strax

Strax är synonymt med så småningom och bums och kan beskrivas som ”genast, omedelbart”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av strax och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till strax

bums, inom kort, snart, så småningom

Motsatsord till strax

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till strax.

Vad betyder strax?

 1. genast, omedelbart

Böjningar av strax

 1. strax

Exempel på hur ordet strax kan användas

 1. Vi träffas strax efter 4!
 2. de lämnade svar strax innan tidsfristen löpte ut

Exempel på hur ordet strax används i svenska tidningar

 1. Det här är ju inte avsett som en långfärdsbil och vid laddning hemma så ska man få ett fullt batteri på tio timmar via enfasladdningr, alternativt strax under sex om man kan utnyttja ombordladdarens fulla effekt (kräver 32A säkring).
 2. Väger man till exempel Hitlers terror mot Stalins riskerar strax en av dem att se ut som ett mindre ont.
 3. Han hade chansen att nå fyrsiffrigt i en match som spelades i Bahia strax innan.
 4. Femman strax före paus av en hörna från andra sidan som Hammarlund nickade in.
 5. – Jag har äntligen haft en hel säsong utan skadeproblem och börjar komma tillbaka till den formen jag var i, sade Hammarlund, som nickade in 5–0 efter hörna strax före paus och 6–0 i andra halvlek efter att Anna Anvegård passat.
 6. De totala förslagen för 2021 ligger på nästan 4 000 ton torsk och strax över 100 000 laxar.
 7. Den misstänkte mördaren sköts till döds av polis strax efter attacken.
 8. – Det blir på något sätt futtigt när Sveriges regering strax efter den här relativa framgången i EU–parlamentet lägger sig på en lägre nivå än vad den svenska rapportören fått igenom, säger Jonas Sjöstedt.
 9. Till slut säger hon orden, en kväll när jag som minst anar det, strax innan skolorna stänger för sommaren, och jag kan andas ut, för det finns inte längre någon återvändo.
 10. Entrédörren i en port till ett bostadshus är helt utblåst sedan det strax efter halv tolv smällt kraftigt i Länsmansgården på Hisingen.
 11. Det första bekräftade covidfallet upptäcktes i Indien den 30 januari och i mitten av mars hade landet registrerat strax över hundra smittade.
 12. Essitys innovationscenter i Mölndal, strax söder om Göteborg.
 13. Några månader senare föddes deras son och strax efter det, i slutet av juni närmare bestämt, begärde Muhammad V skilsmässa.
 14. Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla, tecknade strax före valet 2014 ett hemligt stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.
 15. Det meddelade presidenten på sitt Twitterkonto strax innan klockan 7 svensk tid.
 16. För ändamålet har hans bolag utvecklat kevlartäckta poddar som är drygt två meter långa med en diameter som ligger strax under metern.
 17. Walt Disney själv stresstestade greppet första gången strax före jul 1937.
 18. En moped med två personer dök enligt polisen upp och avlossade ett antal skott strax efter klockan åtta på lördagskvällen.
 19. Larmet kom strax före klockan 03.
 20. På nästan 500 sidor hinner Aftonbladets dåvarande kulturchef inte bara nagelfara metoo–journalistiken utan också fylla 50 och strax därpå bli dumpad av en 17 år äldre man.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till strax är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är så småningom en synonym till strax. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.