spekulation

Spekulation är synonymt med uppskattning och gissning och kan bland annat beskrivas som ”(långsökt) fundering, gissning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av spekulation och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till spekulation

gissning, uppskattning

Motsatsord till spekulation

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till spekulation.

Vad betyder spekulation?

 1. (långsökt) fundering, gissning
 2. beräkning för att göra vinst på kort sikt
 3. fritt och fantasifullt reflekterande
 4. (ekonomi) investering avsedd att ge avkastning på kort sikt
 5. (filosofi) försök att genom erfarenhetsoberoende tänkande upptäcka den högsta sanningen

Exempel på hur ordet spekulation kan användas

 1. lösa spekulationer
 2. spekulationerna kring mordet på Palme
 3. han köpte tavlor på spekulation

Exempel på hur ordet spekulation används i svenska tidningar

 1. Premiärministern Boris Johnson gjorde inget för att dämpa dessa spekulationer när han på måndagen kommenterade frågan.
 2. Anfallsstjärnan skadade höger vad på träning för knappt tre veckor sedan och i kombination med att han flitigt synts i Stockholm runt allsvenska klubben Hammarby, som han är delägare i, har spekulationerna om en övergång florerat.
 3. Ju mer information vi kan ge desto mindre spekulation blir det.
 4. Uttalandet kom efter det att Kim varit borta från rampljuset i flera veckor, vilket ledde till spekulationer om hans hälsa.
 5. Tystnaden har väckt spekulationer om den 74–årige presidentens hälsa – och om han kanske själv smittats av viruset.
 6. Det har lett till spekulationer om att sponsoravtalet är en bluff och att klubben lämnat oriktiga uppgifter för att runda överklagandenämnden.
 7. Lina Fransson och Annika Winsth tror att när inflationen fortsätter ned under våren, enligt SEB ned till 0,8 procent i KPIF–inflation i juni, så kommer spekulationerna om en återgång till minusränta ta fart.
 8. Fast bedömare räknar med att den stora nedgången i inflation i år kommer utmynna i spekulationer om att Riksbanken snart måste sänka styrräntan tillbaka till minus igen.
 9. Men nu lättar 23–årige Fsiha själv på spekulationerna då han uttalar sig till Expressen.
 10. Det fanns även speciella skäl kring det med sociala medier inblandade och vi ville förekomma spekulationer, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.
 11. Det har varit stor uppmärksamhet kring mig och Allra men tyvärr har rykten och spekulationer gått före fakta i den mediala folkdomstolen.
 12. Efter att han under en jakt sköts ihjäl startade genast vilda spekulationer – låg hans bror bakom mordet?.
 13. Men spekulationerna är många, och yviga.
 14. De utgör ett nyckelhål in i en värld vimlande av konstnärliga kopplingar, sidospår och, ibland då, rena spekulationer som tjänar som överraskande upptäckter.
 15. Resor till karismatiska församlingar, videokassetter med amerikanska predikanter och spekulationer i sådant som den äldre generationen tonat ner.
 16. Vi valde att säga som det var för att inte skapa spekulationer – och med hopp om att kunna vara till hjälp för andra, säger Marianne Behn, till Se og Hør.
 17. Andra spekulationer kring olycksorsaken handlar om att planet kan ha krockat med en drönare, eller att det skulle röra sig om sabotage, en terrorhandling eller motorfel.
 18. Det finns inga omedelbara tecken på att det ska röra sig om ett attentat och Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj varnar för spekulationer.
 19. Men om spekulationerna är många är svaren desto färre.
 20. Efter spekulationer om karriärens nästa klubbadress, valde Ibrahimovic att sätta punkt för alla rykten genom att publicera sitt beslut på Instagram.
 21. Resonemanget kan framstå som överdrivet drastiskt men det finns empiriska belägg som gör att det inte kan avfärdas som en dystopisk spekulation.
 22. Men det är just bristen på tillräckligt många gedigna studier och systematisk kunskap som också lämnar fältet öppet för ideologiskt motiverade spekulationer.
 23. Det kan bidra till ett lugnare politiskt klimat i Storbritannien, men det är spekulation.
 24. – Forskarnas tolkning är en spekulation god som någon.
 25. Valet av de okända vänsterpolitikerna Saskia Esken, 58, och Norbert Walter–Borjans, 67, slog ner som en bomb och utlöste en flod av spekulationer om att Angela Merkels regering höll på att flyga i luften.
 26. ”Dagens fall beror på spekulationer att nästa runda inköp kommer att inkludera 35 läkemedel, medan tidigare rundor omfattade cirka 25 läkemedel på listan.
 27. En Hammarbytröja med Ibrahimovic på ryggen skapade rejäla svallvågor av spekulationer.
 28. Detta uppmärksammades stort eftersom ett av barnen som jobbar med guldbrytningen på fotot är så likt Thunberg, och spekulationer om fusk vaknade.
 29. Han kallade de tidigare avslöjandena om 17 Black för spekulationer utan bevis.
 30. Under helgen syntes kinesiska soldater städa upp bråte på Hongkongs gator, vilket har lett till spekulationer om att Kina kan vara redo att sätta in militären för att få ett slut på krisen i ett av världens största finansiella nav.
 31. – Svårt att säga och det blir mest spekulation.
