stratosfär

Stratosfär kan beskrivas som ”(meteorologi) det näst lägsta lagret i jordens atmosfär, i vilket ozonlagret återfinns”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av stratosfär och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till stratosfär

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till stratosfär.

Motsatsord till stratosfär

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till stratosfär.

Vad betyder stratosfär?

 1. (meteorologi) det näst lägsta lagret i jordens atmosfär, i vilket ozonlagret återfinns

Böjningar av stratosfär

 1. stratosfär
 2. stratosfären
 3. stratosfärens
 4. stratosfärer
 5. stratosfärerna
 6. stratosfärers
 7. stratosfärs

Exempel på hur ordet stratosfär kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet stratosfär används i svenska tidningar

 1. Nu uppmärksammas att en av ballongerna har slagit nytt rekord, detta genom att ha tillbringat 312 dagar i stratosfären.
 2. Det är ett lågtrycksområde som ligger i stratosfären – på 25–30 kilometers höjd – över både Syd– och Nordpolen.
 3. En avhandling publicerad i Environmental Research Letters utforskar möjligheterna för att bromsa jordens uppvärmning genom att spraya den lägre stratosfären med sulfat – det vill säga salter av svavelsyra.
 4. De våldsamma kronbränderna kan dessutom lyfta röken ända upp mot stratosfären vilket kan öka effekten på den globala uppvärmningen ytterligare, särskilt i Arktis.
 5. – Susan Solomon lyckades komma på den avgörande teorin som hade att göra med att det var så väldigt kallt att på ytan av iskristaller i molnen högt upp i stratosfären skedde en process orsakad av freoner som inte sker någon annanstans.
 6. Dels för att skona vårdpersonalens hälsa, men också för att gasen är en gas som bidrar till växthuseffekten som bryter ned ozonet i stratosfären.
 7. DMI slår fast att en svagare polarvirvel än normalt – en kall luftsnurra i stratosfären – borgar för att den kalla polarluften kan strömma längre söderut än den gör när virveln är stark och driver på jetströmmen och därmed de atlantiska lågtrycken.
 8. Under 2016 och 2017 har särskilda meteorologiska förutsättningar dämpat ozonförstöringen i stratosfären.
 9. Tryckvågen gick flera varv runt jorden, fönster krossades ända borta i Norge, svampmolnet sträckte sig ovanför stratosfären.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till stratosfär är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.