Synonymer till stanna

Vi känner till 2 synonymer till stanna. Ordet stanna är en synonym till stoppa och hejda och kan bland annat beskrivas som ”slutar att förflytta sig; blir orörlig”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Stanna är motsatsen till starta.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stanna samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till stanna

 1. hejda
 2. stoppa

Vad är motsatsen till stanna?

 1. starta

Vad betyder stanna?

 1. slutar att förflytta sig; blir orörlig
 2. bromsar, hejdar
 3. blir kvar
 4. avsluta en rörelse; erhålla hastigheten 0 relativt något referenssystem
 5. få att stanna
 6. inte lämna en plats; bli kvar

Hur böjs stanna?

 1. stanna
 2. stannad
 3. stannade
 4. stannades
 5. stannar
 6. stannas
 7. stannat
 8. stannats

Hur kan ordet stanna användas?

Följande exempelmeningar visar hur stanna kan användas.

 1. tåget stannar i Hallsberg
 2. klockan har stannat
 3. hon försökte stanna bussen genom att vinka
 4. hon var förkyld och stannade hemma från jobbet

Hur används ordet stanna i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet stanna används i vanlig text.

 1. Redan före tävlingen stod det klart att Trafikverket vill öka tågkapaciteten genom att förlänga dagens perronger norrut så att två tåg i rad kan stanna samtidigt vid varje perrongsida jämfört med bara ett tåg idag.
 2. Tiktoks algoritm ska kunna förutspå vad du kommer att titta på, och ju bättre den är på det – desto längre stannar du kvar i appen.
 3. Ett sådant exempel skulle kunna vara om en ledare eller aktiv tvingas stanna kvar i Kina efter spelen, till exempel i isolering efter ett positivt test.
 4. Straffet stannar vid villkorlig dom, bland annat för att han efteråt förlorade sitt jobb och fick byta till ett arbete med mindre ansvar och lägre lön.
 5. Google har emellertid för avsikt att stanna i Storbritannien, något som styrks av att sökjätten nu har köpt fastigheten i London där man har sitt brittiska huvudkontor.
 6. Sandra Näslund tog sin sjätte seger för säsongen när skicrossvärldscupen stannade till i kanadensiska Nakiska.
 7. – Man kan titta på symptom i stället, att de med symptom får stanna hemma, eller att man kortar karantänsregler från en vecka till exempel till fyra–fem dagar som man har i vissa länder.
 8. I de mycket omfattande förhören hävdar IS–kvinnan bland annat att hennes son NN – som inte är det barn som åtalet gäller – blev familjens överhuvud när hans pappa dog och att det var han som fick familjen att stanna kvar i kriget.
 9. Det är många som är sjuka eller måste stanna hemma med sjuka barn.
 10. Min fru skrek rakt ut och jag stannade när den slog i marken för det blåste spillror på bilen, säger han.
 11. Han föreslår att asylsökande ska bo på särskilda kommunala flyktinganläggningar fram till dess att de fått veta om de får stanna i Sverige eller inte.
 12. Spåddes en lysande framtid när han vann två VM–guld för juniorer 2014 och 2015 men sen stannade det liksom av.
 13. Anna Ekström lyfte också frågan om risken för att studenter missar salstentor, för att de stannar hemma vid symtom.
 14. – Vi har haft världens mest liberala arbetskraftinvandring och det leder till att många kommer hit och utnyttjas under slavliknande förhållanden och en del stannar också efter tiden, säger Anders Ygeman.
 15. Det är en inbyggd automatisk åtgärd med väldigt hög känslighet stannar reaktorn vid signal om avvikelse, säger Collin.
 16. När asylsökande med avslag stannar kvar i Sverige illegalt, är följden ett skuggsamhälle som göder såväl social misär som brottslighet.
 17. Chefsepidemiologen uppmanar befolkningen att hålla avstånd, ha god handhygien, stanna hemma från arbetet om man har symptom och ta en tredje vaccindos.
 18. – Jag tror att de har kommit för att stanna, och därför är det också viktigt att förebygga de allvarligaste skadorna, som är huvudskador.
 19. Går Haaland nu? Eller stannar han till sommaren.
 20. Personer med en kroppstemperatur över 37,5 grader ska stanna hemma.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stoppa en synonym till stanna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är starta motsatsen till stanna.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?