Synonymer till stävja

Vi känner till 15 synonymer till stävja. Ordet stävja är en synonym till tygla och blockera och kan bland annat beskrivas som ”sätter en gräns för, hindrar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stävja samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till stävja

 1. avstyra
 2. begränsa
 3. blockera
 4. dämpa
 5. förhindra
 6. hejda
 7. hindra
 8. hämma
 9. inskränka
 10. limit
 11. mota
 12. motverka
 13. reducera
 14. tygla
 15. vingklippa

Vilka ord betyder nästan samma sak som stävja?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till stävja. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. avvärja
 2. spärra

Vad är motsatsen till stävja?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stävja.

Vad betyder stävja?

 1. sätter en gräns för, hindrar
 2. motarbeta något som anses vara misshagligt, särskilt om något som befinner sig på ett tidigt stadium; hindra, hejda, stoppa
 3. hålla tillbaka, undertrycka

Hur böjs stävja?

 1. stävja
 2. stävjade
 3. stävjades
 4. stävjar
 5. stävjas
 6. stävjat
 7. stävjats

Hur kan ordet stävja användas?

Följande exempelmeningar visar hur stävja kan användas.

 1. vandalismen i centrum måste stävjas

Hur används ordet stävja i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet stävja används i vanlig text.

 1. Förslag har nyligen åter­igen lagts fram om att sätta in militären i socioekonomiskt utsatta områden för att stävja bilbränder eller social oro.
 2. Under de senaste åren har man lyckats stävja flera utbrott av den fruktade ebolan.
 3. Så vi har fokuserat på att leverera till kunder som har jobbat för att stävja pandemin.
 4. En och annan försöker stävja språket och debattnivån men flertalet anser sig kunna skriva just den här typen av tillmälen.
 5. Kvinnor ville hellre stävja machokulturer och minska klyftorna i samhället.
 6. Med rekordmånga smittade i Polen väljer regeringen att skärpa sina åtgärder för att stävja virusets spridning.
 7. Australien har varit ett av de länder som lyckats stävja smittan relativt väl med hårda nedstängningar och gränskontroller.
 8. Regeringen hävdar att uigurerna ägnar sig åt separatistiska våldsaktioner och att lägren är ett sätt att stävja terrorism.
 9. Städer som Washington och Los Angeles har dragit tillbaka sina nattliga utegångsförbud, som infördes för att stävja de tidigare bitvis våldsamma protesterna, och demonstranterna har under torsdagskvällen dröjt sig kvar ute på gatorna i fredliga protester.
 10. De senaste dagarna har Trump upprepade gånger krävt att landets städer och delstater ska sätta in tuffa polisåtgärder för att stävja oroligheterna och han har hotat med att kalla in militären.
 11. Italien var det första landet i Europa som införde strikta restriktioner och stängde ned landet för att stävja virusets framfart.
 12. Guoyi Hans förhoppning är att landets ledning ska satsa på reformer som stävjar nya kolsatsningar och snabbar på utvecklingen av förnybar energi, tillsammans med sociala satsningar och fokus på hållbar konsumtion.
 13. Det kan krävas att över 60 procent av ett lands befolkning deltar i den här typen av kontaktspårning för att den ska kunna nå ut till så många som behövs för att stävja smittspridning.
 14. I Moskva ledde åtgärder för att stävja corona till folksamlingar och trängsel.
 15. Åtgärderna syftar till att stävja smittspridningen av coronaviruset och minska risken att fängelser blir smitthärdar.
 16. Landet är svårt drabbat av islamistiskt motiverat våld, som fredsbevarande FN–styrkor försöker stävja, liksom andra slags kriminella grupperingar.
 17. Enligt Marshall har teamet som arbetar med artisten tidigare försökt att rapportera och stävja läckorna av artistens musik, men senare har man förstått att det är lönlöst, alltför tidsödande – och även potentiellt kontraproduktivt.
 18. Att stoppa kompetensutvisningarna är oerhört viktigt, likaså att stävja det missbruk och utnyttjande av systemet som kan uppstå i dag.
 19. Både banker och polisen skulle kunna göra mer för att stävja utvecklingen, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.
 20. För att stävja detta föreslår jag även utökad kameraövervakning av kollektivkörfält där fordon som framförs i dessa fält bötfälls med ett högt och avskräckande belopp.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tygla en synonym till stävja. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på stävja