stillsam

Stillsam är synonymt med stilla och vilsam och kan bland annat beskrivas som ”stilla, fridsam, lugn (mest om person)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stillsam och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till stillsam

blidka, dämpad, fridfull, fridsam, hejda, lugn, lugna, lågmäld, rofylld, stilla, vilsam

Motsatsord till stillsam

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stillsam.

Vad betyder stillsam?

 1. stilla, fridsam, lugn (mest om person)
 2. som inte rörs
 3. benägen att vara stilla eller lugn
 4. till utseendet icke iögonfallande eller häftig

Böjningar av stillsam

 1. stillsam
 2. stillsamma
 3. stillsammare
 4. stillsammast
 5. stillsammaste
 6. stillsamme
 7. stillsamt

Exempel på hur ordet stillsam kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet stillsam används i svenska tidningar

 1. Men Håkan Nessers ”Den sorgsne busschauffören från Alster” är lysande i sitt stillsamma resonemang.
 2. Så det blir en sex timmars ganska stillsam resa.
 3. Dessutom har valupptakten varit stillsam sedan de flesta publika kampanjevenemang ställts in.
 4. Martin Hallberg, vakthavande befäl i Västra Götaland, beskriver en natt med många larm och ärenden, men inget större och förhållandevis stillsamt.
 5. – Det kan vara bra med tanke på att det varit torrt i skog och mark, även om det vore bättre med ett ihållande stillsamt regn.
 6. För den som vill ha något stillsammare verkar gåtfulla Call of the Sea vara ett intressant alternativ.
 7. Naturens skiftande färger, ljudet av fågelkvitter och skogens stillsamma atmosfär kan alltså göra underverk för dig som känner dit lite extra ängslig just nu.
 8. Mest påminner det om ”slow tv”, ett stillsamt ljudlagt bildflöde.
 9. – Den är bitvis oerhört stillsam, bitvis intensiv och extatisk, med musik som nästan snubblar över sig själv av entusiasm.
 10. På bara två år har Magnus Sveningsson byggt upp en hel skivkatalog kring sitt stillsamma bandprojekt Råå, men nya ”Ljungens lag” är det egentliga andra albumet.
 11. Grundhistorien är att den extremt stillsamme gentlemannen Phileas Fogg slår vad med sina kamrater på Reformklubben om att det ska gå att resa jorden runt på åttio dagar.
 12. Fråga inte, det är någon genmutation, men låt oss bara stillsamt notera att Margaret Thatcher tydligen ingick i Savimbis sovvägrargäng.
 13. Men om genombrottshitten var ett rakt grovarbete är det en mer stillsamt melodiös låtskrivare som har framträtt under senare år.
 14. Förstlingsverket med den stillsamt lekfulla titeln ”Samlade verk”, utspelar sig i konstvärlden och berör ämnen som livskriser, storstadsliv och relationen mellan liv och konst.
 15. Han var också en av de få personer vi mötte under både första och andra besöket, vilket säger något om hur stillsamt det är på den här platsen.
 16. Utöver allt annat som läsning kan vara – kunskapsinhämtning, förströelse, ett sätt att bekanta sig med främmande världar – är det också alltid ett stillsamt umgänge med ett annat jag.
 17. De flesta människors fördomar skulle nog placera de yrkeskategorierna i ett ganska stillsamt och fridfullt fack.
 18. Det är svårt att inte bli imponerad över deras rikedom och prestationer, men boken är samtidigt så pass allsidig att det inte finns ett enda liv jag blir sugen på att byta mot mitt eget betydligt stillsammare.
 19. Tillsammans med dansarna Louise Perming och Oskar Landström har Caprioli skapat ett lika stillsamt som suggestivt verk som under november kommer att framföras i flera olika versioner.
 20. Grannar i det vanligen stillsamma och välbärgade området har flera gånger tidigare klagat över stökiga fester i huset och polisen var redan på väg dit när larmet om skottlossning kom.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till stillsam är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stilla en synonym till stillsam. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.