Synonymer till spion

Vi känner till 3 synonymer till spion. Ordet spion är en synonym till kunskapare och mullvad och kan bland annat beskrivas som ”person som ägnar sig åt spioneri”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av spion samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till spion

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet spion och kan ofta användas istället.

 1. agent
 2. kunskapare
 3. mullvad

Vad är motsatsen till spion?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till spion.

Vad betyder spion?

 1. person som ägnar sig åt spioneri
 2. person som /yrkesmässigt/ spionerar

Hur kan ordet spion användas?

Följande exempelmeningar visar hur spion kan användas.

 1. spionen fick livstids fängelse

Hur används ordet spion i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet spion används i vanlig text.

 1. I serien ”En spion bland vänner” har den rafflande historien förvandlats till tidernas mest tragiska bromance, berättad via Philbys bästa vän, spelad av Damian Lewis.
 2. Efter flera års kamp för att dra en tidigare amerikansk spion inför rätta sedan hon kört ihjäl en 19–årig man i England döms hon nu för dödsolyckan som hon vållade.
 3. Att insatsen utanför Stockholm sammanföll med rättegången mot bröderna har av vissa tolkats som att de svenska underrättelsetjänsterna växlat upp jakten på spioner.
 4. Under en del av tiden han misstänks ha begått brott tjänstgjorde han vid KSI, Kontoret för särskild inhämtning, som bland annat sänder ut hemliga agenter och rekryterar spioner.
 5. Spioneri innebär att en person – en spion – i det dolda inhämtar information som kan skada den utsatta nationens säkerhet och sedan lämnar uppgifterna vidare till främmande makt.
 6. I slutet av oktober avslöjades en man som utgav sig vara brasiliansk forskare som rysk spion i norska Tromsø.
 7. På grund av Peymans Kias bakgrund inom både Säpo och Must tvingades man hålla extra hårt på sekretessen för att inte röja att det pågick en jakt på en spion.
 8. Iranska myndigheter anklagar journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi för att vara spioner på uppdrag av CIA.
 9. Den misstänkte spionen nekar till alla anklagelser och står fast vid att han endast vistats i Norge i egenskap av gästforskare.
 10. Den norska säkerhetspolisen PST avslöjar att en påstått brasiliansk akademiker är en rysk illegalist – eller så kallad sovande spion.
 11. En möjlighet är att mannen har fungerat som kontaktperson åt andra ryska spioner.
 12. Under fredagseftermiddagen häktades den man som uppger sig vara brasiliansk medborgare och som greps i nordnorska Tromsö tidigare i veckan, misstänkt för att vara en rysk spion.
 13. Underrättelsetjänsten i Nederländerna säger att man lyckats stoppa en rysk spion från att få tillgång till internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.
 14. Det anser Säpo som hävdar att var tredje diplomat egentligen är spion.
 15. Om att jag ska vara en fara för allmänheten, att jag skulle vara en spion och att Nicaraguas relation med Ryssland skulle spela in i det här.
 16. Tre dagar senare frigavs en sovjetisk spion från svenskt fängelse – något som väckte misstankar om eventuella eftergifter till Sovjetunionen.
 17. De har spioner och poliser som rör sig på gatorna.
 18. "Snowden är en spion som borde avrättas – men om han kunde avslöja Obamas förehavanden så skulle jag kanske bli en stor beundrare", skrev presidenten 2013.
 19. Det är samma sak som Stig Wennerström gjorde som spion, just det är inget konstigt.
 20. Senare avslöjades även spionen Stig Bergling, som tros ha spionerat mot Sverige för att imponera på omgivningen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kunskapare en synonym till spion. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på spion

Bild till ordet spion

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet spion.

Bild med texten spion