Synonymer till spira

Vi känner till 9 synonymer till spira. Ordet spira är en synonym till stav och växa och kan bland annat beskrivas som ”smal rund stav (särskilt om en av kungens maktsymboler)”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av spira samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till spira

 1. ben
 2. gro
 3. gry
 4. käpp
 5. pösa
 6. stav
 7. tornspira
 8. utbreda sig
 9. växa

Vad är motsatsen till spira?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till spira.

Vad betyder spira?

 1. smal rund stav (särskilt om en av kungens maktsymboler)
 2. växer fram ur jorden
 3. stav som regenter, stormästare i ordenssällskap med flera kan inneha som ämbetssymbol; ofta en del av riksregalierna
 4. högt, spetsigt takkonstruktion på exempelvis klockgavel eller torn
 5. stång (ett rundhult) i riggen på en segelfarkost eller medförd som reservspira till den
 6. (slang, vard.) en människas ben; endast om extremiteter, ej om ben i form av skelett; vanligtvis endast använt i pluralis
 7. (regionalt, Västerbotten) fågelarten tornseglare, Apus apus, tidigare kallad tornsvala
 8. (ålderdomligt) uppspirande skott, stjälk, uppskjutande ungträd eller annan högt uppskjutande långsmal eller långsträckt och uppåt avsmalnande växt eller växtdel
 9. (om växter) knoppas, skjuta skott, grönska
 10. (överfört) sticka upp, höja eller resa sig (från eller över något) eller på annat sätt utvecklas
 11. (bildligt om släkt, företag eller andra väldefinierade grupper av individer eller företeelser) härstamma (från någon eller något)
 12. (dialektalt) rinna, strila, sippra fram; främst om vätskor

Hur kan ordet spira användas?

Det saknas exempel på hur spira kan användas.

Hur används ordet spira i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet spira används i vanlig text.

 1. En statskupp började spira hos några adelsmän i kungens nära krets, däribland en Jacob Johan Anckarström, han som också kom att skjuta Gustav III på en maskeradbal på Operan den 16 mars 1792.
 2. På den ena sidan i konflikten finns gänget NNV, ett gatugäng som för flera år sedan spirade ur gänget Brothas i områdena Nørrebro och Nordvest.
 3. Där sticker framdämparna upp som ett par gyllene spiror och det är nästan andaktsfullt man tittar på dem – de är presenterade lite som konst i en monter på ett museum.
 4. Maktförhållandet är än i dag lätt att avlösa i Lübecks silhuett, med dess överflöd av kyrkor med höga spiror, som dominerar hansestadens skyline.
 5. Men innan kärleken började spira mellan komikerparet dejtade Nour El Refai även kvinnor.
 6. Den 15 april 2019 utbröt en katastrofal brand i katedralen Notre–Dame i Paris, som bland annat fick kyrkans spira att kollapsa.
 7. Byggnadsställningarna hade installerats för en renovering av katedralens spira när branden bröt ut på kvällen den 15 april 2019.
 8. Intill kanalen i Rosenlundsområdet sträcker sig spirorna mot himlen.
 9. Katedralens välkända spira rasade men när röken lagt sig stod det klart att huvudstrukturen ändå var räddad.
 10. Sedan dess tycks kärleken ha spirat, och nu för tiden bor makarna tillsammans i en exklusiv sjurumslägenhet på Östermalm i Stockholm.
 11. New York–börserna klättrade till rekordnoteringar under måndagen sedan handelsoptimismen åter spirat och en rad företagsaffärer hjälpt till att lyfta börshumöret.
 12. Tidigare i veckan såldes en originalteckning från Tintin–seriealbumet "Kung Ottokars spira" för motsvarande fyra miljoner kronor på en auktion i Paris.
 13. Kärleken spirar mellan den icke–binära May (Arun Blair–Mangat) och Francois (Tim Mahendran) som får försvara rätten att älska den man vill.

Synonymer till Spira

Vi känner till en synonym till Spira. Ordet Spira är synonymt med tornspira och kan bland annat beskrivas som ”stav som regenter, stormästare i ordenssällskap med flera kan inneha som ämbetssymbol; ofta en del av riksregalierna”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av Spira samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till Spira

 1. tornspira

Vad är motsatsen till Spira?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till Spira.

Vad betyder Spira?

 1. stav som regenter, stormästare i ordenssällskap med flera kan inneha som ämbetssymbol; ofta en del av riksregalierna
 2. högt, spetsigt takkonstruktion på exempelvis klockgavel eller torn
 3. stång (ett rundhult) i riggen på en segelfarkost eller medförd som reservspira till den
 4. (slang, vard.) en människas ben; endast om extremiteter, ej om ben i form av skelett; vanligtvis endast använt i pluralis
 5. (regionalt, Västerbotten) fågelarten tornseglare, Apus apus, tidigare kallad tornsvala
 6. (ålderdomligt) uppspirande skott, stjälk, uppskjutande ungträd eller annan högt uppskjutande långsmal eller långsträckt och uppåt avsmalnande växt eller växtdel
 7. (om växter) knoppas, skjuta skott, grönska
 8. (överfört) sticka upp, höja eller resa sig (från eller över något) eller på annat sätt utvecklas
 9. (bildligt om släkt, företag eller andra väldefinierade grupper av individer eller företeelser) härstamma (från någon eller något)
 10. (dialektalt) rinna, strila, sippra fram; främst om vätskor

Hur kan ordet Spira användas?

Det saknas exempel på hur Spira kan användas.

Hur används ordet Spira i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet Spira används i vanlig text.

 1. På den ena sidan i konflikten finns gänget NNV, ett gatugäng som för flera år sedan spirade ur gänget Brothas i områdena Nørrebro och Nordvest.
 2. Där sticker framdämparna upp som ett par gyllene spiror och det är nästan andaktsfullt man tittar på dem – de är presenterade lite som konst i en monter på ett museum.
 3. Maktförhållandet är än i dag lätt att avlösa i Lübecks silhuett, med dess överflöd av kyrkor med höga spiror, som dominerar hansestadens skyline.
 4. Intill kanalen i Rosenlundsområdet sträcker sig spirorna mot himlen.
 5. Sedan dess tycks kärleken ha spirat, och nu för tiden bor makarna tillsammans i en exklusiv sjurumslägenhet på Östermalm i Stockholm.
 6. New York–börserna klättrade till rekordnoteringar under måndagen sedan handelsoptimismen åter spirat och en rad företagsaffärer hjälpt till att lyfta börshumöret.
 7. Kärleken spirar mellan den icke–binära May (Arun Blair–Mangat) och Francois (Tim Mahendran) som får försvara rätten att älska den man vill.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stav en synonym till spira. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på spira

Bild till ordet spira

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet spira.

Bild med texten spira