Synonymer till stillsamt

Stillsamt kan beskrivas som ”avledning till adjektivet stillsam; på ett stillsamt sätt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stillsamt samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till stillsamt

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till stillsamt.

Vad är motsatsen till stillsamt?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stillsamt.

Vad betyder stillsamt?

 1. avledning till adjektivet stillsam; på ett stillsamt sätt

Hur kan ordet stillsamt användas?

Det saknas exempel på hur stillsamt kan användas.

Hur används ordet stillsamt i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet stillsamt används i vanlig text.

 1. ”Det här är ett bedövande vackert och stillsamt drama från 1920–talets irländska landsbygd, med ett inympat kärvt mys som bara går att hitta på den gaeliska sidan av filmgatan.
 2. Men inget är fullt så stillsamt som det berömda ”pitch drop experiment”, en livestream från ett experiment som startade 1927 och där det trögflytande materialet beck långsamt formar droppar.
 3. Martin Hallberg, vakthavande befäl i Västra Götaland, beskriver en natt med många larm och ärenden, men inget större och förhållandevis stillsamt.
 4. – Det kan vara bra med tanke på att det varit torrt i skog och mark, även om det vore bättre med ett ihållande stillsamt regn.
 5. Mest påminner det om ”slow tv”, ett stillsamt ljudlagt bildflöde.
 6. De flesta människors fördomar skulle nog placera de yrkeskategorierna i ett ganska stillsamt och fridfullt fack.
 7. Biologen och författaren Stefan Edman skrev en underbart klok artikel nyligen i Dagens Nyheter (27/2 2018) där han stillsamt påpekade att flyget trots allt inte står för mer än 4–5 procent av mänsklighetens samlade klimatpåverkan.
 8. Det är stillsamt inviterande och poetiskt.
 9. Blåsten kan tvinga fram förseningar, men enligt Internationella olympiska kommittén, IOK, är det inte aktuellt att flytta tävlingen till lördag, då vädret ser mer stillsamt ut.
 10. Denna konsert inleds med två korta verk för violin och piano, ”Adagio” (1924) och ”Pastorale” (1942), bägge milt impressionistiska och stillsamt vackra, man vill höra mycket mer.
 11. Ett stillsamt filosoferande medan vi väntar på att bli insläppta.
 12. Formen och pedagogiken gör att ”Fursten” periodvis känns lite väl förutsägbar, även om Sjövall låter en stillsamt absurdistisk underton genomsyra föreställningen.
 13. Frank Ocean sjunger fruktansvärt bra, och hans möte med James Blake och Bon Iver i den stillsamt episka ”White Ferrari” känns som en liten milstolpe i den manliga soulhistorien.
 14. De söker, utan att orda mycket om det, andra livsvägar och deserterar stillsamt från patriarkatet.
 15. – Det är så orättvist när så många jobbar för att göra Rosengård till lugnt och stillsamt område som man kan vara stolt över.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet stillsamt

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet stillsamt.

Bild med texten stillsamt