stillasittande

Stillasittande kan bland annat beskrivas som ”det att inte få mycket motion, d.v.s. det att sitta och ligga mycket, men inte alls stå, gå, springa och röra på sig mycket”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stillasittande och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till stillasittande

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till stillasittande.

Motsatsord till stillasittande

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stillasittande.

Vad betyder stillasittande?

 1. det att inte få mycket motion, d.v.s. det att sitta och ligga mycket, men inte alls stå, gå, springa och röra på sig mycket
 2. det att vara stilla (sitta eller ligga), någon aktivitet som inte kräver nämnvärd aktivering av skelettmuskulaturen
 3. (om person) presensparticip av sitta stilla; som inte får mycket motion, d.v.s. som sitter och ligger mycket, men inte alls står, går, springer och rör på sig mycket
 4. (om verksamhet, livsstil, beteende etc.) presensparticip av sitta stilla; som inte ger upphov till mycket motion; som kännetecknas av stillasittande (1 eller 2)
 5. utan att protestera

Böjningar av stillasittande

 1. stillasittande
 2. stillasittandes
 3. stillasittandet
 4. stillasittandets

Exempel på hur ordet stillasittande kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet stillasittande används i svenska tidningar

 1. Hon påpekar samtidigt att hon inte trivs med ett stillasittande arbete, att hon är mycket intresserad av lantbruk och att föräldrarna varken har gård eller någon större förmögenhet.
 2. Vi har en allt mer stillasittande generation av barn, ett växande folkhälsoproblem.
 3. – Traditionellt sett är vår publik mer stillasittande och nykter.
 4. Trots problem med stress, övervikt, stillasittande och barnfetma har vi låtit skolgårdarna krympa.
 5. Att det finns ett samband mellan stillasittande och övervikt och fetma hos barn och ungdomar är det ingen tvekan om.
 6. Redan i dag vittnar sjukvården om att sjukvårdskostnader kopplade till stillasittande ökar successivt.
 7. Enligt en rapport från nordiska ministerrådet är svenska barn de mest stillasittande i Norden.
 8. Beräkningarna visar att genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med fysisk aktivitet av låg intensitet minskar risken att dö i hjärt–kärlsjukdom med 24 procent.
 9. Forskningen visade också att de storkonsumerande pojkarna i högre grad än andra hade problem med relationer, stillasittande och fetma.
 10. I den bad Gibala och hans kolleger stillasittande män och kvinnor att göra tre 20–sekunders intervaller på en motionscykel, där de trampade så hårt de kunde, med två minuters lugnt och långsamt trampande mellan varje intervall.
 11. Själv undvek jag häftiga rörelser eftersom allt stillasittande i läsfåtöljen har förvandlat mina benmuskler till margarin.
 12. Jag vet inte vad det beror på – kanske ett stillasittande leverne, att generationen har blivit bortklemad och aldrig fått tillräckligt tuggmotstånd, möjligtvis kemikalier i maten – men dagens moralpanik saknar den spänst jag minns från när jag var ung.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till stillasittande är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.