Synonymer till statsråd

Statsråd kan bland annat beskrivas som ”medlem av regeringen som även är chef för ett departement, minister”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av statsråd samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till statsråd

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till statsråd.

Vad är motsatsen till statsråd?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till statsråd.

Vad betyder statsråd?

 1. medlem av regeringen som även är chef för ett departement, minister
 2. ledamot av Sveriges regering som motsvara minister i andra länder.
 3. ett lands regering; före 1975 i Sverige för regering eller regeringssammanträde

Hur kan ordet statsråd användas?

Det saknas exempel på hur statsråd kan användas.

Hur används ordet statsråd i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet statsråd används i vanlig text.

 1. Det statsråden säger överensstämmer inte med vad dokumentationen visar och de har också dolt dokumentation för Coronakommissionen.
 2. – Vill de ställa frågor och förstå mer om bakgrunden och hur man ska tolka material, så finns det möjlighet att ställa frågor till mig, andra statsråd och statssekreterare, vilket man också har gjort, säger hon.
 3. Fram till 2006 var Fidel Castro (1926–2016) ordförande i statsrådet, men lämnade då av hälsoskäl över makten till sin yngre bror Raúl Castro (född 1931).
 4. – Jag har sökt statsministern och ansvarigt statsråd men de har inte velat prata med mig, säger V–ledaren Nooshi Dadgostar.
 5. Kan regeringen eller statsråden hållas straff– eller skadeståndsrättsligt ansvariga? Det är naturligtvis fullständigt osannolikt att statsråden skulle ha ett straffrättsligt ansvar för det som kommissionen tagit upp.
 6. När kung Harald lades in höll kronprins Haakon i statsrådet, vilket är när Norges regering sammanträder och ett möte som kungen normalt leder.
 7. Det är huvudsakligen gåvor från statsråd, statssekreterare, riksdagsledamöter och EU–parlamentariker – en slags frivillig partiskatt.
 8. Mycket har förändrats sedan hon blev statsråd.
 9. … månader, så lång karenstid har numera statsråd och statssekreterare innan de kan ta ett nytt jobb utanför den statliga sektorn.
 10. Alla statsråd har ju varit medvetna om att regeringen Löfven inte skulle ha existerat, om inte Centern och Liberalerna hade släppt fram den och lämnat det borgerliga Alliansprojektet.
 11. Akademiska artiklar om covid–19 ska förhandsgranskas av en arbetsgrupp under landets statsråd.
 12. Och detta är ju ytterst områden statsråden Damberg och Hallengren är ansvariga för.
 13. De nuvarande svenska reglerna säger att Högsta domstolen ensam är behörig att ta upp mål om ansvar på grund av brott som har begåtts av bland annat statsråd och justitieråd.
 14. Hennes regering är den första med statsråd från FRP.
 15. Det finns många exempel på där företrädare har dels en formell roll, till exempel statsråd, och när man uttalar sig i egenskap av partiledning.
 16. Rysslandskännare som TT har talat med spekulerar i att han stuvar om maktförhållandena för att antingen kunna bli premiärminister på nytt eller ta större plats i statsrådet eller säkerhetsrådet, två mäktiga organ som bistår presidentämbetet.
 17. För det tredje, som medborgare och skattebetalare har jag, trots att det kan verka förmätet, ett egenintresse i vad statsråden gör på jobbet.
 18. Tidigare statsråd (M) och riksdagsledamot.
 19. Det sker genom en så kallad ”Skriftlig fråga till statsråd”.
 20. Det ger inte Vänsterpartiet något annat alternativ än att fullfölja att lämna in en misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på statsråd

Ord som slutar på statsråd

Hur mycket tjänar en statsråd?

På HurMycketTjanar.se kan du se hur mycket man tjänar som statsråd. Du hittar all tänkbar lönestatistik som medellön, lönespridning beroende på region, sektor och kön, löenutveckling med mera.

Bild till ordet statsråd

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet statsråd.

Bild med texten statsråd