stävja

Stävja är synonymt med tygla och blockera och kan bland annat beskrivas som ”sätter en gräns för, hindrar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stävja och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till stävja

avstyra, begränsa, blockera, dämpa, förhindra, hejda, hindra, hämma, inskränka, limit, mota, motverka, reducera, tygla, vingklippa

Motsatsord till stävja

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stävja.

Vad betyder stävja?

 1. sätter en gräns för, hindrar
 2. motarbeta något som anses vara misshagligt, särskilt om något som befinner sig på ett tidigt stadium; hindra, hejda, stoppa
 3. hålla tillbaka, undertrycka

Böjningar av stävja

 1. stävja
 2. stävjade
 3. stävjades
 4. stävjar
 5. stävjas
 6. stävjat
 7. stävjats

Exempel på hur ordet stävja kan användas

 1. vandalismen i centrum måste stävjas

Exempel på hur ordet stävja används i svenska tidningar

 1. Australien har varit ett av de länder som lyckats stävja smittan relativt väl med hårda nedstängningar och gränskontroller.
 2. Regeringen hävdar att uigurerna ägnar sig åt separatistiska våldsaktioner och att lägren är ett sätt att stävja terrorism.
 3. Städer som Washington och Los Angeles har dragit tillbaka sina nattliga utegångsförbud, som infördes för att stävja de tidigare bitvis våldsamma protesterna, och demonstranterna har under torsdagskvällen dröjt sig kvar ute på gatorna i fredliga protester.
 4. De senaste dagarna har Trump upprepade gånger krävt att landets städer och delstater ska sätta in tuffa polisåtgärder för att stävja oroligheterna och han har hotat med att kalla in militären.
 5. Italien var det första landet i Europa som införde strikta restriktioner och stängde ned landet för att stävja virusets framfart.
 6. Guoyi Hans förhoppning är att landets ledning ska satsa på reformer som stävjar nya kolsatsningar och snabbar på utvecklingen av förnybar energi, tillsammans med sociala satsningar och fokus på hållbar konsumtion.
 7. Det kan krävas att över 60 procent av ett lands befolkning deltar i den här typen av kontaktspårning för att den ska kunna nå ut till så många som behövs för att stävja smittspridning.
 8. I Moskva ledde åtgärder för att stävja corona till folksamlingar och trängsel.
 9. Åtgärderna syftar till att stävja smittspridningen av coronaviruset och minska risken att fängelser blir smitthärdar.
 10. Landet är svårt drabbat av islamistiskt motiverat våld, som fredsbevarande FN–styrkor försöker stävja, liksom andra slags kriminella grupperingar.
 11. Enligt Marshall har teamet som arbetar med artisten tidigare försökt att rapportera och stävja läckorna av artistens musik, men senare har man förstått att det är lönlöst, alltför tidsödande – och även potentiellt kontraproduktivt.
 12. Att stoppa kompetensutvisningarna är oerhört viktigt, likaså att stävja det missbruk och utnyttjande av systemet som kan uppstå i dag.
 13. Både banker och polisen skulle kunna göra mer för att stävja utvecklingen, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.
 14. För att stävja detta föreslår jag även utökad kameraövervakning av kollektivkörfält där fordon som framförs i dessa fält bötfälls med ett högt och avskräckande belopp.
 15. Ett intensivt arbete pågår för att stävja våldsbrottsligheten och flera beslag och gripanden har gjorts.
 16. Publiken i ABB arena fick se hur hemmalaget stävjade serieledarens offensiv och till slut kunde vinna på övertid.
 17. Lagförslaget har lett till stora protester i nordöstra Indien och hundratals soldater har skickats dit för att stävja oroligheterna.
 18. Under en pressträff på torsdagen lade Eva Nordmark fram regeringens plan för att stävja krisen inom Arbetsförmedlingen.
 19. Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade, i samband med ett besök på Nationellt Forensiskt Center, ett nytt uppdrag för sex myndigheter i syfte att stävja den senaste vågen av sprängningar.
 20. – Jag var på en konferens med både Säpo och en minister, där de talade om att öka övervakningen i till exempel Malmö för att stävja kriminalitet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till stävja är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tygla en synonym till stävja. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.