strå

Strå kan bland annat beskrivas som ”stjälk hos gräs och säd”. Ordet används i uttrycket ”drar det kortaste strået” som betyder ”förlorar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av strå och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till strå

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till strå.

Motsatsord till strå

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till strå.

Vad betyder strå?

 1. stjälk hos gräs och säd
 2. stjälk av gräs eller andra gräsartade växter, t.ex. grässtrå, halmstrå; (även om hår) hårstrå
 3. (bildligt, vid jämförelse; oftast i förbindelsen ett strå) lite, en smula, en aning

Hur används strå i uttryck?

 1. drar det kortaste strået = förlorar
 2. drar det längsta strået = vinner
 3. drar sitt strå till stacken = hjälper till med det man kan
 4. ett strå vassare = ännu lite bättre

Böjningar av strå

 1. strå
 2. strået
 3. strån
 4. stråna
 5. strånas
 6. stråns
 7. strås
 8. stråt
 9. stråts

Exempel på hur ordet strå kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet strå används i svenska tidningar

 1. De fyra gick parvis en match där Woods och Manning drog det längsta strået.
 2. – De kommer att lösa allt, lovar finansborgarrådet och berättar att hon har fått många bevis på att stockholmarna vill dra sitt strå till stacken.
 3. – Många har dragit sitt strå till stacken för att hålla ner kurvan, säger han.
 4. Drog man sitt strå till stacken och inte maskade så hade man nästan en plats garanterad och det skapade sammanhållning och solidaritet, man ställde upp för varandra.
 5. Han har själv dragit sitt strå till stacken genom att förvandla sitt gamla filmarkollektiv till Kourtrajmé, en gratis filmutbildning för unga från samma miljöer som han själv.
 6. Sedan gäller det att klippa några få strån i taget nära fårets skinn.
 7. Förutom att jobba med egen kompetensutveckling måste it–branschen själv dra sitt strå till stacken för att få fler intresserade.
 8. Efter söndagens recital i Stockholm kommer han att fortsätta sin stråt runt Europas städer under vinter och vår – städse med samma verk av Liszt och Schumann.
 9. Här drar tyska nazister sitt strå till stacken.
 10. Det skulle hjälpa Riksbanken som tvingas ta ett större ansvar för att stötta ekonomin när politikerna inte drar sitt strå till stacken.
 11. Andreas Johnsson drog sitt strå till stacken.
 12. Här finns även många insatser inom den kommunala regin som drar sitt strå till stacken.
 13. Bergheden håller med Allianskollegorna C och KD om vikten av att svenska konsumenter även drar sitt strå till stacken och köper svenskt kött för att stötta bönderna.
 14. Men för att målen ska nås måste både politiker och företag dra sitt strå till stacken, sa Isabella Lövin.
 15. Under den andra halvleken ökade de rödklädda tempot och även om tabelltrean från Östersund stod upp både länge och väl var göteborgarna ett strå vassare.
 16. President Emmanuel Macron lämnar den svångremspolitik som präglat försvaret på senare år, och som lett till kritik från USA om att Frankrike och andra Natoländer inte drar sitt strå till stacken utan åker snålskjuts på USA.
 17. – Showen var häftig förr, men nu är den ett strå vassare.
 18. – Öhhh…nja… Kanske har jag dragit mitt strå till stacken när jag undervisat på Teaterhögskolan och pratat om yrkesetik och lagspel, säger han och stryker handen över sin filmstjärnekantiga haka.
 19. Hon är från en förmögen och inflytelserik familj, hon skulle kunna leva ett bekvämt liv och inte lägga två strån i kors.
 20. Det kan sedan fortsätta växa så stråna blir längre och längre.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till strå är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.