Synonymer till stan

Se även stad

Vi känner till 2 synonymer till stan. Ordet stan är en synonym till city och stad.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stan samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till stan

 1. city
 2. stad

Vad är motsatsen till stan?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stan.

Vad betyder stan?

Det saknas betydelser. Föreslå nya betydelser av stan.

Hur böjs stan?

 1. stan

Hur kan ordet stan användas?

Det saknas exempel på hur stan kan användas.

Hur används ordet stan i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet stan används i vanlig text.

 1. Kom till stan och bli ett as – det går fort! Det är både lätt och roligt! Köp en bostadsrätt och hyr en elsparkscykel och laga aldrig, aldrig mera mat själv!.
 2. Jag hade nästan glömt den där struliga, snåriga tiden när Sara krokade arm med Sara och sträckte på ryggen inför fotografernas blixtrar på regntunga torg i Gamla stan.
 3. Vi tycker att det gör stan tryggare och i läget vi är i nu avlastar de polisen.
 4. – Om vintrarna kör jag bokashikompost hemma i lägenheten i stan, på landet har jag en trädgårdskompost och en hushållskompost.
 5. Pappa och alla de andra lyfte artigt på hatten vid hälsning på stan.
 6. Men får jag önska skulle jag önska att orten flyttade in till stan, att gränserna skulle suddas ut, fattigdomen bekämpas och att de rika får dela med sig av sina skatter så att mer folk kan få bättre liv.
 7. Och i den här digitala utvecklingen kan man bo på landsbygden och fortsätta på sitt jobb i stan.
 8. Nu började en tid som papperslös med en ständig oro att bli tagen och kontrollerad av polis på bussen, på stan, på skolan.
 9. – Så uppfattar hon att en sån kultur finns är det bra att det kommer fram, då ligger det något i det och då måste stan ta det på allvar.
 10. Stadens upphandling av lånecyklar har vunnit laga kraft och till våren dyker de första eldrivna tvåhjulingarna upp på stan.
 11. Köpenhamns styre fick nog och rensade stan på elsparkcyklar.
 12. – Då krävs det att samhället står upp mot till exempel sexuella trakasserier på stan, de som tafsar, och alla som gör det otryggt för kvinnor och transpersoner samt en stadsmiljö som är gemensam och som vi tar ansvar för.
 13. I dag ligger den butiken som finns mitt i stan, så där täcker vi en ganska stor del.
 14. Men den nya skattereduktionen för grön teknik, på stan kallat "solrot", är en viktig komponent.
 15. – Jag och mina kollegor kunde se flera olyckor i stan och framförallt på helgen är risken större att man får allvarligare skador om man använder dem i berusat tillstånd.
 16. Kommunstyrelsens vice ordförande Nicklas ”Niffe” Olsson fick mest personröster – 299! – av alla politiker i hela stan, trots att han började med politik precis innan valet 2018.
 17. Dagens ETC har knackat på hos några av de som lämnat stan för ett liv med 1800–talsstandard.
 18. Evert Taubes skylt sitter i Gamla stan, nära KG Bejemarks staty.
 19. En polis som sköt en hemlös man i Gamla stan i Stockholm med två skott åtalas för tjänstefel, men får behålla jobbet även om han fälls.
 20. Nu slöt jag mig till henne igen och på helgerna var vi ute på stan tillsammans, drack oss stupfulla i Mejlgadekvarteret och rökte viggade cigaretter tills vi blev småsjuka av det.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är city en synonym till stan. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.