spruta

Spruta är synonymt med satsa och ejakulera och kan bland annat beskrivas som ”ett redskap att spruta med”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av spruta och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till spruta

ejakulera, injektionsspruta, komma, satsa

Motsatsord till spruta

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till spruta.

Vad betyder spruta?

 1. ett redskap att spruta med
 2. far ut i strålar
 3. får en vätska att fara ut i strålar
 4. medicinskt redskap bestående av ett ihåligt rör (kanyl) och en vätskebehållare som används för att injicera läkemedel eller droger genom huden direkt in i blodomloppet
 5. apparat för uppsugande eller utsprutanade av vätska
 6. pressa en vätska ut genom en mynning
 7. (intransitivt, om en vätska) flöda ut genom en mynning
 8. (sexualitet) få utlösning

Böjningar av spruta

 1. spruta
 2. sprutade
 3. sprutades
 4. sprutan
 5. sprutans
 6. sprutar
 7. sprutas
 8. sprutat
 9. sprutats
 10. sprutor
 11. sprutorna
 12. sprutornas
 13. sprutors

Exempel på hur ordet spruta kan användas

 1. vattnet sprutade ur hålet i röret
 2. hon sprutade vatten på elden

Exempel på hur ordet spruta används i svenska tidningar

 1. – Jag sjönk ihop och fick befrielse, tårarna sprutade som lille skutt och jag blev fri, fri från mäns olika maktmissbruk över mig som en talangfull tjej.
 2. ”Mekanismen slår ned som en blixt, huvudet flyger av kroppen, blodet sprutar, mannen existerar inte längre”, förklarade han förloppet.
 3. – Kvinnorna får regelbundna sprutor som förhindrar dem från att få mens och sprutorna kunde även ha en steriliserande effekt, säger Sayragul Sauytbay som har flytt från ett av lägren och skrivit en bok om sina upplevelser.
 4. Men jag garvade samtidigt åt rubrikerna i tidningarna om hur farligt det var i Farsta, ryktena jag hörde om Farsta och Stockholm, att knarkarna rekryterade nya kompisar genom att sätta en spruta i rumpan på turistande landsortsbor när dom åkte tunnelbana.
 5. Tilde Möller har satt igång med torrpastatillverkningen och ur en mässingsvals sprutar först rigatoni och sedan campanelle.
 6. Nackdelen är att det inte räcker att lägga dna–vaccin i en spruta och injicera det.
 7. Dessutom brukar han spruta ut mjölksyrebakterier och kompostte, en gödning som innehåller mikroorganismer, för att optimera förhållandena.
 8. Sedan sprutas det in i kroppen, för att trigga immunförsvaret.
 9. – Här tar och får man betalt för varenda piller och spruta från hemregionen.
 10. De konventionella odlarna kan spruta gift så att ogräset dör.
 11. Men jag hade en förkylning och jag fick en spruta under tanden och sedan blev det bättre.
 12. Långt upp på höger arm har Thomas Stenström en tatuering som vid en snabb anblick liknar hammaren och skäran, men i själva verket föreställer en hammare och en spruta.
 13. Laget hade sprutat in 25 mål de senaste fyra matcherna, men fick en kalldusch mot Vita Hästen.
 14. Under två dagar har utegångsförbud gällt, statsapparaten har varit stängd och vårdpersonal har gått från hus till hus för att ge ovaccinerade sprutan.
 15. Vad är det som sprutar ur vapnen när det skjuts i filmen?.
 16. De tog sig upp på sitt hustak och bevittnade därifrån en konfrontation mellan polisen som sprutade tårgas och demonstranter med bensinbomber.
 17. Att stöta på använda sprutor i latrinhålen är vanligt, enligt latrintömmaren Olivier Batoro.
 18. Kvinnan orkade inte själv trycka ut den tröga massan i sprutan.
 19. Under 1920–talet sprutar han ur sig pamfletter och artiklar om judekonspirationen, och med åren blir han protokollens erkända uttolkare i Tyskland.
 20. Det visade sig att kvinnan var för svag för att själv injicera substansen och fick hjälp av sin man med att spruta in morfinlösningen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till spruta är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är satsa en synonym till spruta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.