stävja

Synonymer till stävja

avstyra, begränsa, blockera, dämpa, förhindra, hejda, hindra, hämma, inskränka, limit, mota, motverka, reducera, tygla, vingklippa

Motsatsord till stävja

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stävja.

Vad betyder stävja?

 1. sätter en gräns för, hindrar
 2. motarbeta något som anses vara misshagligt, särskilt om något som befinner sig på ett tidigt stadium; hindra, hejda, stoppa
 3. hålla tillbaka, undertrycka

Exempel på hur stävja kan användas

 1. vandalismen i centrum måste stävjas

Exempel på hur stävja används i svenska tidningar

 1. Under en pressträff på torsdagen lade Eva Nordmark fram regeringens plan för att stävja krisen inom Arbetsförmedlingen.
 2. Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade, i samband med ett besök på Nationellt Forensiskt Center, ett nytt uppdrag för sex myndigheter i syfte att stävja den senaste vågen av sprängningar.
 3. – Jag var på en konferens med både Säpo och en minister, där de talade om att öka övervakningen i till exempel Malmö för att stävja kriminalitet.
 4. Därför är det förstås med stor välmening som Kristdemokraterna lägger fram sina förslag för att stävja ensamheten – som att bostadsbyggande och stadsplanering ska främja social gemenskap.
 5. Apple tar detta steg samtidigt som allt fler rökare insjuknar i evali, den luftvägssjukdom som direkt kopplas till vejpning, och myndigheter kämpar med att stävja dess utbredning.
 6. Nyligen har Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sagt till Svenska Dagbladet att dagens narkotikapolitik inte fungerar och att vi måste avkriminalisera narkotikabruk för att stävja gängkriminaliteten.
 7. Pablo Casado, PP–ledaren, anklagar Pedro Sánchez för att inte bry sig om den spanska nationen och Vox menar att det som sker i Katalonien är en pågående statskupp – som därmed bör stävjas med polis och militär.
 8. Motivet sägs vara att först och främst stävja den accelererande gängkriminaliteten, men vad har skärpta straff för påverkan på brottsligheten?.
 9. Det är ett allvarligt problem och handlar om brott som ska stävjas precis som i varje annan brottsfråga, men som i dag varken utreds eller beivras väl nog.
 10. Ett av de viktigaste skälen för legaliseringen har varit att stävja den illegala handeln.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av stävja

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tygla en synonym till stävja. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.