strax

Strax är synonymt med så småningom och bums och kan beskrivas som ”genast, omedelbart”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av strax och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till strax

bums, inom kort, snart, så småningom

Motsatsord till strax

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till strax.

Vad betyder strax?

 1. genast, omedelbart

Böjningar av strax

 1. strax

Exempel på hur ordet strax kan användas

 1. Vi träffas strax efter 4!
 2. de lämnade svar strax innan tidsfristen löpte ut

Exempel på hur ordet strax används i svenska tidningar

 1. Enligt tidigare kalkyler skulle en halverad belysningskostnad betala för en del av investeringen på strax över 262 miljoner kronor, men höjda elpriser har ätit upp den förtjänsten.
 2. En Audi S4 ska ha använts som flyktfordon när gärningspersonerna sköt ihjäl två män strax utanför Köpenhamn i fjol.
 3. – Vi gick tomma på bensin strax innan tankbilen kom för att fylla på pumparna.
 4. Flygplanet, ett Boeing 737 från Air India Express, kom från Dubai och körde av landningsbanan när det skulle landa i Kozhikode, i delstaten Kerala i sydvästra Indien strax före klockan 20 på fredagskvällen lokal tid.
 5. Juventus fick lite vittring strax före paus, när en viss Cristiano Ronaldo sköt 1–1 – även det på straff.
 6. Polisen larmades om händelsen strax efter klockan 01.
 7. Den före detta hamnarbetaren har pratat med gamla kollegor i hamnen som uppges ha sagt att arbetare försökte laga en grind utanför lagerlokalen med ett elverktyg, strax innan explosionen inträffade.
 8. Färgsprakande och spektakulärt var Cirkus Nikolajeffs sommarshow på Ekenäsgård, vid Vänerns strand, strax utanför Mariestad.
 9. Krocken skedde strax efter midnatt i en korsning mitt i ett villaområde i Täby när polisen höll på att rycka ut på ett inbrottslarm.
 10. Men strax efter klockan tio bekräftade man att en flicka under 15 år träffats av en kula och avlidit av skadorna.
 11. Rymdfarkosten Crew Dragon, som tar astronauterna tillbaka till jorden, kopplades loss från ISS strax för klockan 02 svensk tid, natten mot söndag, och Nasa meddelade senare att den lagt sig i en säker bana mot jorden.
 12. Målningen föreställer träd och trädrötter i en dalsluttning nära den franska orten Auvers–sur–Oise, strax utanför Paris.
 13. Larmet om den nödställde mannen kom strax före klockan tio på tisdagskvällen.
 14. Den 17 juli gifte sig prinsessan Beatrice, 31, och Edo Mapelli Mozzi, 37, inför 20 familjemedlemmar och nära vänner i All Saints Chapel i Windsor Great Park, strax utanför staden Windsor.
 15. Ledningsmålet kom strax före halvtid efter att Olivier Giroud lurat bort svenske Victor Nilsson Lindelöf och tryckt in bollen.
 16. Och efter en bensträckare i Norrköping anlände man till Eksjö strax efter elva på fredagskvällen.
 17. Mötet återupptogs strax före lunch på lördagen, toppmötets sista dag.
 18. Det är ännu oklart vad som orsakat branden, men räddningstjänsten uppgav strax efter klockan tio att den var under kontroll.
 19. Jag vet att de som ligger strax bakom mig har kört flera år i bilen och är duktiga, riktigt duktiga.
 20. Enligt sajten Downdetector, som håller koll på när appar, internetoperatörer och annat som ligger nere så började Spotifys problem strax efter klockan 12 svensk tid.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till strax är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.



Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är så småningom en synonym till strax. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

ordguru är en gratis synonymordbok med fler än 90 000 svenska synonymer.
Kontakta oss.