ställning

Ställning är synonymt med ståndpunkt och synpunkt och kan bland annat beskrivas som ”sätt att stå eller sitta eller ligga”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ställning och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ställning

befattning, formation, konstruktion, läge, nationalitet, placering, pose, position, rang, rank, stativ, status, ställe, ståndpunkt, synpunkt, åsikt

Motsatsord till ställning

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ställning.

Vad betyder ställning?

 1. sätt att stå eller sitta eller ligga
 2. social position
 3. läge i en tävling
 4. konstruktion
 5. anordning som håller ett föremål stående
 6. position, läge, belägenhet, placering
 7. åsikt
 8. sätt på vilket man står; kroppsställning
 9. sätt på vilket något är ställt

Böjningar av ställning

 1. ställning
 2. ställningar
 3. ställningarna
 4. ställningarnas
 5. ställningars
 6. ställningen
 7. ställningens
 8. ställnings

Exempel på hur ordet ställning kan användas

 1. en obekväm ställning
 2. hon har en viktig ställning i företaget
 3. ställningen i matchen var 2–2

Exempel på hur ordet ställning används i svenska tidningar

 1. Då hamnar långivarna i en bättre ställning.
 2. – Vi måste få världen att förstå att det nu är hög tid att ta ställning för Hongkong, säger 23–årige Joshua Wong utanför en domstol, där han står åtalad för deltagande i 2019 års demokratiprotester.
 3. En ytterligare dimension till att hatet blossat upp mot just honom tror Jan Jönsson kan vara att han så tydligt tagit ställning mot främlingsfientlighet samt gjort klart att han aldrig någonsin tänker ingå i ett samarbete med Sverigedemokraterna.
 4. Kritiker anser att rättssäkerheten skulle urholkas och att domarnas ställning skulle komma att inskränkas av justitiedepartementet.
 5. – Det finns kringliggande boenden där vi löpande tar ställning till om man vill bo kvar över natten eller inte, säger Heidi Berger.
 6. – Det är något vi kommer att ta ställning till sedan, när vi tagit del av remissynpunkterna.
 7. Storbritanniens dåvarande premiärminister Jeremy Hunt erkände i fjol Guaidó som interimspresident, men rätten har att ta ställning till om den politiska markeringen medför att Madurokontrollerade myndigheter underkänns.
 8. För det första blir Telia av med en källa till huvudvärk, för det andra fullbordas renodlingen och för det tredje stärker teleoperatören sin finansiella ställning och bättrar på utdelningsmöjligheterna.
 9. ”Efter att ha läst TV4 kommentar angående Alexander bards ord, blir jag ännu mer upprörd! Detta är ett fegt svar av TV4, som arbetsgivare har ni ett ansvar! Jag kräver att TV4 tar ställning och agerar, skrev Quaison på Instagram.
 10. Beatrice Rämsell svarar att hon ännu inte tagit ställning till om en sådan anmälan ska göras.
 11. – För att patienten ska vara skyddad är det viktigt att vården eller vårdgivaren har information om vilket skydd som munskyddet ger, för att sedan ta ställning till vem som ska använda munskyddet, när och var det ska användas.
 12. Parlamentet ska ta ställning till regeringens begäran om att förlänga nödläget på måndag.
 13. Vad gäller likvärdig skola skulle således utredarna ”ta ställning till” om urvalskriterierna behöver ändras för att uppnå målet.
 14. När vi får en förfrågan tar vi ställning till den och lämnar ett besked därefter.
 15. "Om vi ser studier som pekar på att munskydd här är det som gör skillnad tar vi självklart ställning till det", säger Folkhälsomyndigheten.
 16. Samtidigt byggs ställningen till det tält som ska sitta över bron fram till någon gång i sommar.
 17. Vidtar ni några åtgärder finansiellt, med personal eller strategi för nya avtal på längre sikt?– Vi går in i den här situationen med en stark finansiell ställning och god likviditet.
 18. Beslutet är dock inte slutgiltigt, utan gäller bara medan domstolen tar slutlig ställning till ett mål som drivs av miljöorganisationen Grüne Liga Brandenburg (Brandenburgs gröna liga).
 19. Vi fick bygga som en ställning i ugnen, en speciell bakplåt som är superstor.
 20. – Kanske att det skulle gå längre tid mellan ansökan till att man faktiskt godkände det från bankerna så att man kan se om det kommit in ytterligare låneansökningar och då ta ställning till det på ett annat vis, säger Kjell Jannesson, kammaråklagare.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ställning är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ståndpunkt en synonym till ställning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.