Synonymer till straff

Vi känner till 5 synonymer till straff. Ordet straff är en synonym till bestraffning och påföljd och kan bland annat beskrivas som ”rätt att ostörd och från nära håll spela bollen mot motståndarlagets mål (i vissa lagspel)”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av straff samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till straff

 1. bestraffning
 2. påföljd
 3. sanktion
 4. straffslag
 5. straffspark

Vad är motsatsen till straff?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till straff.

Vad betyder straff?

 1. rätt att ostörd och från nära håll spela bollen mot motståndarlagets mål (i vissa lagspel)
 2. påföljd för den som bryter mot lagar eller regler
 3. (juridik) åtgärd som utföres med person som gjort något fel, ofta något som är negativt för personens (omedelbara) välmående; speciellt fängelse, böter, skyddstillsyn eller annat påföljd som utföres med en person som begått ett lagbrott
 4. (fotboll, bandy, handboll) det att ena laget får utse en spelare att försöka göra mål mot det andra lagets målvakt, genom att sparka, kasta eller slå bollen från en bestämd punkt rakt framför målet, medan övriga spelare inte tillåts ingripa, vanligen som en följd av att någon i det andra laget begått ett regelbrott i eget straff- eller målområde
 5. (innebandy, ishockey) det att ena laget får utse en spelare att försöka göra mål mot det andra lagets målvakt genom att från spelplanens mittpunkt ta bollen eller pucken och sedan simulera ett friläge där boll- eller puckhållaren ej får dra bollen eller pucken bakåt
 6. (basket) det att ena laget får kasta bollen i avsikt att träffa korgen från en fast punkt efter att motståndarna har begått en foul på defensiv planhalva

Hur böjs straff?

 1. straff
 2. straffar
 3. straffarna
 4. straffarnas
 5. straffars
 6. straffen
 7. straffens
 8. straffet
 9. straffets
 10. straffs

Hur kan ordet straff användas?

Följande exempelmeningar visar hur straff kan användas.

 1. Eva blev fälld och domaren dömde straff
 2. Anders sköt straffen i mål
 3. pedofilerna fick stränga straff
 4. straffet för den våldsamma tacklingen blev utvisning

Hur används ordet straff i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet straff används i vanlig text.

 1. Matchens enda mål kom från Sebastian Larsson som förvaltade en straff i den första halvleken.
 2. Mittfältaren orsakade straffen som ledde fram till det polska öppningsmålet.
 3. Jag har inte sett det, men det känns som en billig straff i en halvdum situation att åka på en straff, och sen så tappar vi på ett individuellt misstag till tvåan, säger han.
 4. Nyligen inbytte Grzegorz Krychowiak gick omkull i straffområdet efter en duell med Jesper Karlström och straff tilldömdes.
 5. När resultatet 1–0 (totalt 1–1) stod sig även genom förlängningen väntade straffar.
 6. Bisarra scener utspelade sig när Senegal vann på straffar mot Egypten under tisdagen.
 7. Eftersom Moderaterna, och även Sverigedemokraterna, har högt förtroende i frågor om brott och straff så borde dessa partier vinna väljare på att brottsligheten är så viktig just nu.
 8. Utöver förlusten mot Djurgården 2018 föll laget efter straffar mot Häcken 2016 och mot IFK Göteborg efter förlängning 2020.
 9. I förarbetena till lagen sades att man bör utgå från straffet för grundbrottet för att bedöma straffvärdet för barnfridsbrottet.
 10. För turisterna var svartväxlarna ett exotiskt inslag, men de riskerade hårda straff för ”spekulation”, precis som vem som helst som sysslade med privat affärsverksamhet.
 11. Att befolkningen tar skada av straffet mot regimens beteende.
 12. – Ja, det är en enorm reality show för omvärlden att se och frukta, samtidigt som han straffar ukrainarna för att de vill vara fria och självständiga.
 13. Hovrätten i Göteborg sänker straffet för en läkare som utfärdat falska coronaintyg.
 14. I ett yttrande pekar myndigheten också på att det saknas kunskapsstöd för att skärpta straff minskar återfallsrisken.
 15. Sverige vann Algarve Cup efter att ha vunnit finalen mot Italien med 2–1 efter straffar.
 16. Sverige vann Algarve Cup–finalen mot Italien med 2–1 efter straffar – och avgörande straffskytt (!) blev målvakten Hedvig Lindahl.
 17. Det är ett så kallat ”resandebrott” enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.
 18. När straffen blev och de gjorde mål, så tänkte jag ”det var inte såhär det skulle sluta”, säger Kulusevski.
 19. – Det är lätt, låg risk, enorma vinster och uppenbarligen inte tillräckligt avskräckande straff, säger Jonas Svanfeldt, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.
 20. – Sveriges statsminister duckar frågan, hävdade den kristdemokratiska partiledaren när hon vill ha svar på varför regeringen inte höjer straffen.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bestraffning en synonym till straff. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.