stråke

Stråke kan bland annat beskrivas som ”ett redskap som förs mot strängarna på ett stråkinstrument (t.ex. fiol eller cello) för att alstra toner ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stråke och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till stråke

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till stråke.

Motsatsord till stråke

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stråke.

Vad betyder stråke?

 1. ett redskap som förs mot strängarna på ett stråkinstrument (t.ex. fiol eller cello) för att alstra toner 
 2. (musik) redskap av tagel som dras över strängarna i ett stråkinstrument för att skapa ljud.

Böjningar av stråke

 1. stråkar
 2. stråkarna
 3. stråkarnas
 4. stråkars
 5. stråke
 6. stråken
 7. stråkens
 8. stråkes

Exempel på hur ordet stråke kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet stråke används i svenska tidningar

 1. Några av de sista stråken av präriegräs vajar på reservatsmark.
 2. En dikt av Maria Küchen läses till det vaga ljudet av en stråke som Bye för nästan kärleksfullt mot en xylofon.
 3. En kapitelbok laddad med tunga saker som utanförskap, ångest och ensamhet, där stråken av saga och fantasi gör det smärtfyllda begripligt och möjligt att hantera.
 4. Säkert inspirerade av tonsättarens ojämförliga förmåga att skriva vackert för stråkstämmor (tänk bara på det sidenglänsande i ”Serenad för stråkar” och det magiska skimret i operan ”Rusalka”!).
 5. Om Bruce Springsteens senaste album lät som hemmainspelningar med adderade stråkar är allt integrerat på de nya livetagningarna.
 6. En cello ska alstra övertoner, skrap, smällar från stråke och kropp snarare än sedvanligt sjungande klang.
 7. Trafikverkets ”drömtrafikering” innebär också ett pendel–/regiontåg var åttonde minut från både Kungsbacka och Alingsås, vilket kräver utbyggnad till fyrspår i de stråken.
 8. Det är stor dramatik, stråkarna smeker sångerna och jag inser att detta verkligen speglar en sångare och låtskrivare som snart fyller 72 och inte för ett ögonblick försöker vara något annat.
 9. – Där har det också varit intensivt men där är det inte de allra kraftigaste stråken av snö, de har legat ned över södra Sverige.
 10. – Sen blir man ju jättetrött på de där gubbarna, då vill man jobba med tjejer som till exempel Maria Bonnevie och Ingela Olsson, då sätter man stråken mot fiolen och bara spelar!.
 11. I den diskreta matsalen på Söder, långt från de stora stråken, gifts smaker från Japan och Sverige samman i serveringar som är en fröjd också för ögat.
 12. En annan viktig aspekt är att gallerian ska smälta in i stadskärnan och Citycons förhoppning är att människor ska använda stråken som naturliga vägar till exempelvis Mölndals bro.
 13. Vi stod i en studio och jobbade med Sid Sharps och Frank Sinatras stråkar.
 14. Den mest udda låten i sammanhanget är "Cul–de–sac semantics", för den låter enbart som perfekt paus­musik för "Allvarligt talat" i P1 – med stråkar, piano, klarinett och trombon – och överraskar genom att inte vilja överraska.
 15. Jag använder också japansk shakuhachi–flöjt och arabiska stråkar.
 16. Ett album som slutar med uppmaningen ”Eva, jag vet inte vad jag försöker säga/ så lyssna bara på stråkarna” är per definition ett alldeles lysande album.
 17. Enligt klassisk arabisk sångkonst börjar Najwa Karam många sånger med melodiska, utdragna sångfraser, med svar från stråkar och oud, innan snirklande synthmelodier och det rytmiska tar över.
 18. Bara fyra stråkar – två violiner, en viola och en cello – i ett dialogiskt samspel.
 19. I fodralet låg också två stråkar.
 20. Den nordiska stämningen i denna musik från 1938 framkallas inte bara av det vemodigt längtansfulla uttrycket utan också av det indirekta, liksom filtrerade ljuset i stråkar och träblås.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till stråke är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.