Synonymer till stilisera

Stilisera kan bland annat beskrivas som ”framställer på ett schematiskt sätt, förenklar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stilisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till stilisera

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till stilisera.

Vad är motsatsen till stilisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stilisera.

Vad betyder stilisera?

 1. framställer på ett schematiskt sätt, förenklar
 2. förenkla, schematisera; återge i stora drag

Hur böjs stilisera?

 1. stilisera
 2. stiliserade
 3. stiliserades
 4. stiliserar
 5. stiliseras
 6. stiliserat
 7. stiliserats

Hur kan ordet stilisera användas?

Följande exempelmeningar visar hur stilisera kan användas.

 1. en stiliserad bild av ett lejon

Hur används ordet stilisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet stilisera används i vanlig text.

 1. – Teckningarna är mer opersonliga, mer stiliserade.
 2. ”Evolutionen” från 1908 drivs framåt av polaritetsprincipen, och figurativa element som män och kvinnor, kors och hjärtan, snäckor och ormar förbyts successivt i allt mer stiliserade former och tecken.
 3. Med denna spelas en kort videosnutt in och sedan väljs stillbilder, gif–varianter, filmer och stiliserade foton ut automatiskt.
 4. För mig är även hennes nyandliga motiv mindre intressanta och en del naturmålningar är i min smak för stiliserade och bjärta i färg.
 5. De stiliserade figurerna, liksom hur Munch kunde måla om tavlor gång på gång blir ur denna synvinkel ett misslyckande.
 6. Film och typografi är återkommande inspiratörer i hans verk, som ibland innehåller enstaka ord och fraser, andra gånger Hollywood–motiv och stiliserade bensinmackar.
 7. Det vilar också i de oförargligt klara färgerna, de stiliserade figurerna omgivna av tjocka, svarta linjer, de insprängda textilierna och oskyldigt blommiga kaffekopparna.
 8. Ett lätt stiliserat, svartvitt foto förhöjer den vardagliga känslan tillsammans med några drömska sekvenser i slowmotion som jag först avfärdar som pretentiös independentsjuka.
 9. – Min mamma är psykolog och för länge sedan fick jag veta om ett experiment där man visat stiliserade objekt för nyfödda bebisar för att se vad dem uppmärksammar.
 10. Den homoerotiske finländske tecknaren, som själv inte såg sig som konstnär utan som pornografiker, är upphovsmannen till stiliserade och effektfulla framställningar av macho– och läderbögar.
 11. Det finns inget stiliserat eller ädelt i dem, lika lite som det finns i Tonya Harding och Nancy­ ­Kerrigan.
 12. Inte minst när äktenskapet börjar digna under det patriarkala klassamhällets och den allmänna existentiella vilsenhetens tyngd medan estetiken mest harvar på i sitt stiliserade nolläge.
 13. Greppet gör att jag inte bara accepterar, utan ramlar in i den estetik där regissören likt en petnoga fjärilssamlare konserverar och stiliserar en epoks känsla i sin tredimensionella låda.
 14. På den vackra stiliserade bilden är hon invirad i ett svartsilvrigt tyg och har skummande röd vätska sipprande ur munnen.
 15. Skolvärlden skildras stiliserat i vackra bilder, med lysande höstlöv och flickor i skoluniform framför en ståtlig, anrik byggnad.
 16. Det rör sig om stiliserade pekande händer, ett tecken för att markera riktning eller plats – i matbutikens fall mot huvudingången.
 17. Här ingår både en fotodokumentation från tiden och hennes kraftfulla, abstraherade kolteckningar, följt av de tidiga årens flödiga akvareller och oljor av stiliserade landskap.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på stilisera