 32. – Det känns konstigt att skicka ut information om något så privat, men för att undvika rykten och spekulationer väljer vi att vara öppna med att vi från mitten av november kommer att flytta ifrån varandra, säger paret i uttalandet.
 33. Men det är lite spekulation just nu, säger Tony Frank.
 34. – Vår spekulation är att vi reser, åker och bor på andra platser och är inte på hemmaplan.
 35. En annan anledning till ökade spekulationer är att strömmen av förstapartsspel har börjat tunnas ut, alltså spel som görs av tillverkare som ägs av de stora speljättarna.
 36. Nedan samlar vi de trovärdigaste ryktena och spekulationer om nästa Sony–konsol.
 37. Och nu kan vi sätta punkt för spekulationerna.
 38. Så bara att vara i spekulationerna känns jättehäftigt.
 39. Den här teorin läggs fram på ganska lös grund, man följer inte vetenskapliga metoder eller journalistiska kriterier för att verifiera sanningshalt, utan det finns en hög grad av spekulation i det hela.
 40. Beskedet kommer efter en tids spekulationer kring Rydströms framtid.
 41. Och det är detta kungliga departement som utan större kritik får administrera denna gigantiska spekulation i börsaktier, 1,6 procent i snitt i de stora viktiga företagen så man aldrig behöver ta ansvar eller själv styra och ingripa.
 42. Och det är ingen vild gissning att varken en övergångskansler eller nästa partiledare blir kvinnor, åtminstone om de namn som nämns i spekulationerna stämmer.
 43. – Det förekommer mycket spekulationer.
 44. Dessutom gjorde slopade bolagsskatter och uppkomsten av internationella företagskonglomerat det blev lönsammare för företagen att plocka ut vinster och använda dem till ren spekulation än för nya investeringar.
 45. Förlusten för de misslyckade spekulationerna uppgår till 114 miljoner euro, cirka 1,2 miljarder kronor, utöver de minst 350 miljoner norska kronor som handlaren säger sig ha tappat.
 46. – Det är ju spekulationer, men det har förmodligen påverkat konsumenterna i valet av bil.
 47. Att den före detta bilfabrikschefen nu jobbar för Apple lär säkert väcka spekulationerna om att Apple bygger en fysisk bil till liv – men det hela kan ju lika gärna handla om att Apple helt enkelt har lyckats återrekrytera en kompetent hårdvaruingenjör.
 48. Ofta bygger artiklarna på obekräftad information och tomma spekulationer.
 49. Skandalen kring Cambridge Analytica startade spekulationer om att Facebook kan tvingas betala enorma skadestånd.
 50. Under måndagen fick Facebook–aktien ordentligt med stryk, Skandalen kring företaget Cambridge Analytica startade spekulationer om att Facebook kan tvingas betala enorma skadestånd.
 51. På frågan om Zlatan kan tillföra något konstaterade Granqvist att det är spekulationer, som inte är nya.
 52. – I partiet, i riksdagsgruppen och på riksdagskansliet är den främsta spekulationen att gruppledningen och partiledningen vet mer än vad man säger till medierna och den stora oron handlar om att det finns Rysslandskopplingar.
 53. Han står fortfarande fast vid de beslut som fattades då, och tycker att debatten om Nya Karolinska (NKS) och de granskningar som gjorts i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter drivs av ”lite kunskap och mycket spekulationer”.
 54. Heta spekulationer förekommer även – igen – om att justitieminister Jeff Sessions skulle vara på väg ut.
 55. Trumps och statsminister Stefan Löfvens (S) möte i förra veckan är också grund för spekulationerna.
 56. Men Karlsson tycker själv att spekulationerna är överdrivna.
 57. Då kan vi vara rätt säkra på att politiker och andra skulle påstå sig veta hur opinionen ser ut, baserat på ren spekulation.
 58. Med ett penndrag sätter Trump nu stopp för alla spekulationer.
 59. Genast är spekulationerna om ett handelskrig igång.
 60. Det skapar också mycket spekulationer och därför är uppmärksamheten inte särskilt konstig, säger rättsexperten och före detta överåklagaren Sven–Erik Alhem.
 61. Nasser Al–Khelaifi försökte dock tona ner spekulationerna om ett tränarbyte efter matchen.
 62. Det har lett till spekulationer om att just Salvini, som har lovat att bland annat deportera hundratusentals invandrare och ta itu med "faran" med islam, kan bli nästa premiärminister.
 63. Det har lett till spekulationer om att Legas ledare Matteo Salvini, som har lovat att bland annat deportera hundratusentals invandrare och ta itu med "faran" med islam, kan bli Italiens nästa premiärminister.
 64. Detta leder till spekulationer om att främlingsfientliga Legas ledare Matteo Salvini, som har lovat att bland annat deportera hundratusentals invandrare och ta itu med "faran" med islam, kan bli Italiens nästa premiärminister, skriver TT.
 65. Efter flera veckors spekulationer stod det i slutet av februari klart att Geely också köpt nästan tio procent av aktierna i tyska fordonsjätten Daimler, tillverkare av Mercedes.
 66. Sådana spekulationer är att misstolka”.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till spekulation är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uppskattning en synonym till spekulation. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.