Synonymer till spiral

Spiral kan bland annat beskrivas som ”fjädrande ståltråd som är vriden i ringar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av spiral samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till spiral

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till spiral.

Vad är motsatsen till spiral?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till spiral.

Vad betyder spiral?

 1. fjädrande ståltråd som är vriden i ringar
 2. ett preventivmedel som läggs in i livmodern
 3. (geometri) tvådimensionell kurva som kan tänkas uppkomma då en punkt rör sig kring ett origo samtidigt som avståndet till detta origo minskar eller ökar, t.ex. värdemängden till en funktion
 4. (geometri) tredimensionell kurva som kan tänkas uppkomma då ett snöre träs flera varv kring en cylinder, mer precist värdemängden till en funktion

Hur kan ordet spiral användas?

Det saknas exempel på hur spiral kan användas.

Hur används ordet spiral i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet spiral används i vanlig text.

 1. Att börja kompensera för sänkta reallöner kan även försätta industrin i en ond spiral, säger han.
 2. Under en digital pressträff inför säsongspremiären beskriver hon sin rollfigurs utveckling i ”Euphoria” som ”en nedåtgående spiral”.
 3. Om företagen bestämmer sig för att kompensera de ökade lönekostnaderna med högre priser riskerar spiralen bli än mer giftig.
 4. Som vd lyckades Julia Kalthoff vända den negativa spiralen och öka det anrika företagets försäljning.
 5. Hon sade även att hon vill skaffa barn med sin pojkvän, men att det inte går då hon har en spiral insatt – mot sin vilja.
 6. Så gick det till när ett litet gäng nära vänner vände sig mot varandra i en spiral av brutala skjutningar – och blev kärnan i en ungdomskult.
 7. – Många hamnar i en ond spiral och tvingas flytta igen ganska snart efteråt.
 8. Att livet är mer som en spiral, säger han.
 9. Men han är inte särskilt oroad över de farliga tendenserna som kan uppstå med allmänt fallande priser, deflation, och där konsumenterna slutar att handla och företag slutar att investera – en slags ond spiral som drar ekonomin nedåt ytterligare.
 10. – Jag tror att det värsta scenariot just nu är att vi misslyckas med den här omstarten och den koordinering som behövs för att få igång samhället – då riskerar vi hamna i en negativ spiral.
 11. – Att konkurrera om sociala och miljömässiga standarder leder bara till en nedåtgående spiral där löntagare, konsumenter och planeten förlorar, framhåller Michel Barnier.
 12. Det är så himla lätt att hamna i en negativ spiral i livet, och jag gillar att hitta de positiva sakerna.
 13. Och oro sätter igång snacket i diverse kuskrum, ett snack vi vet blir en ond spiral där folk som egentligen inte alls vet hur saker hänger ihop gör sig själva till företrädare för sanningen.
 14. Enligt rektorn Pernilla Ericols kan den negativa spiralen ha börjat med att skolan växte för fort, det blev för trångt och man fick en förändrad elevsammansättning, samtidigt som medieutbildningen – som skolan var känd för – flyttades därifrån.
 15. Enligt nyhetsbyrån började spiralen nedåt då SK Innovation 2018 vann en affär med Volkswagen om att leverera batterier till bolagets elbilar i USA.
 16. Och risken är att det blir en negativ spiral där även matvanorna blir sämre, menar Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet och forskare vid Karolinska institutet, KI.
 17. Snabbt hamnade han i en nedåtgående spiral.
 18. Det hela blir till en ond spiral.
 19. Den ökade otryggheten såg ut att kunna leda till en ond spiral med nedrustning av samhällsservice i ett utsatt område, vilket i sin tur skulle öka risken för ännu större utanförskap.
 20. Sex utan att vara sugen leder ofta in i en ond spiral med ännu mindre lust.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på spiral

Bild till ordet spiral

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet spiral.

Bild med texten spiral