Synonymer till spioneri

Vi känner till en synonym till spioneri. Ordet spioneri är synonymt med spionage och kan bland annat beskrivas som ”insamling av hemliga uppgifter som därefter lämnas till främmande makt, spionage”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av spioneri samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till spioneri

 1. spionage

Vad är motsatsen till spioneri?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till spioneri.

Vad betyder spioneri?

 1. insamling av hemliga uppgifter som därefter lämnas till främmande makt, spionage
 2. spionage, olovlig spridning av hemligheter

Hur kan ordet spioneri användas?

Följande exempelmeningar visar hur spioneri kan användas.

 1. en del av personalen på ambassaden ägnade sig åt spioneri

Hur används ordet spioneri i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet spioneri används i vanlig text.

 1. Christofer Burger, talesperson vid Tysklands utrikesdepartement, säger att Tyskland tar fallet ”väldigt allvarligt”, och att ”spioneri av en nära allianspartner på tysk mark är oacceptabelt.
 2. En kanadensisk medborgare har dömts till elva års fängelse för spioneri i Kina, efter att ha suttit frihetsberövad i två och ett halvt år.
 3. Men projekt som Fudan–filialen i Budapest handlar också om politiskt inflytande – och rent spioneri, misstänker många.
 4. Det rör sig om den före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor, som båda anklagas för spioneri.
 5. USA anklagar Julian Assange för bland annat dataintrång och spioneri för de stora mängder hemligstämplat material som Wikileaks har offentliggjort.
 6. De civilrättsliga domarna är separerade från de anklagelser om spioneri enligt en lag från 1917 som USA riktar mot Snowden.
 7. USA anklagar två kineser för att ha hackat hundratals företag och försökt stjäla forskning om coronavaccin och i ett tal i torsdags sade utrikesminister Mike Pompeo att Kinas konsulat var ett ”nav för spioneri och stöld av immateriell egendom”.
 8. Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har gripit en generalmajor inom sina egna led som misstänks för spioneri åt ärkefienden Ryssland och för att ha planerat terrordåd i Ukraina.
 9. I Schweiz ska regeringen nu starta en utredning för att titta närmare på bolagets kopplingar till spioneri.
 10. Firandet sker efter ett minst sagt turbulent år, med anklagelser om att deras teknik kan innebära säkerhetsrisker och användas för spioneri.
 11. Nu kan SVT Nyheter avslöja att också säkerhetsskyddet för att skydda rikets säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott brister.
 12. USA har svartlistat Huawei och befarar att företagets teknik kan användas för kinesiskt spioneri, vilket bolaget avfärdat.
 13. Det var tjänstekontakter som sedan gled över till värvning och spioneri, säger han.
 14. USA befarar att Huaweis teknik kan användas för kinesiskt spioneri, vilket bolaget avfärdat.
 15. Men anklagelsen om dolt spioneri och de direkta försöken att stoppa andra länder att göra affärer med Huawei har gjort att kinesiska IT–företag tvingats gå samman och skapa en egen infrastruktur i självförsvar.
 16. Julian Assange anklagas för spioneri och dataintrång i USA och riskerar utlämning.
 17. Direkt efter att Assange greps av brittisk polis, begärde USA att få honom utlämnad eftersom han misstänks för bland annat spioneri.
 18. Han har anklagats för våldtäkt i Sverige och spioneri och dataintrång på andra sidan Atlanten.
 19. I över ett år har amerikanska myndigheter pressat på sina allierade länder att inte använda sig av teknik från kinesiska Huawei i kritisk infrastruktur på grund av att de anser att det finns en risk för spioneri.
 20. Direkt efter publiceringen är han också en jagad man, efterlyst för spioneri.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är spionage en synonym till spioneri. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet spioneri

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet spioneri.

Bild med texten spioneri