” lyckades få in en väska med en sprängladdning i moskén, uppger AFP.
 11. Beräkningarna över antalet ryska döda soldater kan vara underskattade.
 12. Nu hävdar Ryssland att drygt 1 000 soldater överlämnat sig.
 13. Under söndagen uppgavs även en massgrav ha hittats i Butja med 57 kroppar, och enligt borgmästaren har ryska soldater gjort sig skyldiga till massakrer under ockupationen.
 14. Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att de har dokumenterat möjliga krigsbrott utförda av ryska soldater i städerna Tjernihiv, Charkiv och Kiev, däribland våldtäkter och summarisk avrättningar.
 15. Milena och hennes mamma Elena Uralova var på väg ut från Mariupol när de plötsligt besköts av ryska soldater.
 16. Enligt ISW ersätter Ryssland sina stupade eller skadade soldater vid frontlinjerna med dåligt utbildad reservpersonal.
 17. Hur många ryska soldater som är insatta i Ukraina är svårt att veta.
 18. – På platser där det har varit särskilt hårda strider ligger de ryska soldaternas kroppar kvar i massor längs vår försvarslinje.
 19. Jag tror oroväckande många stödjer kriget men att det kommer förändras i takt med att fler ryssar inser att många unga soldater dödas och att det går ganska dåligt för Ryssland.
 20. Det började i januari när svenska soldater skickades till Gotland och har fortsatt stiga i takt med att säkerhetsläget trappats upp.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stridsman en synonym till soldat. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på soldat

Bild till ordet soldat

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet soldat.

Bild med texten soldat