Synonymer till standardisera

Vi känner till 2 synonymer till standardisera. Ordet standardisera är en synonym till normalisera och normera och kan bland annat beskrivas som ”fastställer normen för”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av standardisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till standardisera

 1. normalisera
 2. normera

Vad är motsatsen till standardisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till standardisera.

Vad betyder standardisera?

 1. fastställer normen för
 2. göra till standard

Hur böjs standardisera?

 1. standardisera
 2. standardiserad
 3. standardiserade
 4. standardiserades
 5. standardiserar
 6. standardiseras
 7. standardiserat
 8. standardiserats

Hur kan ordet standardisera användas?

Följande exempelmeningar visar hur standardisera kan användas.

 1. det svenska skriftspråket började standardiseras på 1700-talet

Hur används ordet standardisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet standardisera används i vanlig text.

 1. – Det handlar till exempel om granskning av vårdgarantin, kömiljarden och de standardiserade vårdförloppen inom cancer, säger Heléne Berg till tidningen.
 2. – Genom att kräva standardiserade utbyten så kan processerna fungera mer effektivt och det här är en chans att driva på den effektiviseringen, säger han.
 3. Det finns flera sätt att normalisera och standardisera data för maskininlärning, däribland min–max–normalisering, medelvärdesnormalisering, standardisering och skalning till enhetslängd.
 4. Webbsidorna använder sig av populära affärsfraser, nyckelord och pdf–dokument för standardiserade formulär och mallar för att lura in användare från sökmotorer.
 5. Men, hävdar han,  elvägar är en outvecklad teknik som måste standardiseras minst på Europanivå.
 6. Effekten av att standardisera är att nya innovatörer och entreprenörer får tillgång till vilka säkerhetskrav som gäller, säger Louise Klintner.
 7. Deacam standardiserade nu hela sitt styrskåp med hjälp av Siemens.
 8. Hur blev det då såhär? Johan Alfonsson vänder blicken bakåt till en tid då ekonomin bars av industriproduktion som massproducerade standardiserade varor.
 9. Arbetet för att standardisera de tekniska specifikationerna för sjätte generationens nätverk förväntas börja 2023, varpå utvecklingen väntas leda hela vägen till kommersialisering under 2027.
 10. Katter går ju undan och väljer en egen plats för att föda, men kvinnor föder i en standardiserad sjukhusmiljö, säger Marie Berg.
 11. ”Jag tror att vi gradvis kommer att se mer standardiserad information kring klimatrisker.
 12. ”Den nuvarande vägen mot standardiserad punkt–till–punkt–kryptering, utan någon möjlighet till laglig tillgång till data] tillåter inte skydd av världens barn från sexuell exploatering.
 13. R2M ska även bistå med arkitekt– och expertkompetens till Skatteverkets utvecklingsprojekt, med målet att säkra en modern och standardiserad plattform.
 14. Det standardiserade skriftspråket har sina givna regler.
 15. Det gör att metoderna för att gradvis vänja allergiska barn kan standardiseras.
 16. Ytterligare ett mål är att nå ett storkundsavtal och tio standardiserade kundavtal.
 17. Vi har gått över gränsen för de standardiserade vårdflödena på flera områden nu.
 18. Samtidigt säger socialminister Annika Strandhäll till TT att regeringen under mandatperioden har infört det som benämns 31 standardiserade vårdförlopp inom cancervården.
 19. Här bedrivs ringmärkning standardiserat sedan 1972 och de första ringmärkningsinsatserna genomfördes redan i slutet av 1930–talet.
 20. Det är svårt att göra standardiserade körcykler, säger Anders Hallberg, projektledare på Naturvårdsverket.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är normalisera en synonym till standardisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på standardisera