Synonymer till stifta

Vi känner till 6 synonymer till stifta. Ordet stifta är en synonym till bilda och etablera och kan bland annat beskrivas som ”grundar, inrättar; inleder”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stifta samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till stifta

 1. alstra
 2. bilda
 3. etablera
 4. fastslå
 5. forma
 6. skapa

Vilka ord betyder nästan samma sak som stifta?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till stifta. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. dana

Vad är motsatsen till stifta?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stifta.

Vad betyder stifta?

 1. grundar, inrättar; inleder
 2. hopfästa med stift
 3. formellt inrätta, skapa, grunda; fastställa

Hur böjs stifta?

 1. stifta
 2. stiftad
 3. stiftade
 4. stiftades
 5. stiftar
 6. stiftas
 7. stiftat
 8. stiftats

Hur kan ordet stifta användas?

Följande exempelmeningar visar hur stifta kan användas.

 1. riksdagen stiftar lagar
 2. Du måste stifta bekantskap med min flickvän!

Hur används ordet stifta i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet stifta används i vanlig text.

 1. Den spanska benådningslagen, som stiftades 1870, ger regeringen allt inflytande över processen.
 2. Om det skotska parlamentet då på egen hand väljer att stifta en lag som ger grönt ljus för en folkomröstning, väntar en bitter strid i brittiska domstolar.
 3. Granskaningen är en av de absolut mest uppmärksammade under 2020 – och har fått riksdagen att stifta nya lagar för att ge barn bättre skydd.
 4. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.
 5. Makten att stifta lagar nya lagar i USA ligger hos kongressen, som består av senaten och representanthuset.
 6. HD kan bland annat underkänna lagar som stiftas av kongressen.
 7. Vid månadsskiftet juni–juli trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.
 8. Sanktionerna är de första som införs med stöd av en brittisk lag som stiftades under 2018.
 9. Lagen som delstaten Louisiana stiftat krävde att läkare som genomför aborter får ett särskilt tillstånd från ett sjukhus, som inte får ligga längre bort än fem kilometer från abortkliniken.
 10. ”Som medborgare och kvinnor i ett land där barn plågas av pedofiler, även sådana med prästkappa, kräver vi att denna lag kastas i papperskorgen, och att det i stället stiftas en lag som skyddar underåriga”.
 11. Den tecknade julfilmen, skapad av den spanske animatören Sergio Pablos, handlar om en brevbärare som stiftar bekantskap med en stor och skäggig leksakstillverkare.
 12. Kanske är det nu dags för även svenska läsare att stifta ordentlig bekantskap med detta minimalistiska men intensiva författarskap.
 13. Paradoxalt nog är dock landets lagstiftande församling, riksdagen, inte van vid eller kanske inriktad för att på riksdagsledamöters förslag stifta lag, i meningen hjälpa ledamöterna att lagtekniskt korrekt utforma lagförslag.
 14. En ny rapport framtagen av Reportrar utan gränsers tyska sektion har granskat hur den ryska censuren på internet har utvecklats de senaste åtta åren, med de lagar som stiftats för att övervaka internetanvändare och stoppa visst innehåll på internet.
 15. Man kan inte läsa många terminer litteraturvetenskap eller sociologi utan att stifta bekantskap med marxistiska tänkare som Georg Lukács och Theodore W.
 16. Studiens huvudförfattare Julia R Steinberg säger att självmordsbenägenhet och abort felaktigt har kopplats samman när abortlagar stiftats i olika länder, bland annat i USA.
 17. Den amerikanska kongressen har upprepade gånger vägrat att stifta lagar som skulle tillåta stater att utkräva skatt på utomstatliga återförsäljares försäljning.
 18. Sverige är ett sekulärt land där lagar stiftas av politiska församlingar utsedda i fria val.
 19. – Att stifta lagen i takt med att tekniken utvecklas är ett rimligt tillvägagångssätt, en från början lite öppnare implementering skulle dock kunnat medföra snabbare utveckling på lång sikt.
 20. Flera nya repressiva medielagar har på senare år stiftats i Ryssland.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bilda en synonym till stifta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på stifta

Ord som slutar på stifta